Διαβάστε πρόγνωση καιρού (είναι μόνο το κείμενο χωρίς τον χάρτη βέβαια):
“Μπορεί και να σκάβω τον λάκκο μου, οφείλω όμως να είμαι ειλικρινής. Πριν να βγω απ’ το σπίτι ακούω πάντοτε δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου – επαγγελματική διαστροφή γαρ. Τέτοια εποχή προσέχω επισταμένα» τον καιρό επειδή συνήθως κυκλοφορώ με μοτοσικλέτα.
Ε λοιπόν, τα έχω δει όλα. Οι προβλέψεις για την Αττική, εκείνη την ημέρα, προεξοφλούσαν «αραιές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βόρεια του νομού». Καβάλησα έτσι τη μηχανή, έχω αντιβροχικά αξεσουάρ, σίγουρος ότι θα φτάσω στεγνός στην εφημερίδα.
Τέτοια γκαντεμιά όμως ούτε στον εχθρό σου. Αγνόησα τις πρώτες σταγόνες. «Στα βόρεια του νομού» θυμήθηκα, άρα βρέχει κατά Μαλακάσα μεριά. Ισα ίσα που πρόλαβα να κρυφτώ κάτω από ένα υπόστεγο, όταν σε λίγο άρχισε να ρίχνει καρέκλες. Κι όταν ο δρόμος μετετράπη σε χείμαρρο, καταριόμουν την ευπιστία μου.
Eμείς οι Γάλατσιώτες αρεσκόμεθα να συγκαταλέγουμε την περιοχή μαε στα βόρεια προάστια και ξινίζουμε τα μούτρα όταν μας κατατάσσουν στα κεντρικά ή τα ανατολικά. Τόσο βόρεια όμως ούτε στου πιο τοπικιστή τα απονήρευτα όνειρα. Αυτοσαρκάζομαι προκειμένου να κρατάτε και καμιά πισινή, παρ’ ότι μέχρι σήμερα πέφτω μέσα στις προγνώσεις μου. Θεωρώ δε, ότι θα μου συγχωρήσετε και κανένα σφάλμα, καθότι φρέσκος στο κουρμπέτι.”
.
Σας θυμίζει κάτι; Εκεί, μια τελευταία σελίδα που σας έχει συντροφεύσει πολλές φορές στην Ελευθεροτυπία βέβαια! Δεν ξέρω τον συντάκτη, μάλλον δεν είναι ο ίδιος. Αλλά έχει την ίδια φρεσκάδα. Ακόμα πιο αστείο, σε στυλ πέφτω στο πάτωμα και κρατάω την κοιλιά μου αστείο, είναι το κομμάτι του Λάκη Μπέλλου. Από μια μόνο μέρα τα πρώτα που σκανάρω:
- Είχε δίκιο ο Σαμαράς ότι 16 Νοεμβρίου τελειώνουνε τα λεφτά. Πήγα στο ΑΤΜ και δεν είχα ούτε ευρώ.
- Νιώθω ευτυχώς σταθερότητα. Είμαι συνεχώς άνεργος.
- Αυτή η προειδοποίηση πριν την απόλυση, μπερδεμένη είναι. Εμένα με προειδοποίησαν για την απόλυση τέσσερις μήνες μετά.
- 29χρονος άνεργος πουλάει το νεφρό του για να ζήσει. Εχει κινητοποιηθεί όλο το κράτος για την περίπτωσή του. Αν θα κόψει απόδειξη.
- Ποιό “πρώτο ευρώ”. Ο Στουρνάρας στο νέο φορολογικό θα’χει διάταξη φορολόγησης απο το πρώτο νεφρό.
- Παράγινε με τους Γερμανούς. Βάζουν επίτροπο και στο “Dancing With the Stars”.
- Το τραβάνε και παραπέρα. Θέλει να χορέψει και ο Φούχτελ.
- Το ζευγάρι που θα σάρωνε πάντως θα ήταν Σαμαράς-Μέρκελ και να βαθμολογεί ο γυαλάκιας Γερμανός πρόξενος.
.
Παρόμοια απολαυστικός είναι στην δεύτερη σελίδα είναι ο Πέτρος Μανταίος. Και βέβαια αδικώ όλους τους υπόλοιπους. Η εφημερίδα έχει όλη την φρεσκάδα της Ελευθεροτυπίας στα καλύτερά της. Και, όπως έγραφα εδώ σχετικά με την σωστή νοοτροπία που πρέπει να έχουμε στην οικονομική κρίση, οι εμπλεκόμενοι αξίζουν παράσημο. Δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια. Δεν έκαναν καθιστική πορεία διαμαρτυρίας περιμένοντας μια “δίκαιη” λύση της προηγούμενης κατάστασης. Πήραν την κατάσταση ζεστά, έβαλαν μόνοι τους λεφτά, προχώρησαν. Και πάει και σχετικά καλά από πωλήσεις. Αλλά που ακριβώς πήγαν οι αναγνώστες της Ελευθεροτυπίας;
.
1. Στα Νέα ή το Έθνος κάποιοι;
2. Σε Κυριακάτικες (έκοψαν το καθημερινό φύλλο από την ζωή τους);
3. Έκοψαν τελείως τις εφημερίδες;
.
Πιστεύω το 3. Οι περισσότεροι έκοψαν την συνήθεια. Συνήθεια ήταν. H μισή εφημερίδα πήγαινε αδιάβαστη. 1.30 ευρώ κάθε μέρα δεν περισσεύουν για τυρόπιτα πια, πόσο μάλλον για μισή εφημερίδα. Έκαναν τον κόπο που δεν είχαν κάνει στον υπολογιστή τους τόσο καιρό. Είδαν πόσο βολεύουν τα RSS, πόσο ωραία είναι να παραμετροποιείς τι ειδήσεις θα διαβάζεις στον ΗΥ ή σε κινητό ή ταμπλέτα. Γνώρισαν συμπαθέστατα ελληνικά portal, εθίστηκαν στην αμεσότητα και την ταχύτητα του internet. Γνώρισαν απίστευτες πηγές πληροφόρησης στο εξωτερικό.
.
Βέβαια ο ακριβής τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε ειδήσεις στον ηλεκτρονικό κόσμο είναι θέμα διαρκών μελετών. Αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα και σε πολλά επίπεδα. Από την μια αλλάζουν οι πάροχοι ειδήσεων (όπως η Εφημερίδα των Συντακτών που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη online παρά μόνο λίγα άρθρα κάθε μέρα) και από την άλλη η ίδια η υποδομή. Ακόμα και ο εγκέφαλός μας αλλάζει καθώς αντιδρά διαφορετικά στην ανάγνωση και στην αίσθηση πληρότητας (information overload) ανάλογα με την συσκευή και το περιβάλλον. Το Twitter περιέργως δεν μας επιβαρύνει. Αντίθετα το Facebook κουράζει τον εγκέφαλο με τις άπειρες πολύπλοκες επιλογές του.
Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, το Facebook δεν είναι τόσο σημαντική πηγή αναγνωστών για ειδησεογραφικά που είναι online. Πολύ περισσότεροι κάνουν κάθε μέρα μια βόλτα στα αγαπημένα τους site ή μπαίνουν από εφαρμογές σε κινητά και ταμπλέτες. Οι ειδήσεις αλλάζουν. Και θα αλλάξουν πολύ ακόμα στο επόμενο διάστημα.