Σήμερα φίλος είπε ειρωνικά ότι είναι “βλακεία αυτό το κουτάκι που πατάς για να αποδείξεις ότι δεν είσαι ρομπότ”. Άκου και μάθαινε φιλαράκι. Εσύ μπορεί απλά να πατάς ένα κουμπί, αλλά η Google έχει ρίξει την τεχνητή νοημοσύνη της αρκούδας εκεί μέσα.Καταρχάς χρησιμοποιεί virtual machine για να το τρέξει, σαν έναν μικρό υπολογιστή ξεχωριστό. Και αυτός ο υπολογιστής χρησιμοποιεί γλώσσα προγραμματισμού με διπλή κρυπτογράφηση η οποία αλλάζει από την ίδια την γλώσσα προγραμματισμού διαρκώς καθώς λειτουργεί.
Επιπλέον το “κλειδί” αυτής της κρυπτογράφησης χρησιμοποιεί χιλιάδες πράγματα όπως την τοπική ώρα, ΙΡ, τοποθεσία, ανάλυση οθόνης, plug ins, πόση ώρα έκανε να φορτώσει η σελίδα, πόσα κλικ έκανες και ένα σωρό ακόμα που δεν μας λένε. Οπότε είναι μοναδικό κλειδί για εσένα. Αλλά δεν είναι καν αυτό το πιο προηγμένο! Εσύ μπορεί απλά να πατάς ένα κουτάκι, αλλά αυτό φτιάχνει μια αόρατη εικόνα και την στέλνει στην Google για έλεγχο. Αυτή η εικόνα περιέχει μεταξύ άλλων και μια μοναδική γραμματοσειρά (πάλι σε συνάρτηση με στοιχεία από τον υπολογιστή σου) και το προσθέτουν σε μια τρισδιάστατη εικόνα, σαν υδατογράφημα.
Αλλά δεν τελείωσαν ακόμα! Παίρνουν όλα αυτά τα στοιχεία και τα παντρεύουν με ότι ξέρουν για όποιον χρησιμοποιεί τον υπολογιστή. Ναι, ξέρουν πολλά για εμάς και στην προκειμένη βάζουν τα τερατώδη ΑΙ τους να δούνε αν είναι αρκετά ρεαλιστικό το ιστορικό περιήγησης, ο τρόπος που κινείται το ποντίκι σου καθώς πλησιάζει το κουτάκι και ότι άλλο βλέπουν από το μηχάνημα που ζητάει να πιστοποιήσει ότι είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ένα ρομπότ να κάτσει να κατασκευάσει ψεύτικα στοιχεία.
Για να βελτιώνει το captcha (γιατί ενίοτε το σπάει κάποιος μάγκας πάραυτα) βάζει άλλα δικά της ΑΙ να προσπαθούν να το σπάσουν διαρκώς και το βελτιώνει ανάλογα. Εσύ δεν βλέπεις τίποτα από όλα αυτά, απλά περιμένεις ένα δυο δευτερόλεπτα και κοροϊδεύεις την διαδικασία συνήθως αφού σου φαίνεται αυτονόητη.