Όταν άλλαξε η πρώτη σελίδα, μπήκε ένα φίλτρο. Δεν βλέπετε όλες τις ανακοινώσεις των φίλων σας, απλά τις πιο σημαντικές. Αλλά ποιός θέλει να είναι λιγότερο σημαντικό το δικό του status update; Ή ακόμα χειρότερα, αυτή η σελίδα που έφτασε τα δέκα χιλιάδες μέλη, μήπως ότι γράφει τελικά δεν το βλέπει κανείς; Όπως εξηγώ σε άλλο σημερινό άρθρο, το φαινόμενο της μείωσης του email spam σε πολλές χώρες το συνοδεύει η αύξηση τεχνικών διείσδυσης για προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Κυρίες και κύριοι να σας συστήσω Τον/Την «Στον/Στην»! Ή την κυρία «Μου αρέσει!» Δεν είναι τυχαίο ότι τους βλέπετε δίπλα σε κάθε status update στην αρχική σελίδα. Είναι η εφεύρεσή μου για να ξεπεράσω τις αλλαγές κανόνων του Facebook. Μόλις γράψω κάτι, αυτοί οι πιστοί μου φίλοι πατάνε «Μου αρέσει». Και σχεδόν πάντα τους αρέσει ότι γράφω!
Υπάρχει μια εντιμότητα στο όλο εγχείρημα. Δηλαδή αν πατήσετε να δείτε αυτούς τους θεωρητικούς ανθρώπους, στο προφίλ
τους σας εξηγούν τι ακριβώς κάνουν. Εφόσον είστε φίλοι με το δασικό χωριό, θεωρώ ότι θέλετε να μαθαίνετε νέα του, οπότε ελπίζω να μην σας ενοχλεί. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι άνθρωπος το “απόφαση ψήφου“, αν δεν θέλετε να τα βλέπετε, βγάλ’τε τον από ‘φίλο’! (Και δεν θα μάθετε ποτέ αν άρεσε Στον/Στην και την Μου Αρέσει ότι έγραψε σήμερα!)
Ακόμα και αν δεν βρίσκετε ενδιαφέρον το περιεχόμενο, δεν είναι email, ούτε μήνυμα στο Facebook. Είναι απλά ένας τίτλος μέσα σε όλους τους άλλους στην αρχική σας σελίδα. Αν δεν μπείτε σήμερα ή έχετε άλλα θέματα, μπορεί το μάτι σας αυτόματα να το αγνοήσει.
Είναι θέμα χρόνου να σκεφτεί το Facebook τρόπο να με αντιμετωπίσει και σε αυτό. Είναι άλλωστε ξεκάθαρη παραβίαση των όρων χρήσης. Θα δυσκολευτεί από το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (ειδικά στην Ελλάδα) δεν χρησιμοποιούν το Facebook όπως θα ήθελε ο δημιουργός του. Αν κρίνω από την ταχύτητα που αντιδράει σε άλλες μου εφευρέσεις μάλλον έχει αρκετό χρόνο ζωής ακόμα ο Στον/Στην και η κυρία μου Αρέσει!
Τελικά έπεσα έξω στην πρόβλεψή μου, το EdgeRank βελτιώθηκε πολύ πιο γρήγορα και τα “Like” πλέον δεν μετράνε σχεδόν καθόλου στον αλγόριθμο. Επιπλέον λαμβάνει υπόψη πολλούς ακόμα παράγοντες ακριβώς για να μην δουλεύει το παραπάνω κόλπο. It was fun while it lasted….
οπότε τί κάνουμε;