Η ζήλια δεν είναι ένα σπάνιο συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι τη βιώνουμε κάποιες φορές. Το θέμα είναι ότι μπορεί να ρίξει την ψυχολογία μας και ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις να διαλύσει μια σχέση. Επίσης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή στη ζωή σας που θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε και να ωριμάσετε.
Γι αυτό πρέπει να κάνετε τη ζήλια εγχειρίδιο που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας καθώς και να κατανοήσετε τους φόβους σας από το να αφήσετε να δηλητηριάσει εσάς και τους γύρω σας.
Παρακάτω καποια tips που θα σας βοηθήσουν να πολεμήσετε το πράσινο τέρας της ζήλιας:
1. Προσπάθησε να καταλάβεις το συναίσθημα της ζήλιας.
Σε συνδυασμό με το φόβο και το θυμό, η ζήλια τρέφεται από την έντονη ανησυχία ότι θα χάσεις κάποιον (ή ότι θα χάσεις τον έλεγχο μιας κατάστασης που βρίσκεσαι) και το θυμό ότι κάποιος άλλος εισχωρεί σε πρόσωπα και καταστάσεις που σας ανήκουν. Να θυμάστε ότι αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα δεν μπορεί να αποφέρει τίποτα θετικό οπότε και η αναγνώριση του τι το προκαλεί βοηθάει καλύτερα στο να προστατεύσεις τον εαυτό σου.
2. Κάνε αποδόμηση.
Προσπάθησε να βρεις την πηγή του “κακού”. Πολλές φορές, η ζήλια έχει να κάνει με τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από το παρελθόν και δυστυχώς έχουν επιπτώσεις στις παροντικές μας σχέσεις ακόμα και αν οι καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Άλλα κίνητρα που εντείνουν τη ζήλια είναι το αίσθημα της ανασφάλειας, ο θυμός για τον εαυτό σου και ο φόβος της εγκατάλειψης ή στο να πληγωθείς. Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις ότι αυτό το ειδεχθές συναίσθημα εμφανίζεται μόλις νιώσεις ότι απειλείσαι ή από φόβο ότι θα σε εγκαταλείψουν ή όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς το άλλο πρόσωπο, χωρίς να έχει καμία σημασία αν είναι αβάσιμο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα βάζεις με τον εαυτό σου, αλλά να τον κατανοήσεις και να παραμείνεις αντικειμενικός στο τι στο προκαλεί.
3. Προσπάθησε να δεις την επίδραση της συμπεριφοράς σου σε άλλα άτομα.
Είναι πολύ εύκολο να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση άμυνας του άλλου. Ωστόσο, η άμυνα είναι φυσική αντίδραση κάποιου ανθρώπου που νιώθει ότι πιέζεται, διότι είναι υποχρεωμένος να απολογείται όλη την ώρα για το οτιδήποτε. Είναι πολύ κουραστικό να τον ρωτάς συνέχεια πού είναι. τι κάνει, γιατί το κάνει. Τον αποδιοργανώνει. Για να μην πω τον διαλύει. Έτσι αισθήματα, άγχους, έντασης, ενόχλησης και θυμού δεν είναι πολλές φορές απόρροια ενοχής αλλά σημάδια ότι το άλλο άτομο έχει φτάσει στα όρια του. Τον έχεις εσύ δηλαδή φτάσει.
4. Αντιμετώπισε τα συναισθήματα σου ΤΩΡΑ!
Μόλις νιώθεις το αίμα να σου ανεβαίνει στο κεφάλι και να βράζεις από ζήλια άρχισε να ρωτάς τον εαυτό σου όπως ” Γιατί ζηλεύω; Φοβάμαι κάτι;” ή “Γιατί νιώθω φόβο ή θυμό τώρα;”. Όταν ξεκινήσεις να το κάνεις αυτό τότε θα έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να ελέγχεις αποτελεσματικά τα αρνητικά σου συναισθήματα. Ιδού και κάποιες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!
- Γιατί ζηλεύω αυτή τη στιγμή;
- Τι μου το προκαλεί;
- Τι προσπαθώ να καταφέρω με αυτό;
- Γιατί νιώθω ότι απειλούμαι;
5. Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου σε διάφορα θέματα.
Είναι οι πεποιθήσεις μας αυτές που μας δημιουργούν τα περισσότερα εμπόδια. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της ζήλιας. Κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις μας κάνουν να διαστρεβλώνουμε πολλές φορές την πραγματικότητα είτε να γενικεύουμε και να υιοθετούμε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε όλες τις περιστάσεις όπως π.χ ” Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να με εκμεταλλευτούν”, “Αν με εγκαταλείψει κάποιος θα χάσω τις ισορροπίες μου” κτλ κτλ κτλ.
Το να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να μετατρέψεις κάθε αρνητική σκέψη σε θετική βοηθάει να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρεις να διαχειρίζεσαι το θυμό που νιώθεις με μεγαλύτερη ευκολία.
6. Πρόσεξε πιο σημείο του σώματος σου είναι πιο επιρρεπές.
Ο φόβος συνήθως χτυπάει στο στομάχι. Είναι εκείνο το συναίσθημα που αισθάνεσαι ότι όλα μετακινούνται μέσα σου. Ο θυμός από την άλλη είναι αυτό το κάψιμο στους ώμους και το σαγόνι. Πολλές φορές μας χτυπάνε και τα δύο μαζί: Θυμός και φόβος. Το να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του σώματος μας σε διάφορα έντονα συναισθήματα μας βοηθάει στο να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα τη θέση στην οποία βρισκόμαστε.
7. Απολογήσου
Ναι, ναι καλά διάβασες. Αν δεν πάρεις εκείνο το ανακριτικό ύφος με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που ο άλλος δεν ικανοποιήσει τις απορίες και προσδοκίες σου τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Δεν είναι κακό λοιπόν αφού αποδεχτείς να απολογηθείς λέγοντας π.χ : “Δε θέλω να γίνω πιεστικός αλλά θα ήθελα να μου λύσεις κάποιες απορίες μήπως και κάνω λάθος”.
Αυτό βοηθάει περισσότερο την μεταξύ σας επικοινωνία μια και το άλλο άτομο είναι σε θέση να καταλάβει τι περνάς.
8. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματα σου.
Το να εκφράσεις τις σκέψεις και τους φόβους σου στον άνθρωπο που έχεις στη ζωή σου είναι ό,τι πιο υγιές. Βοηθάει στην ενδυνάμωση της σχέσης καθώς ο άλλος είναι πλέον σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση σου και να κατανοήσει τους όποιους παραλογισμούς σου. Γι αυτό το λόγο :
- Απέφυγε να κατηγορήσεις το άλλο άτομο γι αυτό που νιώθεις. Εσύ είσαι υπεύθυνος γι αυτό που νιώθεις.
- Προσπάθησε να παραμείνεις στο “Εγώ” και όχι στο “Εσύ”. Από το να πεις δηλαδή : ‘Δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό” καλύτερα να εκφράσεις αυτό που νιώθεις : “Ένιωσα απαίσια γι αυτό που συνέβει”.
- Να έχεις υπ’ όψιν ότι το πώς εκλαμβάνεις τις διάφορες καταστάσεις δεν έχει να κάνει με την οπτική του άλλου προσώπου. Γι αυτό προσπάθησε να παραμείνεις δεκτικός ακόμα και αν αυτό σε κάνει να νιώθεις αμυντικά. Για να είναι ένας διάλογος υγιής πρέπει να κρατήσεις χαμηλούς τόνους και να αφουγκραστείς τον άλλο.
Πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει κατανόηση και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Αναγνώρισε το κακό που μπορείς να κάνεις. αυτό που σε έβλαψε και δουλέψτε το μαζί ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση. Η υπομονή είναι αρετή μην το ξεχνάς.
Τις περισσότερες φορές αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει ξανά και ξανά. Πρέπει να επιμένεις και να προσπαθείς να κατευνάζεις το πράσινο τέρας της ζήλιας όταν νιώθεις ότι σε κυριεύει.
9. Να θυμάσαι πάντα οτι η ζήλεια έχει να κάνει με σένα και όχι με το άλλο άτομο.
Προσπάθησε να διοχετεύσεις την ένταση σε διάφορες δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να εκτονωθείς. Έτσι θα μπορέσεις να δεις από άλλη σκοπιά αυτό που σε βασανίζει. Το να το αφήνεις και να το υπερ-αναλύεις μόνο θετικά αποτελέσματα δε θα έχει.
10. Μάθε από τη ζήλεια σου.
Να θυμάσαι ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά απαραίτητα στη ζωή μας διότι από αυτά μαθαίνουμε και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ιδού και τα θετικά στοιχεία -ναι καλά διαβάσατε- που αποφέρει η ζήλια:
- Νιώθεις φόβο όταν η σχέση είναι στα πρώτα βήματα και χρειάζεσαι λίγο χρόνο μέχρι να νιώσεις ασφάλεια. Μάντεψε! Δεν είσαι ο μόνος, αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, δηλαδή να νιώθεις ευάλωτος όταν έρχεσαι κοντά με κάποιον άνθρωπο. Και ναι… νιώθεις ζήλια. Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να επιβαλλόμαστε στον άλλο και να προσπαθούμε να τον φέρουμε στα νερά μας.
- Φοβάσαι ότι ο άλλος θα σου πάρει τη δουλειά, το μισθό, τη θέση μέσα στην εταιρεία και η ζωή συνεχίζεται με φοβίες. Αυτό συμβαίνει διότι σε τρομάζει η οικονομική αστάθεια ( το ένστικτο της επιβίωσης). Εμπιστεύσου τις ικανότητες και σταμάτα να βλέπεις ότι απειλείσαι από παντού. Αυτό εκτός από το γεγονός ότι φθείρεις τον εαυτό σου σε κάνει και αντιπαραγωγικό. Και καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό έτσι;
- Νιώθεις ότι ο σύντροφος σου κοιτάζει και άλλες; Αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι η φύση που μας υπαγορεύει να κοιτάξουμε κάποιον του αντίθετου φύλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο άλλος θα μας εγκαταλείψει ή ότι θα απιστήσει. Δυστυχώς αυτή η διαστρεβλωμένη αντίληψη οδηγεί πολλές φορές σε ανεξέλεγκτη ζήλια. Πρέπει λοιπόν να αποδεχτείς το γεγονός ότι το να κοιτάζει ο άλλος δεν είναι καλό. Αρκεί να μην αγγίζει εντάξει; Αυτό εννοείται.
- Όταν δε σου αρέσει να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου και αποφεύγεις να ψάξεις περισσότερο μέσα σου, είναι ό,τι πιο εύκολο να πετάξεις το μπαλάκι στον άλλο με το να του μεταφέρεις τα προβλήματα σου και να τον αφήνεις αυτόν να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Red Alarm: Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη σχέση σου στο γκρεμό.
11. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου.
Αυτό είναι το σημαντικότερο όλων. Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να τον αγαπάς γιατί έτσι μόνο μπορείς να το κάνεις και στους άλλους. Εμείς είμαστε ο πυρήνας στη ζωή μας και από εμάς ξεκινούν όλα. Αγκάλιασε τον εαυτό σου και βοήθησε τον να αναπτύξει θετικές αντιδράσεις όταν βρίσκεται σε κατάσταση παραλογισμού.
Η ζωή έχει άλλη γεύση όταν την κοιτάζουμε με αισιοδοξία.
πηγή: www.wikihow.com