-Αλλάζουμε φωτογραφίες; Σου δίνω τη γιαγιά μου, δώσε μου την ανιψιά σου.
Η γιαγιούλα μπερδεύτηκε. Από Αμπελόκηπους ως Μαρούσι τον είχε πρήξει να του δείχνει τις φωτογραφίες στο πορτοφόλι της και να του λέει τις τρομερές περιπέτειες των συγγενών της. Όσες φορές και να της εξήγησε ότι είναι τυφλός αυτή τον χαβά της. Ε, στο τέλος άρπαξε μια και το έπαιξε ανωμαλιάρης μανιακός συλλέκτης καρτών.
Θέλεις την φωτογραφία της ανιψιάς μου;
-Ναι, αυτή δεν είναι που μπήκε πρώτη στο Πολυτεχνείο φέτος; Που κάνει και μπαλέτο; Αυτήν θέλω.
Και τι μου δίνεις;
-Τη γιαγιά μου. Δηλαδή νομίζω ότι είναι η γιαγιά μου. Την έκοψα μόνος μου την φωτογραφία από ένα αναγγελτήριο θανάτου της.
Για δείξε μου.
Έβγαλε από το πορτοφόλι το φαγωμένο στις άκρες χαρτί, αλλά το κράτησε κοντά στο στήθος μου να μην το βλέπει.
-Πρώτα δώσε μου την ανιψιά σου.
Να δω τη γιαγιά.
-Να πιάσω την ανιψιά.
Οι επιβάτες του λεωφορείου δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν. Ένας τυφλός και μια γιαγιά, αγκαζέ πλέον, κρατώντας με το ένα χέρι φωτογραφία δικιά τους και με το άλλο του αλλουνού. Σαν αποτυχημένος χορός στο “Ελλάδα έχεις ταλέντο” ήταν. Το λεωφορείο σταμάτησε απότομα. Πιθανότατα επειδή ο οδηγός κοιτούσε το επεισόδιο αντί να κοιτάει τον δρόμο. Η γιαγιά εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ξέφυγε κρατώντας και τις δυο φωτογραφίες. Έχωσε την ανιψιά της σε μια τσέπη πριν την ξαναρπάξει ο επίδοξος τυφλός γκόμενός της και κοίταξε καλά καλά την φωτογραφία της γιαγιάς του τυφλού. Η έκφραση στο πρόσωπό της γλύκανε.
Έχεις δίκιο. Ήταν πολύ όμορφη η γιαγιά σου. Να, πάρε την ανιψιά μου. Πάρε και την γιαγιά σου να την θυμάσαι. Και δώσε μου ένα τηλέφωνο αν θες να βγείτε και κανονικό ραντεβού.
Καθώς ο τυφλός άπλωσε το χέρι να πάρει την εικόνα της γιαγιάς του, όλο το λεωφορείο είδε ότι δεν ήταν φωτογραφία παρά ένα άσχετο κομμάτι από το αναγγελτήριο της κηδείας, μια άκρη που φαινόταν μόνο ένας σταυρός και λίγο από την ημερομηνία. “Κηδεύουμε τ”. Ως εκεί. Ο τυφλός όμως την κρατούσε με τόση αγάπη, με τόση προσοχή! Την ίσιωσε τρυφερά πριν την φιλήσει και την ξαναβάλει στο πορτοφόλι του με ένα γλυκό χαμόγελο κάτω από σύννεφο αναμνήσεων.
-Κι εσένα η ανιψιά σου φαντάζομαι είναι πολύ όμορφη σαν την θεία της! Ο τυφλός προσπάθησε να ανταποδώσει την θετική ενέργεια. Η γριά ετοιμαζόταν να κατεβεί στην επόμενη στάση αλλά πρόλαβε να απαντήσει:
Μπα, πλάκα σου έκανα. Κι εγώ από αλλού την έκοψα την φωτογραφία. Στο κομμωτήριο ένα από αυτά τα περιοδικά τα κουτσομπολίστικα είχε αφιέρωμα σε πλαστικούς χειρουργούς. Πήρα αυτή της κοπέλας γιατί μου άρεσε πως της έφτιαξαν τα ζυγωματικά. Οι φίλες μου όλες μοιάζουν σαν τριαντάχρονες γυαλιστερές σαύρες αντί για 60χρονες γριές. Πάντως σοβαρά, αν θες βγες κάνα ραντεβουδάκι με την ανιψιά μου, είναι καλό κορίτσι.
Ο τυφλός δεν το συνέχισε. Η πόρτα άνοιξε, η γριά έφυγε. Έβγαλε φλας, βγήκε πάλι στον δρόμο. Ίσως το παρακάνω, σκέφτηκε. Έβαλε την φωτογραφία της ανιψιάς στο ντουλαπάκι πάνω από το τιμόνι. Ήταν σχεδόν γεμάτο πια από όλες τις φωτογραφίες που είχε πάρει με αυτόν τον τρόπο από επιβάτες. Καθώς το έκλεινε, μια έπεσε στο κεφάλι του και μετά στο πάτωμα ακριβώς τη στιγμή που ανέβαιναν από τα σκαλιά του λεωφορείου οι επιβάτες που είχαν μόλις μπει. Έβαλε το χέρι να την πιάσει και παραλίγο να του το πατήσουν όταν άκουσε μια φωνή κοντά στο σκυμμένο κεφάλι του να σχολιάζει την φωτογραφία που είχε πέσει:
Α, τι όμορφη κοπελιά. Κόρη σας;
-Όχι, είναι μια πρώτη μου ξαδέλφη που την χάσαμε πρόωρα από καρκίνο των δοντιών.
Καημενούλη μου! Μοιάζει πάντως πολύ με την κόρη μου. Να, να σου δείξω φωτογραφία της…
Η πόρτα πίσω από το νέο του θύμα έκλεινε, ο τυφλός οδηγός χαμογέλασε μοχθηρά καθώς έκανε ότι κοιτούσε τον καθρέφτη πριν βγει στην λεωφόρο. Είχε ξεχάσει το φλας και παραλίγο να συνθλίψει ένα μηχανάκι στο φορτηγό που περνούσε εκείνη τη στιγμή.
-Αλλάζουμε φωτογραφίες;
(Ο τυφλός τροβαδούρος είναι μια σύντομη σειρά βιωματικών εξιστορήσεων ενός ταλαίπωρου τυφλού που έγραψε ο Αλέκος Γκονζαλεζίδης μεθυσμένος ένα βράδυ που είχε διακοπή ρεύματος. Εδώ το πρώτο μέρος, το δεύτερο και το τρίτο αλλά ως συνήθως είναι τόσο ψυχεδελικά ώστε να διαβάζονται και ανεξάρτητα. Ή και σε διακοπή ρεύματος στο σκοτάδι ίσως καλύτερα.)
Comments are closed.