Πυρηναία, Άλπεις, Ουράλια, Τουρκία και Ελλάδα μόνο έχουν την Parnassius mnemosyne, την πεταλούδα είναι και στο 2ο παράρτημα της συνθήκης της Βέρνης. (Δηλαδή είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος πρώτης προτεραιότητας για την διατήρησή του.) Εκεί στα αλπικά λειβάδια των Τζουμέρκων όμως, ζει χαρούμενη μαζί με το φυτό που φιλοξενεί τα αυγά της, το Cordyallis spp. Ή σε πέτρες κοντά στο φυτό ή στον μίσχο αφήνει η Parnassius mnemosyne τα ωάρια. Μεταμορφώνεται από κάμπια σε πεταλούδα τον Μάιο και εξαφανίζεται πάλι τέλη Αυγούστου.
Υπάρχουν δυο ακόμα είδη πεταλούδας από την Κόκκινη Λίστα της Ευρώπης στα Τζουμέρκα. Η Pseudophilotes vicrama υπάρχει και αλλού στην Ελλάδα και προτιμάει ζεστά και ξηρά μέρη. Παρότι ακόμα κοινή κινδυνεύει από την εντατική βόσκηση ή την τεχνητή άρδευση η οποία αυξάνει το άζωτο στα λειβάδια. Η Erebia medusa είναι η “ορεινή πεταλούδα” των υποαλπικών και αλπικών λειμώνων. Το ενδιαφέρον σε αυτή την πεταλούδα είναι ότι η ανάπτυξη της κάμπιας, λόγω του σκληρού κλίματος, παίρνει δυο εποχικούς κύκλους. Επειδή πρέπει να επιβιώσει δύο φορές περισσότερο σαν ωάριο και κάμπια θεωρείται πιο ευάλωτο σαν είδος.
Εδώ άλλη μια φωτογραφία από τις πεταλούδες που είδαμε σε μια και μόνο μικρή βόλτα πάνω από το δασικό χωριό με τα παιδιά της κατασκήνωσης.