Ειδικά στην πολιτική, υπάρχει ένας δαίδαλος από ιστολόγια και ιστοσελίδες (τι διαφορά έχουν πια;) τα οποία αναπαράγουν το ένα το άλλο. Όταν δεις έναν σύνδεσμο στο Facebook και διαβάσεις ένα άρθρο, συχνά δεν λέει καν από που το αντέγραψαν. Καμιά φορά έχει ένα ξερό όνομα άλλου ιστολόγιου. Πιο σπάνια έχει και σύνδεσμο στο άρθρο, πολλές φορές όμως όχι το αρχικό αλλά απλά από εκεί που το αντέγραψε χωρίς να το ψάξει…
Το “Big Picture” του Aino βοηθάει στην κατανόηση των συσχετισμών μεταξύ ειδήσεων. Ομαδοποιεί τα θέματα με το περιεχόμενό τους (ναι, καταλαβαίνει ελληνικά!) και μετράει τις αναφορές και μεταξύ μέσων για να αξιολογήσει την σπουδαιότητά τους. (Πιο πολλές λεπτομέρειες για το θέμα του topic detection μπορείτε να διαβάσετε εδώ.) Βλέπουμε πχ ότι το θέμα της εξόδου από την Ευρωζώνη αναφέρεται σε 969 ειδησεογραφικά άρθρα, 304 ιστολόγια, 318 tweets, 81 φορές στην τηλεόραση και 151 στο ραδιόφωνο σήμερα. Είναι με διαφορά το πιο σημαντικό θέμα της ημέρας.
Έτσι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταλήγουμε με πίνακες όπως αυτός:
Αυτός ο πίνακας δεν μας δείχνει τα πιο δημοφιλή ειδησεογραφικά websites στην χώρα μας. Κάνει κάτι καλύτερο. Μας λέει ποια είναι τα πιο σημαντικά σε σχέση με κάτι που παρακολουθούμε. Για σήμερα το Aino μου λέει ότι σε σχέση με την οντότητα “Σαμαράς” αυτά ήταν τα πιο σημαντικά:
Και για να βγάλουμε άκρη με τα blog:
Βέβαια όλες αυτές οι μετρήσεις, δεν μας λένε το πιο σημαντικό: ποιο κοινό μας ενδιαφέρει! Γιατί πολύ συχνά ασχολούμαστε να “ενημερώσουμε τον κόσμο” αλλά εννοούμε τον “κόσμο μας”. Λειτουργούμε σκεφτόμενοι τους ίδιους και τους ίδιους ενώ επικοινωνιακά η έμφαση θα έπρεπε να είναι στην εύρεση νέων “αγορών” για τις ιδέες μας…