Εσύ είσαι φυσικά άψογος. Και ψαρωμένος ίσως. Μετά τα πρώτα συγχαρητήρια ίσως από τους συναδέλφους, να είσαι σίγουρος ότι θα σε κοιτάνε άλλοι περίεργα, άλλοι καχύποπτα και λίγοι μόνο καλοπροαίρετα. Δε βλάπτει ν’ αποφύγεις καλού κακού τα παρακάτω δέκα λάθη των πρώτων ημερών. Μετά θα χαλαρώσεις.
- Αν έχεις προσληφθεί με μέσο, φρόντισε να μη διαρρεύσει στους συναδέλφους αμέσως. Οι προϊστάμενοι δεν το κάνουν βούκινο συνήθως.
- Δε θα κοιτάς αφ’ υψηλού κανέναν. Ανεξάρτητα από το επίπεδό σου, οι άλλοι είναι παλιότεροι και γνωρίζουν τους άγραφους νόμους της εταιρείας καλύτερα από σένα!
- Πού και πού θυμήσου να ρίχνεις ένα χαμόγελο, όχι ειρωνικά ούτε ψεύτικα. Απλά κανείς δε θέλει στο χώρο όπου εργάζεται να βλέπει σκοτεινιασμένους τύπους.
- Φρόντισε παρεμπιπτόντως να έχεις καλές σχέσεις με τη γραμματέα του διευθυντή· είναι το alter ego του.
- Αν αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ ενικού και πληθυντικού στην προσφώνηση ανωτέρου, προτίμησε τον πληθυντικό με επίθετο, παρά ενικό με πρώτο όνομα. Αν δεν είσαι βέβαιος για τη βαθμίδα στην ιεραρχία, επίλεξε το μεγαλύτερο βαθμό, όχι το μικρότερο. Αλλά και το επίθετο με πληθυντικό, χωρίς την ιδιότητα, δεν μπορεί να εκληφθεί υποτιμητικά. Μόνο μη σου ξεφύγει το πρώτο όνομα με πληθυντικό, π.χ. «κύριε Κώστα». Κάτι πάει στραβά σ’ αυτή την περίπτωση.
- Μάθε αν υπάρχουν και πού βρίσκονται γραπτές πληροφορίες για το αντικείμενό σου. Πρώτα θα ανατρέχεις σ’ αυτές για τυχόν απορίες πάνω στη δουλειά και μετά θα ρωτάς τους συναδέλφους. Φρόντισε όσο γίνεται να μην κάνεις την ίδια ερώτηση δεύτερη και τρίτη φορά. Αν δεν μπορείς να θυμάσαι τις απαντήσεις, σημείωνέ τις. Αν δεν κατάλαβες μια απάντηση, διευκρίνισε την ερώτηση την ίδια ώρα. Ή, αν θέλεις, αντιγύρισε την απάντηση ζητώντας επιβεβαίωση. Κάνε παιχνίδι, εν ολίγοις, με ένα «εννοείς δηλαδή ότι.» κτλ. και ένα «μπράβο, έτσι είναι» στο τέλος, χωρίς να γίνεσαι κουραστικός.
- Εσύ θα κάνεις αυτό που σου ζήτησε ο προϊστάμενος και θα τηρείς τις οδηγίες ακόμη κι αν εκείνος τις παραβιάζει. “Do as I say and not as I do!” έλεγε το ανεκδιήγητο αφεντικό μου στην πρώτη μου δουλειά στην Αγγλία. Κι εγώ το ευχαριστιόμουν. Τι άνθρωπος.
- Προσπάθησε να καταλάβεις ποιοι έχουν πραγματική εξουσία ή υπερεξουσία μέσα στην επιχείρηση — δεν είναι πάντα προφανές!
- Τον πρώτο καιρό οι πρωτοβουλίες είναι δίκοπο μαχαίρι, ή μάλλον μπούμερανγκ. Όσο σπίρτο κι αν είσαι, οι στατιστικές δείχνουν ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο μήνες για να καταλάβεις τι συμβαίνει σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Κι όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να το υποψιάζεσαι ίσως, είσαι υπό διακριτική παρακολούθηση. Ενδεδειγμένη και ασφαλής τακτική για το ξεκίνημα είναι: Πρώτον, λίγο αναγνωριστικό παιχνίδι, δεύτερον άμυνα και, τρίτον, περνάς στη μεσαία γραμμή και μαρκάρεις στενά.
10. Μην αρχίσεις να περιαυτολογείς για περασμένα μεγαλεία σε άλλη δουλειά ή στις σπουδές σου. Όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να τον ρίξεις με την πρώτη προσπάθεια. Μια καλή πρακτική, για αρχή τουλάχιστον, είναι να μιλάς λιγότερο και να ακούς προσεκτικά όσα λέγονται χωρίς να σχολιάζεις και να κατηγορείς κανέναν. Βλέπε, άκου, σιώπα.