“Εύκολο! Πάμε σε μια ευθεία και πηγαίνουμε μόνο με το γκάζι!” απαντάνε οι πιο πολλοί. Ακόμα και με δεδομένες συνθήκες (έλλειψη ανέμου, συγκεκριμένο μέγεθος και βάρος αναβάτη) αυτή η μέτρηση θα ήταν ανόητη. Γιατί ποτέ δεν προχωράς έτσι βέβαια. Γνώρισα κάποιον πρόσφατα που ισχυριζόταν ότι είχε “τσιπώσει” το ποδήλατό του για να πηγαίνει πιο γρήγορα. Οπότε το δοκίμασα. Κοιτάξτε αυτή την διαδρομή μου για παράδειγμα:
Αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο “στα χαρτιά” έχει τελική 25 χλμ/ώρα. Σε μια αληθινή διαδρομή απόστασης 22 χιλιομέτρων όμως η ταχύτητα κυμάνθηκε μεταξύ 18 και 23 χλμ/ώρα. (Δεν είχα την υποβοήθηση στο μέγιστό της γιατί αμφιβάλλω αν θα άντεχε η μπαταρία όλη την διαδρομή.) Είναι μεν κυρίως ανηφορικό το παράδειγμα (στον κατήφορο, τι να το κάνω το ηλεκτρικό;) αλλά ακόμα και στην ευθεία ή τον ελαφρύ κατήφορο στα ίδια κυμαίνεται η ταχύτητα.
Ίδιο ποδήλατο, πιο ανηφορική αλλά μικρή (7χλμ) διαδρομή, έκανα πετάλι όσο πιο πολύ μπορούσα. Εδώ θα έλεγα ότι τα 25χλμ/ώρα φαίνεται να είναι η “μέση” ταχύτητα αλλά στο πρώτο κομμάτι που ήταν ευθεία η “τελική” τα 31 χλμ/ώρα.
Και τι μας νοιάζουν στην πράξη όλα αυτά; Αν δεν έχετε GPS χρονομετρήστε τουλάχιστον με το ρολόι τις διαδρομές σας σε σχέση με τον κόπο (το …ιδρωτόμετρο!) για να βγάλετε μέσους όρους. Τελικά η τελική δεν μετράει και τόσο στις καθημερινές μετακινήσεις. Αν έχεις μεγάλες ευθείες βέβαια μπορεί να βαρεθείς με τα 25 χλμ/ώρα και να ξαναγυρίσεις στο αυτοκίνητο. Το δεύτερο παράδειγμα είναι όμως και ο αγώνας που έκανα για να προλάβω τον γιο μου την ώρα που σχολάει προχθες. Πρέπει να ξέρω αν μπορώ να κάνω αυτή την απόσταση σε 15 λεπτά όταν είναι πραγματική ανάγκη.
Αυτό μάλιστα, αυτό είναι χρήσιμη μέτρηση!