Ενα προστατευτικό κράνος, όπως αυτά των μοτοσυκλετιστών, είναι καλύτερα να μην αφαιρείται. Πρέπει να αφαιρεθεί μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο (π.χ. αν σας εμποδίζει να κάνετε τεχνητές αναπνοές). Οποιοδήποτε κράνος πρέπει, αν είναι δυνατόν, να αφαιρείται από τον ίδιο τον πάσχοντα.
ΜΗΝ μετακινείτε ένα κράνος που καλύπτει το πρόσωπο , εκτός κι αν εμποδίζει την αναπνοή ή αν ο πάσχων κάνει εμετό ή αν υπάρχουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Η αφαίρεση του κράνους απαιτεί, στην ιδανική περίπτωση, δύο ανθρώπους, έτσι ώστε το κεφάλι και ο λαιμός του πάσχοντα να στηρίζονται διαρκώς.
Ενα κράνος μπορεί να περιέχει μια προειδοποιητική ιατρική κάρτα. |
ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΗΝ βγάζετε το κράνος εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.
ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
1. Μη βγάζετε το κράνος εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.
1 |
Αρχίζοντας από τη βάση του κράνους, γλιστρήστε τα δάκτυλά σας κάτω από πι ν περιφέρειά του. Στήριξε το λαιμό και κρατήστε σφικτά το κάτω μέρος του σαγονιού με τα δάκτυλά σας ανοιχτά.
2 |
Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει γέρνοντας το κράνος (όχι το κεφάλι) προς τα πίσω,. Πρέπει να το ανασηκώσει απαλά μέχρι να απαγκιστρωθεί από το σαγόνι.
3 |
Ενώ εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε το λαιμό και το σαγόνι, ο βοηθός σας θα πρέπει να γείρει το κράνος μπροστά για να περάσει πάνω από τη βάση του κρανίου και έπειτα να το βγάλει σηκώνοντάς το ευθεία επάνω.
Απόσπασμα από το βιβλίο: “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:
οδηγός για να αντιμετωπίσετε ατυχήματα στο Σπίτι, την Εργασία και τις Διακοπές” Μετάφραση: Καλλιόπη Πατέρα Την έκδοση επιμελήθηκε ο καθηγητή; παθολογίας Στέφανος Καραγιαννόπουλος – ιατρικές εκδόσεις ΛΙτσας
Ειδικά για ποδηλάτες η προσωπική μου γνώμη είναι ότι επικρατεί υστερία. Όχι μόνο τα ποδηλατικό κράνη είναι σχεδόν άχρηστα αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Στο κάτω κάτω θα μπορούσαν και οι οδηγοί αυτοκινήτων να φοράνε κράνος – πιο πολλές ζωές θα γλιτώναμε έτσι!