Κάποτε ο τρελός του χωριού ήταν στην πλατεία και μονολογούσε. Τώρα είναι παντού. Είναι ο αδελφός σου, ο πατέρας σου, ο κολλητός που ξαφνικά πιστεύει ότι δεν πήγανε άνθρωποι στο φεγγάρι ή ότι μας βάζουν τσιπ στα τσιπς. Πρακτικά πράγματα για να επιβιώσουμε όλοι:
- Μην βιάζεστε. Δεν αλλάζουν μυαλό οι άνθρωποι από την μια μέρα στην άλλη. Μπορεί “ξαφνικά” να κατάλαβες ότι ο άντρας της αδελφής σου είναι φασίστας αλλά αυτός το έπαθε σταδιακά. Δεν θα επανέλθει απότομα. Ούτε θέλεις να γίνει με τη μια γιατί πρέπει ο ίδιος να το κάνει σε όσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει σωστά.
- Μην πηγαίνετε κόντρα απευθείας σε ότι τους καίει σήμερα. Δεν έχει νόημα. Αν αυτός μόλις είδε “την αλήθεια” για την επίπεδη Γη, μάλλον έχει κλείσει για σήμερα το παράθυρο πρόσληψης πληροφοριών. Αν αρχίσετε κι εσείς απλά να πετάτε φιρμάνια, πολύ γρήγορα γίνεται σαν τσακωμός τρίχρονων σε παιδική χαρά. Ναι/Όχι φάση. Χωρίς εμβάθυνση. Οπότε…
- Ασχοληθείτε με τις πηγές πληροφόρησης. Μεταφέρει την ένταση και γινόμαστε συνεργοί στο παιχνίδι “ας ψάξουμε μαζί να βρούμε την αλήθεια λοιπόν”. Ο καθηγητής Τζιακόμο Παπαρόλο που λέει ότι η μάσκα προκαλεί διάρροια σε τι πανεπιστήμιο έχει έδρα; Έχει ιστοσελίδα το πανεπιστήμιο για αυτόν; Είναι στη Wikipedia; Εκεί μήπως γράφει ότι “είναι αμφιλεγόμενος”;
Με αυτά τα τρία και επειδή ακριβώς είναι μακροπρόθεσμο παιχνίδι, ιδού και μερικά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε έναν κλειστόμυαλό άνθρωπο να σκέφτεται:
- (Αν έχετε πρόσβαση στο email του, πχ γονείς/παππούδες που τους το ανοίξατε εσείς κάποτε). Unsubscribe/block συνωμοσιολογικά email παραπληροφόρησης και subscribe σε πιο ενδιαφέροντα. Δεν χρειάζεται να είναι πολιτικά, το θέμα είναι απλά να μάθουν πως μοιάζει μια σωστή σκέψη, ένα άρθρο με καλή έρευνα σε βάθος για να κλωτσάει κάτι μέσα τους όταν βλέπουν τη σαβούρα.
- Widgets ειδήσεων στην πρώτη σελίδα. Ιδιαίτερα σημαντικό για γέρους-πρεζόνια πρωινάδικων και παραθύρων. Κατά τη γνώμη μου το Google News είναι το καλύτερο (και το έχουν δωρεάν όλα τα Android). Το βάζεις φάτσα κάρτα στην homepage του κινητού ή του υπολογιστή να το βλέπει μόλις μπαίνει. Πάλι, δεν χρειάζεται ενεργά να προσθέσετε δικιά σας προπαγάνδα. Θέλουμε απλά να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, θέματα, τρόποι προσέγγισης της επικαιρότητας.
- Podcasts. Τεράστια διαφορά επιπέδου από την παθητική στάση όταν ακους ραδιόφωνο τον Τράγκα ή κάθεσαι σαν ζόμπι να δεις μια ώρα ειδήσεις το βράδυ. Δυστυχώς στα Ελληνικά γενικά είναι σαβούρα. Αν όμως καταλαβαίνει Αγγλικά υπάρχει τεράστιος πλούτος εκπομπών με ενδιαφέρον και αναλύσεις σε βάθος.
- Βιβλία. Αν διαβάζει (που μάλλον δεν διαβάζει), πάλι, αν έχεις πρόσβαση στο Gmail του μπορείς να του προσθέτεις εξ αποστάσεως βιβλία στο Google Play Books του. Μόλις το κάνεις upload αυτός θα λάβει ειδοποίηση και , ε, μπορεί να του ρίξει ένα βλέφαρο, ποτέ δεν ξέρεις…
Ο πόλεμος για να μην μας τρελάνουν δεν είναι θέμα επιλογής. Αυτή η εποχή της παραπληροφόρησης έσκασε πάνω σε εμάς και πρέπει να γίνουν μάχες τώρα.