Η ΕΕ (DG Internal Market) έβγαλε πρόσφατα την πολυαναμενόμενή της ανάλυση της επίδρασης νομοθεσίας στα πνευματικά δικαιώματα ανά την Ευρώπη. Ετοιμάζονται να ξανανοίξουν το θέμα ώστε να έρθει όλη η ευρπωπαϊκή αγορά πιο κοντά στο σημείο που θέλουν οι ΗΠΑ και οι μεγάλες εταιρείες του χώρου. Σε μερικά σημεία είναι ασαφές το ακριβές νόημα. Για παράδειγμα λέει ότι πρέπει οι ενδιάμεσοι (πχ ISP) να συνεργάζονται πιο στενά για να καταπολεμηθεί η πειρατεία, αλλά δεν λέει τίποτα για φίλτρα ή συγκεκριμένες μεθόδους. Λέει ότι πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα ζημιάς που μπορεί να ζητήσει μια θιγόμενη εταιρεία αλλά δεν πρεσβεύει δυνατότητα πολλαπλών ζημιών. Απλά σημειώνει άλλα είδη ζημιάς που θα μπορούσε να ζητήσει μια εταιρεία όπως τον παράνομο πλουτισμού του πειρατή, δικαστικά έξοδα κλπ. Πιο ανησυχητικά, η αναφορά σημειώνει ότι η νομοθεσία κάποιων χωρών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπει πρόσβαση του κράτους στα προσωπικά στοιχεία και υπονοεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Είναι ακόμα ασαφές αν θα ανοιχτεί όλο το θέμα από την αρχή ή απλά θα προκύψουν οδηγίες. Μπορεί η BSA στην Ελλάδα πέρυσι να μην είχε τόσο κερδοφόρα χρονιά (αναλυτικά οι αποκαλύψεις μου σε αυτό το θέμα εδώ – δεν θα τα βρείτε σε κάποιο mainstream μέσο βέβαια!) αλλά έχει άμεσο στόχο μέσω lobbying πολλά υπουργεία και άλλα κυβερνητικά πόστα στην χώρα μας. Οι πιέσεις θα είναι ίδιες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες βέβαια.
31 Μαρτίου κλείνει το περιθώριο για προτάσεις και βελτιώσεις. Για παράδειγμα παραδοσιακά η BSA ζητάει να αλλαχθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να δέχονται στα δικαστήρια σαν αποδεικτικά στοιχεία πράγματα που ειπώθηκαν τηλεφωνικά! Επίσης κρίσιμης σημασίας είναι αν θα οριστεί κάποια “εμπορικού μεγέθους κλίμακα” σε μια πειρατική επιχείρηση. πχ το www.gamato.info μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν τέτοιου μεγέθους αφού δεν έβγαζε αντίστοιχα λεφτά;
Comments are closed.