Αφήνω τα βασικά περί αντιψυκτικού και τέτοιες συνηθισμένες συμβουλές. Εδώ λίστα ειδικά για Διονυσιώτες:
1. Αγοράστε από το Praktiker ένα ελιόπανο 2 Χ 3. Το ρίχνεις πάνω από το αμάξι για να μην καθαρίζεις το πρωί. Το ρίχνεις χάμω στην έξοδο του γκαράζ για να μην φτυαρίζεις. Παρ’τε καλύτερα 2-3 είναι πολύ χρήσιμα!
2. Μην πρήζετε τον Δήμο. Όχι δεν θα περάσει το εκχιονιστικό ειδική παραγγελία από το σπίτι σας. Ούτε θα ρίξουν αλάτι σε κάθε πεζοδρόμιο. Ούτε για 3-4 μέρες χιονιού τον χρόνο αξίζει να αγοράσουμε πανάκριβα εκχιονιστικά μηχανήματα. Με τα 1-2 εκατομμύρια που στοιχίζουν (αγορά -συντήρηση) αυτά μπορούμε να χτίσουμε καινούργιο νηπιαγωγείο ή κλειστό γυμναστήριο – εσείς τι προτιμάτε;
3. Χαλαρώστε! Αφού το ξέρουμε ότι το πρωί φαίνεται δραματική η κατάσταση επειδή είμαστε όλοι στα παπλώματα και περιμένουμε να βγει κάποιος άλλος πρώτα. Κατά τις 9-9.30 αρχίζει και στρώνει πάντα ο δρόμος, αφού περάσει το εκχιονιστικό και αρκετοί θαραλέοι γείτονες.
4. Μην πιστεύετε μετεωρολογικά δελτία. Έτσι κι αλλιώς είναι αναξιόπιστα αλλά ειδικά στο αν και κατά πόσο θα το στρώσει στον δρόμο δεν υπάρχει κεντρική πρόβλεψη. Αυτές οι χιονοθύελλες που ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των 8, σιγά σιγά έγινε χιονόνερο και ο δρόμος καθαρίζει σε πέντε λεπτά έτσι!
5. Δεν είναι ώρα να βάλετε κλασσική μουσική στη διαπασών για να απολαύσετε το λευκό τοπία. Ανοιχτό παράθυρο. Για να ακούτε τα οχήματα που έρχονται. Ειδικά στον πάγο και επειδή είναι πιο στενό το διαθέσιμο οδόστρωμα είναι πανεύκολο να γίνει μια γελοία σύγκρουση που θα είχατε αποφύγει αν είχατε ακούσει τα λάστιχα του επερχόμενου να πατάνε στο χιόνι.
6. Λυπηθείτε τους ανθρώπους που περπατάνε. Δεν θέλουν να τους κάνετε μούσκεμα με παγωμένα νερά καθώς περνάτε με φόρα. Και εκείνη η ηρωϊδα αλλοδαπή οικιακή βοηθός που περπατάει με τελείως ακατάλληλα παπούτσια και χωρίς παλτό; Βαλ’τε την μέσα να την βοηθήσετε λίγο! Συν τοις άλλοις με το πρόσθετο βάρος θα πατάει καλύτερα το αμάξι! Γενικά να ανεβάσουμε την συνεπιβίβαση στην περιοχή, γνωρίζεις και κόσμο. (Εδώ οι κανόνες του καλού ωτο στόπ.)
7. Ναι, για τζιπ σας το πούλησαν…αλλά το 4Χ4 SUV σας είναι πιθανώς χειρότερο από κανονικό αμάξι στον πάγο. Έχει πιο φαρδιά λάστιχα, είναι πιο βαρύ με ψηλό κέντρο βάρους και – ανάλογα με το σύστημα τετρακίνησης – είναι βασικά πισωκίνητο το οποίο κουμπώνει κίνηση μπροστά όποτε το καταλάβει.
8. Αφού έχετε γκαράζ, γιατί τα αφήνετε στον δρόμο; Μόνο όσοι έχουν απότομες κλίσεις δικαιολογούνται. Οι υπόλοιποι εγκληματούν κατά του εκχιονιστικού και πιθανώς να το βρούνε “θαμμένο” σε αντίποινα. Μπαίνουν πολύ πιο εύκολα οι αλυσίδες στην άνεση του γκαράζ αν χρειαστεί παρά να μπλέξεις με παγωμένα χέρια μέσα στην λάσπη.
9. Καθαρίστε το μόνοι σας! Αφού τα ξέρετε τα 1-2 προβληματικά σημεία. Εκείνη η τελευταία ανηφορίτσα, εκείνο το σημείο που το πιάνει ο άνεμος και παγώνει…πάρ’τε φτυάρι, ρίξ’τε αλάτι και λύστε το πρόβλημα. Γιατί είτε εσείς ή ο νέος γείτονας που δεν το ξέρει θα κολλήσει εκεί και θα την πληρώσουμε όλοι.
10. Επειδή είμαστε κομπλεξικοί, προσπαθούμε πάντα να φτάσουμε με το αυτοκίνητο μέχρι το σπίτι μας. Ακόμα κι αν τα τελευταία 100 μέτρα είναι κάθετη ανάβαση σε πάγο. Αφήστε το πιο κάτω κάπου που να μην ενοχλεί. Θα φύγετε και πιο εύκολα το πρωί…