Η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεριμένες προτάσεις. Η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στο ρεαλισμό ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, έστειλε o Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του από το υπουργείο Παιδείας. O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες την πρότασή της για συμφωνία στους Θεσμούς, προαναγγέλλοντας παράλληλα υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και δυσκολίες την επομένη της διαπραγμάτευσης.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δεν περιμένει τους δανειστές να της καταθέσουν ένα σχέδιο. Είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς τους για τις αποφάσεις τους, εάν θα διαιρεθεί η Ευρώπη.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το παράθυρο ρήξης με τους δανειστές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος γνωρίζει ότι όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες. Στόχος είναι να τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά την πενταμερή Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να φέρει τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, βάζοντας το δίλημμα «διαίρεση της Ευρώπης ή Ευρώπη της αλληλεγγύης».
«Είναι ένα ευρωπαϊκό, παγκόσμιο θέμα το ελληνικό ζήτημα. Αποτελεί πλέον απόφαση των ευρωπαίων ηγετών εάν θα επιλεγεί μία προοπτική ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση που αποκλείει για πάντα τη διαίρεση της Ευρώπης ή θα επικρατήσει η επιλογή ορισμένων για διαίρει και βασίλευε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας εκ νέου το μπαλάκι μίας πολιτικής λύσης στους ευρωπαίους ηγέτες.
«Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό για να ατενίζουμε όλοι με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση κινείται πάντα έχοντας κατά νου ότι ο κόσμος θέλει λύση και όχι συμφωνία και δεν θέλει να γυρίσει στο χθες των σκληρών μνημονίων. Στόχος μας είναι να βάλουμε το λιθαράκι μας για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της υποτέλειας».
Νωρίτερα, το Μαξίμου με non paper που έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι ούτε κείμενο της έχει σταλεί, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή αξιωματούχου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Η διαπραγμάτευση όπως όλα δείχνουν βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινούνται σε ένα κυκεώνα διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν.
Το Μαξίμου επιμένει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών, ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο ότι εντός της εβδομάδας δύσκολα θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Κομισιόν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπήρξαν νέες παραχωρήσεις προς την Αθήνα στο έγγραφο της Επιτροπής αλλά επρόκειτο για διευκρινίσεις στις βασικές αρχές των πιστωτών, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία.
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί παρουσιάζουν οι διεθνείς πιστωτές, αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι πιστωτές θα παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα ένα προσχέδιο – συμφωνία.
Η απόρριψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, ελέγχους κεφαλαίων και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη. Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες με την Αθήνα με βασικές διαφωνίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Προετοιμασίες για τις αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα που όλα δείχνουν τόσο από το εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι προ των πυλών και ενώ η κλεψύδρα με τα ταμειακά διαθέσιμα αδειάζει, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται μία ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων και οι απαιτήσεις τους για ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα ωστόσο, παράλληλα με την εξωτερική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση κάμψης των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης, με αποδέκτες τους επίφοβους για «αντάρτικο» όταν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η δεδηλωμένη σε περίπτωση που καταψηφίσουν πάνω από 12 βουλευτές.
Ουσιαστικά, παράλληλα με τα μηνύματα που στέλνονται στο εξωτερικό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, από το Μέγαρο Μαξίμου επιστρατεύεται ο «μπαμπούλας» των εκλογών με λίστα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για δεύτερες εκλογές εντός 18μηνου από τις τελευταίες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να κάνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» στα εσωκομματικά του, απομονώνοντας τις φωνές που ζητούν ρήξη, ενώ θα είχε παράλληλα την ευκαιρία έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία με τους δανειστές να διεκδικήσει την αυτοδυναμία με ένα αμιγώς «προεδρικό» και ομοιογενές κυβερνητικό σχηματισμό.
Όσο πλησιάζει η στιγμή ανακοίνωσης της συμφωνίας και των μέτρων που θα τη συνοδεύουν κατόπιν απαίτησης των δανειστών, από το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να ενταθούν οι παράλληλες πιέσεις προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι με αφορμή την τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ φρόντισαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα κατά της μνημονιακής «ρετσινιάς» στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τη διαφαινόμενη συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσεται και η απόφαση για να συνδεθεί η υπερψήφιση της συμφωνίας ουσιαστικά με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να προαναγγέλλει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «ιστορικές ευθύνες των βουλευτών».