(Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω αυτόν τον καιρό καμία σχέση με τον Κωτσόβολο εμπορικά, σαν σύμβουλος, συνεργάτης ή οτιδήποτε άλλο. Ούτε τους έχω άχτι για κάτι, ούτε ετοιμάζω κάτι για ανταγωνιστή τους. Το θέμα είναι γενικά οι εταιρικές σελίδες στο Facebook.)
232 χιλιάδες like έχει η σελίδα του Κωτσόβολου. Αρκετά εντυπωσιακό νούμερο, από αυτά με τα οποία το τμήμα Marketing θεωρεί ότι έκανε την δουλειά του. Αλλά έχει αποτέλεσμα; Να ξεκαθαρίσω ότι κανείς δεν ξέρει όλα τα νούμερα. Δεν χακάρω, ούτε έχω πρόσβαση διαχειριστικά στην σελίδα για να δω τι τους λέει το Facebook σχετικά. Αλλά ξέρω πόσοι έκαναν κλικ στους συνδέσμους που μας προτρέπουν να κοιτάξουμε!
Από τους 232 χιλιάδες, συνήθως 60-160 άνθρωποι μόνο κάνουν κλικ. Τα 2/3 από υπολογιστή, το 1/3 περίπου από κινητό ή ταμπλέτα. Αναρωτιέται κανείς αν αξίζει τον κόπο. Πόσα χρήματα ξόδεψαν για να φτάσουν τους 232 χιλιάδες; Επιπλέον έχει ενδιαφέρον να κοιτάξει κανείς και τον τρόπο που κάνουν κλικ. Δηλαδή όταν μπαίνει κάτι σαν αυτό αριστερά στην σελίδα τους, πως “απλώνονται” στην μέρα τα κλικ. Αφενώς μας δείχνουν πότε μπαίνουν Facebook ίσως οι Έλληνες χρήστες που έχουν κάνει like στον Κωτσόβολο, αφετέρου μας δείχνει ότι (ειδικά όταν είναι promoted post) δεν έχει και τόση σημασία τι ώρα θα αναρτηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από ότι φαίνεται, ούτε οι άνθρωποι του Κωτσόβολου δίνουν πολύ σημασία στην σελίδα. Όταν έχουν κάτι που πραγματικά τους καίει, όπως το Samsung Galaxy S4 mini, κάνουν άλλα πράγματα. Πιο κλασσικό και εύκολο ο διαγωνισμός. 21 χιλιάδες κλικ έτσι! Αλλά και με σημαντικό ποσοστό από τα κλικ να προέρχεται από banner σε άλλα site, όπως το greekmalls.gr κλπ. Δεν ήταν η σελίδα στο Facebook που έφερε τον κόσμο αλλά ο διαγωνισμός. (Ίσα ίσα που κατά την γνώμη μου θα λειτουργούσε καλύτερα αν ήταν περισσότερο βασισμένος σε website ο διαγωνισμός.)
Επίσης είναι για μια ακόμα εμφανής στα στατιστικά ο ηλίθιος τρόπος με τον οποίο σπαταλάνε λεφτά τα τμήματα Marketing σε σχέση με το κοινό που χρησιμοποιεί iPhone, Mac ή οτιδήποτε Appleίσιο. Chrome και Firefox κυριαρχούν στους browser που κάνουν κλικ και γενικά το κοινό που μπαίνει είναι 10% το πολύ με τέτοια προϊόντα. Ακόμα και ένα promo όπως για την ηλεκτρική σκούπα στην μισή τιμή (για να μην δούμε άλλα προϊόντα που έχουν ίσως σχέση με PC) μόλις 10 στα 78 συνολικά κλικ είναι από Apple προϊόντα. Για ξαναμετρήστε τώρα πόσα λεφτά ξοδέψατε να τα κάνετε όλα “iPhone – friendly” κλπ! Η διαφορά στο κοινό είναι εμφανής με πιο χαζοβιόλικες αναρτήσεις όπως το “Γιατί οι κάλτσες χάνονται στο πλυντήριο; Που πηγαίνουν;” στο οποίο ο κόσμος της Apple, χαζοβαρώντας στα iPhone και τα tablet τους, έφτασαν το 25% των 272 συνολικών κλικ. Μάλλον και αυτοί απογοητεύτηκαν αφού αντί για απάντηση, βρέθηκαν σε σελίδα με όλα τα πλυντήρια του Κωτσόβολου…
Προφανώς είναι και ο τρόπος που διαχειρίζονται την σελίδα που σταδιακά μειώνει την αξία της. Όχι μόνο οι βλακώδεις αλλαγές πολιτικών του Facebook. Για παράδειγμα βλέπω αυτό εδώ το γαργαλιστικό με ωραία φωτογραφία, κάνω κλικ και καταλήγω στο απαίσιο και ιδιαίτερα απλό site του Κωτσόβολου σε μια σελίδα με μια μηχανή για βάφλες. Ξερά! Με ελάχιστες πληροφορίες για το προϊόν και μια παρουσίαση που σίγουρα δεν συνάδει με αυτό εδώ στο Facebook.
Βλέπω ανάρτηση για ενεργειακή κλάση πλυντηρίων και με πηγαίνει ξερά σε σελίδα με όλα τα πλυντήρια που πουλάει ο Κωτσόβολος…κοκ.
Ουσιαστικά εκπαιδεύουν τον χρήστη της σελίδας να μην κάνει κλικ!