Ο αρθρογράφος το ονόμασε “dark social” και η περίληψη είναι αυτή εδώ:
Αυτό το μεγάλο μπλε κομμάτι της πίτας είναι τα κλικ που έρχονται στην ιστοσελίδα έμμεσα. Ίσως αυτονόητο για όλους όσους έχουν την ελάχιστη διαδικτυακή νοημοσύνη. Όταν βλέπεις στα στατιστικά της ιστοσελίδας σου τόσα hits να έρχονται “direct”. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Νομίζετε ότι κάποιος χρήστης ξύπνησε σήμερα στις 7 το πρωί, άνοιξε έναν browser και έγραψε την διεύθυνση http://thelei.wordpress.com/2012/09/05/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83/ ; Μάλλον απλά πάτησε σε σύνδεσμο από email φίλου του. Ή ίσως από Skype ή άλλο chat. Και ναι, όλοι μαζί αυτοί κάνουν πάνω από την μισή κίνηση σε πολλές ιστοσελίδες.
Γιατί όσες φορές και να το επαναλάβουμε αξίζει άλλη μια: το καλό περιεχόμενο είναι όλα τα λεφτά. Δεν “την πατάνε” οι χρήστες από μια χαριτωμένη φωτογραφία στο Facebook, όσα like κι αν έχει. Δεν κάνουν κλικ από το “viral” βιντεάκι του YouTube αν δεν τους ιντριγκάρει, δεν τους πείσει αρκετά. Μην σπαταλάτε χρόνο σε κόλπα τα οποία υπόσχονται ξαφνικά και μαγικά να σας στέλνουν χιλιάδες επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας. Στον ίδιο χρόνο θα μπορούσατε να είχατε φροντίσει καλύτερα τι θα βρούνε εκεί όταν φτάσουν.
Αντί λοιπόν να εκμεταλλεύεται εσάς το Facebook, φερθείτε του όπως του αξίζει. Είναι ένα κανάλι διανομής του δικού σας περιεχόμενου. Αρκεί να είναι άξιο αναμετάδοσης αυτό.