…σκεφτείτε παρακαλώ τα εξής:
0. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορείτε να πασάρετε την δουλειά σε άλλους. Ακόμα κι αν υπήρχαν εταιρείες social media με μακρόχρονη εμπειρία (δεν υπάρχουν, δεν υπήρχαν social media!) δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάει για εσάς άλλος. Είναι πολύ προσωπική υπόθεση οι λεπτές αποχρώσεις του brand σας.
1. Δεν είναι εργαλείο για όλες τις δουλειές. Το email παραμένει τρομερά χρήσιμο εργαλείο, η σωστή διαρρύθμιση της ιστοσελίδας και το σχετικό Search Engine Optimization. Όση ώρα χαριεντίζεστε κυνηγώντας “Like” στο Facebook δεν την περνάτε ξεσκονίζοντας το CRM σας και άλλα βασικά πράγματα στην επικοινωνία.
2. Θα χρειαστείτε cross promotion. Το πιο συνηθισμένο είναι άλλα media για να στηρίξουν την σελίδα ή τον διαγωνισμό “για να πάρει μπρος”.
3. Δεν είναι απαραίτητο για όλες τις εταιρείες ή όλα τα προϊόντα. Μπορεί κάλλιστα να είναι επικίνδυνο. Είτε επειδή δεν αντέχετε στην κριτική ή επειδή είναι μεγάλο το ρίσκο να δούνε όλοι δημοσίως μια τρανταχτή αποτυχία.
4. Όταν ξεκίνησε το Facebook έμοιαζε ιδανικό για προωθήσεις και διαγωνισμούς. Δεν είναι. Αλλάζει διαρκώς τους κανόνες του με δραματικές επιπτώσεις στην ουσία της προώθησης. Και αυτή η πρόσφατη μανία με τις εφαρμογές (apps) είναι σχεδόν πάντα εκτός πραγματικότητας.
5. Μην κολλάτε σε αριθμητικούς στόχους μέσα στο Facebook. Από αυτούς που έκαναν “Like” στη σελίδα σας, μάλλον το 90% ήταν λόγω του διαγωνισμού και το άλλο 10% φίλοι, γνωστοί και υπάλληλοι της εταιρείας. Μόλις βάλετε έναν άλλο (πιο χρήσιμο) στόχο, θα απογοητευτείτε.
Και βέβαια δεν βλέπουν όλοι αυτά που γράφετε! Επειδή σας έκαναν 10-20 “Like” οι ίδιοι που σας κάνουν κάθε φορά, δεν σημαίνει ότι το είδαν καν οι υπόλοιποι 20,000 φίλοι της ομάδας σας. Και ακόμα και αν σχολιάζουν κάτι στην σελίδα σας είναι σχεδόν αδύνατον να το δούνε οι φίλοι τους, οπότε δεν μεγαλώνει έτσι η σελίδα. (Αντίθετα πχ με email τα οποία πολύ συχνά προωθούνται σε φίλους.)
Δεν υπήρχαν εύκολες λύσεις παλιά και δεν αλλάζει κάτι με το Facebook…