Εξαιρετικά χρήσιμο Chrome Extension που μπορεί αυτόματα να σβήσει (ή απλά να κρύψει) οτιδήποτε έχεις κάνει στο Facebook, κατά χρόνο ή κατά μήνα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους παίρνουν ότι γίνεται στο Facebook στα σοβαρά. Κάνουμε υπέροχες σκέψεις, συζητήσεις και αλληλεπιδράσεις αλλά δεν είναι δα και ιστορικής σημασίας. Τα αξιόλογα και τους αξιόλογους τους κρατάμε στις καρδιές μας, όχι σε server στην Καλιφόρνια. (Σημειώστε ότι αν απενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας μπορείτε όποτε θέλετε να τον επαναφέρετε εύκολα. Επίσης αν απενεργοποιήσετε το Facebook ΔΕΝ χάνετε το Messenger, είναι ξεχωριστά.)
https://chrome.google.com/webstore/detail/social-book-post-manager/ljfidlkcmdmmibngdfikhffffdmphjae
Υπάρχει αντίστοιχο για Firefox νομίζω αλλά δεν το δοκίμασα. Το πατάς μια φορά και σε πάει στο Activity log. Το πατάς άλλη μια και διαλέγεις μήνα (ή όλους τους μήνες) και χρόνο (ή όλα τα χρόνια). Μετά διαλέγεις αν θέλεις να σβήνει ή να κρύβει τις αναρτήσεις. Στο τέλος έχει ρύθμιση για την ταχύτητα, από μόνο του είναι σε 4Χ αλλά αν δείτε ότι κολλάει γυρίστε το σε 1Χ ταχύτητα καλύτερα. Μην πιλατεύετε τον υπολογιστή όσο δουλεύει, τουλάχιστον όχι στο ίδιο παράθυρο.
Αν έχετε κάτι σοβαρό να πείτε στον πλανήτη, κάντε blog, τζάμπα είναι και πολύ, πολύ, πολύ καλύτερη ιδέα. www.wordpress.com είναι πανεύκολο, παίζει σε εξαιρετικό app για κινητό και ελέγχετε πλήρως τι θα φαίνεται, πως θα φαίνεται και αν θα το βρίσκουν μηχανές αναζήτησης. Αν δεν σας αρέσει το κρύβετε από τον πλανήτη, αν θέλετε να το δει κόσμος, εσείς ελέγχετε τι και πως. Ακόμα καλύτερα, όταν γράφεις σε blog, ακόμα κι αν το βλέπουν μόνο πέντε φίλοι αρχικά, έχεις ξεκάθαρα την αίσθηση ότι πρέπει να πεις κάτι πιο οργανωμένο. Πιο δύσκολα σου ξεφεύγουν βλακείες. Σε αναγκάζει το μέσο να βελτιωθείς. Έτσι κι αλλιώς τα εργαλεία αναζήτησης ή οργάνωσης των πληροφοριών μας στο Facebook είναι τραγικά.
Ψυχολογικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον το μαζικό σβήσιμο αναρτήσεων. Καταρχάς βλέπεις γλαφυρά πόσες ώρες έχασες στο Facebook καθώς ένα ένα όλα σου τα σχόλια παρουσιάζονται και εξαφανίζονται. Δεν είναι καν θέμα αν θα τα δει κάποτε εργοδότης, πολιτικός ή ερωτική σύντροφος, αν έγραψες κάτι λάθος ή άσχημο. Πιο πολύ είναι η γλαφυρή απεικόνιση της μορφής κοινωνικότητας αυτού του μέσου και του ναρκισισμού του καθενός. Υπάρχουν μαγικές και αληθινές στιγμές στο Facebook, ειδικά αν έχεις εκεί αξιόλογους ανθρώπους με επικοινωνιακά χαρίσματα, γνώσεις και καλή διάθεση. Αλλά δεν χρειάζεται να μείνουν αποθηκευμένες ψηφιακά. Αυτό που έμεινε είναι η αίσθηση του κάθε ανθρώπου κι αν θέλεις ή δεν θέλεις να βρεθείτε για καφέ στον αληθινό κόσμο.
(Το άλλο ενδιαφέρον είναι τι γίνεται αφού σβήσεις τις αναρτήσεις. Τίποτα. Σχεδόν κανείς δεν το παρατηρεί