(Όλα μαζί τα θέματα reputation monitoring θα τα βρείτε εδώ )
Η φίλη είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: η αναζήτηση στο Google με το όνομά της έβγαζε πρώτο πρώτο ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα προσβλητικό. Κάποιος μπλόγκερ είχε γράψει έναν ιδιαίτερα πιασάρικο τίτλο, είχαν κάνει πολλοί κλικ και για κακή της τύχη το άρθρο ήταν και σωστά στημένο σε επίπεδο Search Engine Optimization. (Διαβάστε εδώ “πως να σταματήσετε μια φήμη που κυκλοφορεί για εσάς.“)
Προσωπικά αρνούμαι να έχω επαγγελματική κάρτα πια. Μια αναζήτηση με το όνομά μου σε οποιαδήποτέ της παραλλαγή θα βγάλει κάτι δικό μου πάνω πάνω. Είτε βάλετε Αλέξανδρος Χαλκίδης, Αλέξης ή το πιο κοινό από όλα alexanderchalkidis στο Google, δεν αγχώνομαι ότι θα με χάσετε. Είναι μέρος της δουλειάς μου άλλωστε. Αλλά για έναν “απλό” πολίτη που δεν πληρώνει για reputation monitoring και άλλες υπηρεσίες; Μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
1. Ζητήστε από όποιον έγραψε το άρθρο ή σχόλιο που σας ενοχλεί να το εξαφανίσει. Αν είστε ευγενικοί και εξηγήσετε γιατί νιώθετε ότι μπορεί να σας κάνει βλάβη επαγγελματικά ή προσωπικά είναι πιθανό να το κάνει.
2. Ακούγεται χαζό αλλά σε όποιον υπολογιστή βρεθείτε (όχι συνέχεια από τον δικό σας – η Google ξέρει την ΙΡ) κάντε αναζήτηση με το όνομά σας και μετά κλικ στα αποτελέσματα που σας αρέσουν. Εφόσον ο όγκος αναζητήσεων είναι μικρός, με σχετικά λίγο κόπο θα ανεβάσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα γρήγορα.
3. Ανοίξτε λογαριασμούς σε Facebook, Twitter, LinkedIn και άλλα τέτοια δίκτυα. Τα περισσότερα θα σας βγάλουν πάνω πάνω στο Google. (Οπότε τα αποτελέσματα που δεν σας αρέσουν θα πέσουν πιο κάτω.)
4. Προτιμήστε ένα προσωπικό ιστολόγιο αντί για απλά status update στο facebook. Μια πανεύκολη λύση είναι το typepad. Μπαίνετε με τα στοιχεία του Facebook και ότι γράφετε εκεί ανεβαίνει και σαν status στο facebook. Αλλά οι μηχανές αναζήτησεις βλέπουν ένα σωρό “άρθρα” που σχετίζονται με εσάς και το ανεβάζουν σε αξία σιγά σιγά.
Όλα αυτά τα κόλπα δεν θα εξαφανίσουν αυτό που δεν σας αρέσει τελείως. Αλλά αν το βγάλετε από την πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων του Google, για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι σαν να μην υπάρχει! Η φίλη έχει καταφέρει το ιστολόγιό της να έφτασε πλέον να είναι δεύτερο αποτέλεσμα στο Google με την συνταγή που τις έγραψα.
Γενικά το θέμα της προσωπικής εικόνας στον κυβερνοχώρο θα μας απασχολεί όλους όλο και περισσότερο. Ήδη έβγαλα τον σχετικό όρο για να χειριστώ τα πάμπολλα σχετικά αιτήματα που δέχομαι. Αν δεν έχει επαγγελματική σχέση με εταιρικό μου πελάτη δεν με ενδιαφέρει – εδώ αναλύω το όλο θέμα του PErsonal Communications Advisor (PE.C.A.)
Αν δεν δουλέψουν όλα αυτά όμως μπορείτε να κάνετε κάτι απλό: να αλλάξετε όνομα. Είτε κυριολεκτικά (είναι πια θέμα λίγης ώρας στην Νομαρχία, όχι όπως παλιά) ή ηλεκτρονικά. Δηλαδή αν παντού παρουσιάζομαι ως Αλέξης Χαλκίδης στα Ελληνικά και ξαφνικά αλλάξω email και το user name μου παντού σε Alex Chalkidis είναι απίθανο κάποιος να με ψάξει με το “παλιό όνομα” και έτσι δεν θα βρει τα αποτελέσματα που με ενοχλούν!
Η μοναδική λύση που λειτουργεί στα Ελληνικά για reputation monitoring με πλήρη και αποτελεσματική αναγνώριση φωνής και χαρακτήρων στα ελληνικά από ότι ξέρω είναι αυτή της Qualia. Σε αυτό το blog χρησιμοποιήσα εκτενώς την τεχνολογία τους για την ανάλυση των δημοτικών εκλογών του 2010 στα ΜΜΕ.
Comments are closed.