Σκληρό είναι το παρασκήνιο της διήμερης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου τίθεται και το ζήτημα της αύξησης του ELA. Ο Γενς Βάιντμαν ευθυγραμμιζόμενος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγείρει εμπόδια στην προωθούμενη από τον Μάριο Ντράγκι πρόταση για «ανακούφιση» των ελληνικών τραπεζών, μετά από την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας και μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup για το ίδιο ζήτημα.
Την κατάσταση φαίνεται να διευκολύνει η απόφαση του Eurogroup για τη χορήγηηση δανείου-γέφυρα που διασφασλίζει την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, ωστόσο ακόμα και η καθυστέρηση της απόφασης για αύξηση του ELA μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αν τελικά επικρατήσει η θέση του Γενς Βάιντμαν τότε είναι πολύ πιθανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να οδηγηθεί σε ντόμινο, καθώς η μια μετά την άλλη οι τράπεζες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup θα ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Θετικά ερμηνεύεται πάντως η συμφωνία του Eurogroup για τξη χορήγηση στην Ελλάδα, δανείου-γύφυρα 7 δισ. ευρώ μέσω του οποίου θα αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο, αλλά η δυναμική που αναπτύσσεται είναι θετική καθώς η ΕΚΤ δεν έχει πλέον να φοβάται αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα, άρα και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος από αύξηση του ELA περιορίζεται.
Οι πολιτικές παρεμβάσεις αυτή την ώρα είναι έντονες, όπως άλλωστε και οι διεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Εν τούτοις παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής η επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο συναινετικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ καθιστά σαφές ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρά την επίτευξη συμφωνίας, αναδεικνύοντας τα πολλά και ασαφή σημεία, τα οποία μπορεί να ανατρέψουν ανά πάσα στιγμή την εκπεφρασμένη βούληση των ηγετών για παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και σταθεροποίηση του συστήματος.
Σε αυτή τη φάση πάντως το πλαφόν αναλήψεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ντε φάκτο μειωθεί στα 50 ευρώ, λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ.