Μπορεί στο κάπνισμα να είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο, αλλά στα τροχαία δεν είμαστε. Πείτε το και στην γιαγιά σας. Εκεί που σταυροκοπιέται γιατί πρέπει να πάτε για δουλειά στην Θεσσαλονίκη. “Πάρε το αεροπλάνο παιδάκι μου! Το τραίνο! Σε ξορκίζω, όχι, όχι με το αμάξι!” Γιαγιά, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Από τότε που μπήκε το διαχωριστικό στην μέση της εθνικής, δεν πεθαίνει κόσμος εκεί. Με μηχανάκι στην παραλιακή ίσως. (Χωρίς κράνος πάντα, είμαστε μάγκες.) Με τα σύγχρονα αυτοκίνητα που γέμισε ο τόπος, παρά τις μπούρδες που κάνουμε ως Ελληνάρες, απλά δεν είμαστε οι χειρότεροι.
Συνήθως κάτι τέτοια μας δείχνουν. Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα ψηλά, εκεί πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά για δείτε τι γινόταν πριν είκοσι χρόνια:
Είμασταν πιο κάτω στην κατάταξη αλλά οι θάνατοι ήταν περισσότεροι! Σχεδόν 80 ψυχές τον χρόνο περισσότεροι, όχι αστεία διαφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αν δούμε τον ρυθμό αυτοκινητοποίησης (πόσα αυτοκίνητα έχουμε ανά εκατομμύριο πληθυσμού) έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε τα αμάξια:
Το συμπέρασμα; Δύσκολο να βγει έτσι από τρία στοιχεία μόνο. Πάντως τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν δείχνουν να χειροτερεύουν την κατάσταση – το αντίθετο μάλιστα!
Καλού κακού δεν πάτε όλοι σε ένα ΚΕΠ να γίνετε δωρητές οργάνων λέω εγώ; Πέντε λεπτά υπόθεση είναι…
Comments are closed.