Όταν όλα πάνε καλά κανείς δεν γκρινιάζει. Και ξαφνικά χάνεις όλες τις επαφές σου, τις φωτογραφίες ή κάτι άλλο σημαντικό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να προστατευτείς με δωρεάν εργαλεία που δεν σε επιβαρύνουν πρακτικά και πολλές φορές προσφέρουν σημαντικά πρόσθετα.
Φωτογραφίες. Μην αγχώνεστε που γέμισε, υπάρχει λύση. Απλά εγκαθιστάς το app και πατάς εκεί που λέει “σβήνε από το τηλέφωνο όταν γίνει backup”. Άπειρος χώρος, έχω ήδη πάνω από 20,000 φωτογραφίες και βίντεο εκεί. Μπορείς μάλιστα να εγκαταστήσεις και στον υπολογιστή την εφαρμογή και να ρουφήξει και οτιδήποτε παλιές φωτογραφίες έχεις σε σκληρούς δίσκους ή δισκάκια. Το πλεονέκτημα εκτός από το γεγονός ότι δεν χάνεις τις φωτογραφίες σου και δεν γεμίζει το iPhone σου είναι ότι βρίσκεις πανεύκολα οποιαδήποτε φωτογραφία σου. Δεν χρειάζεται αρχειοθέτηση όπως παλιά, γίνονται όλα αυτόματα. Μπορείς να του πεις “δείξε μου ηλιοβασιλέματα από το περσινό καλοκαίρι” ή “δείξε μου VW σκαραβαίους” ή “βρες φωτογραφίες με θάλασσα από το 2012”. Απλά δουλεύει. Τέλεια.
Επαφές. Σημαντικό, ίσως έπρεπε να το βάλω πρώτο πρώτο αλλά δεν ήθελα να σας τρομάξω γιατί έχει δυο βήματα αντί για ένα. Πας στο iCloud και κάνεις εξαγωγή. Εκεί κάτω αριστερά που είναι το γρανάζι θα το βρείτε στις Επαφές του iCloud. Μετά πάτε στο κανονικό πρόγραμμα επαφών σας και κάνετε εισαγωγή το αρχείο που σας έδωσε το iCloud. Γιατί να το κάνω αυτό; Γιατί οι επαφές σας είναι μπάχαλο. Ελάτε τώρα παραδεχτείτε το, έχετε ακόμα ονόματα σε στυλ “ΜΑΡΙΑ ΚΙΝΗΤ” ή “ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΠΙΤΙ” από τότε που τις σώζαμε στη SIM. Το Google Contacts αφαιρεί αυτόματα τα διπλότυπα, προτείνει ποιες επαφές είναι μάλλον ο ίδιος άνθρωπος, βρίσκει πληροφορίες από άλλα κοινωνικά δίκτυα και σας τα συγυρίζει όμορφα και αθόρυβα. Δεν γίνεται στο κινητό αυτό εύκολα, θέλει μεγάλη οθόνη και ηρεμία να μπει νοικοκυριό στις επαφές αλλά αξίζει τον κόπο, είναι η βάση της κοινωνικής σας ζωής, ο ξάδελφος που αγαπάτε αλλά δεν βλέπετε συχνά και η επαγγελματική ευκαιρία που θα σας αλλάξει τη ζωή. Φροντίστε τις επαφές σας, σας, σας…. (ηχώ από την φωνή της εμπειρίας….)
Ημερολόγιο. Και γιατί με ενδιαφέρει το ημερολόγιο ρε; Εγώ τα θυμάμαι! Ή τα γράφω στην ατζέντα. Ή σε χαρτάκια στο ψυγείο. Ακριβώς. Και τα χάνεις. Και κάθε φορά τα ξαναγράφεις αν τα ξαναχρειαστείς. Και είσαι με το τηλέφωνο στο αυτί μπροστά σε ένα συρτάρι γεμάτο χαρτάκια όταν χρειαστείς ένα τηλέφωνο από παλιότερο ραντεβού. Αφήστε τις δικαιολογίες, ψηφιοποιήστε τα. Χρησιμοποιήστε app ημερολόγιο το οποίο να έχει και αντίστοιχο τρόπο στον υπολογιστή. Είσαι στο γραφείο και δεν θέλεις να γράφεις στο κινητό για να μην σε πάρουν πρέφα ότι έκλεισες συνέντευξη αλλού; Γράφεις στον υπολογιστή με την άπλα του πληκτρολογίου και ακαριαία είναι και στο κινητό ότι πέρασες. Τι άλλο κερδίζω αν ζω έτσι ψηφιακά; Κάθε γεγονός στο ημερολόγιο μπορείς να το μοιραστείς με άλλους. Κλείνουμε ραντεβού και το βλέπουμε κι οι δυο. Βάζεις μια διεύθυνση και είναι έτοιμο να πατήσω πάνω του και να μου δώσει οδηγίες. Βάζω υπενθύμιση που βγαίνει στο τηλέφωνο του γιου μου. Και βέβαια όσο πίσω και να ψάξεις, ακαριαία βρίσκεις με οποιαδήποτε λέξη ή ψίγμα αριθμού που θυμάσαι αυτό που έψαχνες.
Τα ίδια ισχύουν και για τις σημειώσεις. Αν το καλοσκεφτείς, μια σημείωση δεν θα έπρεπε να διαφέρει από το ημερολόγιο. Είναι κάτι το οποίο θέλεις να κάνεις, απλά πιο αόριστα, σαν ζωγραφιά σε ένα post it. Αν σας βολεύει η λογική “απλά να το γράψω κάπου και μετά βλέπουμε” υπάρχει και εδώ καλή λύση. Όλα τα τηλέφωνα έχουν κάτι, απλά το καλύτερο είναι αυτό. Γιατί ενσωματώνεται σε όλα τα άλλα που μπορεί να θέλεις να το κάνεις (ημερολόγιο, μήνυμα, να το μοιραστείς) και μπορείς να του υπαγορεύεις και στα Ελληνικά. Επίσης μπορείς να τα βλέπεις από υπολογιστή ή και να γράφεις εκεί ότι σου έρθει έμπνευση και να είναι ακαριαία διαθέσιμο στο κινητό σου. Χρήσιμο παράδειγμα: θέλεις να τα χώσεις στον πρώην με SMS αλλά βαριέσαι να γράφεις στο κινητό; Γράφεις στο Keep στον υπολογιστή, ανοίγεις το κινητό, κάνεις Copy και Paste στο SMS. Αποκλείεται ο γκόμενος να αντέξει!
Έγγραφα. Δεν εννοώ τους λογαριασμούς ή την εφορία. Αυτά τα φωτογραφίζεις και τα αναλαμβάνει το Photos που λέγαμε πιο πάνω. Λέω όταν θέλεις να γράψεις σε ένα Word….ώπα. Το Word θέλει λεφτά. Το Word δεν σου δίνει άπειρο χώρο να σώζεις. Οπότε προτιμήστε αυτό εδώ. Γιατί ρε Αλέξη; Θα γράψω το “Πόλεμος και Ειρήνη” στο κινητό μου; Όχι βέβαια. Αλλά θέλεις να βρεις αυτό που έγραψες στο σπίτι όταν φτάσεις στο γραφείο χωρίς να μπλέξεις με εξωτερικούς δίσκους, email, πολλαπλές βερσιόν και στικάκια USB. Θέλεις να ρίξεις μια ματιά στο Excel πριν το ραντεβού για να θυμηθείς τα βασικά νούμερα. Και να έχεις σε ένα μέρος όλα σου τα έγγραφα (πάλι χωρίς περιορισμούς χώρου) όπου μπορείς να τα βρίσκεις πάντα εύκολα με λέξεις ή οτιδήποτε θυμάσαι από δαύτα; Μάλιστα το Docs εξάγει και σε άλλους τύπους αρχείου όπως pdf άμα λάχει. Επίσης (αληθινό παράδειγμα) μερικά άρθρα που έχω υπαγορεύσει στο τηλέφωνό μου ενώ περπατάω στην ελληνική φύση.
Μάλλον θα χρειαστεί Νο2 αυτό το άρθρο γιατί όλο μου έρχονται κι άλλα. ; )