Όπως φαίνεται από διάφορα πρόσφατα άρθρα μου έχω μπλέξει. Με πιο μεγάλες εταιρείες όπως τράπεζες ή τεχνικές εταιρείες. Και τέτοιου μεγέθους και τύπου οργανισμοί αγχώνονται για νομικά θέματα. Ρωτάνε λοιπόν από το εκάστοτε νομικό τμήμα σχετικά με τους κανονισμούς του facebook. Τα πράγματα όμως είναι απλά: Facebook = νομική αναρχία!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=r2zzZsoPrtM&feature=player_embedded]
Δεν είναι ότι δεν έχει κανονισμούς. Aλλά παραείναι σαρωτικοί. Η παραπάνω καμπάνια της SAS καταρρίφθηκε σαν αεροπλάνο αλλά αφού έκανε την δουλειά της. Από νομικής πλευράς το θέμα δουλεύει ως εξής: αφού υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών , τελικά δεν μπορεί να ισχύουν. Δηλαδή είναι τελείως θέμα διαπραγμάτευσης με το Facebook η κατάσταση που θέλει να περάσει ο Zuckerberg.
[vimeo http://vimeo.com/22188920]
Αν προσπαθήσεις στο YouTube ή άλλη πλατφόρμα να “τεντώσεις” τους κανόνες, θα βρεις απέναντί σου έναν τοίχο. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδιαφέρον αλλά σαφώς εντός κανονισμών. Στο Facebook οργιάζουν διαγωνισμοί που προτείνουν το “Μου αρέσει” σαν συμμετοχή (αντικανονικότατο) προφίλ εταιρειών σαν πρόσωπα (καραλάθος) και ένα σωρό άλλες παρατυπίες.
Το Facebook μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα νούμερα. “Μισό δις χρήστες κύριε Πρόεδρε, που να προλάβω να τους παρακολουθήσω όλους;” Αλλά είναι προφανώς ανοησίες. Πρόκειται απλά για εμπορική πολιτική. Επίτηδες ενθαρρύνει το χάος για να μην φρενάρει την ανάπτυξή του γιατί ξέρει ότι η δύναμή του είναι η καθολική συμμετοχή του πλανήτη στην πλατφόρμα του. Κάντε κλικ στο infographic εδώ αριστερά για την τρομακτική σημερινή εικόνα του σε νούμερα. Πριν καν βγούνε από το κρεβάτι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κοιτάνε τα (συχνά παράνομα) πράγματα που κάνουν οι υπόλοιποι…
Εδώ το άρθρο σχετικά με τα λάθη του Facebook όταν σε χρεώνει για διαφημίσεις και εδώ οι ενστάσεις μου για την κινούμενη άμμο που ονομάζει “πλατφόρμα” – εντελώς αναξιόπιστη βάση για μια εταιρεία να βασιστεί πάνω της.
Comments are closed.