Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Απομακρύνουν την άνοια…
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον Δρ Τζορτζ Ρεμποκ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια, 2.800 άτομα, ηλικίας κατά μέσο όρο 74 ετών.
Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε ομάδες, κάνοντας κάποιες νοητικές ασκήσεις με έμφαση στην ταχύτητα και την ικανότητα της σκέψης, καθώς και την λειτουργικότητα της μνήμης. Οι νοητικές συνεδρίες, διάρκειας 60 έως 70 ετών, έγιναν για συνολικά έξι εβδομάδες και στην συνέχεια οι ηλικιωμένοι αφέθηκαν να ακολουθήσουν το δικό τους καθημερινό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε τακτικά νοητικά τεστ.
Η ανάλυση των στοιχεία αποκάλυψε ότι, περίπου το 60% των ηλικιωμένων που είχε κάνει νοητικές ασκήσεις (επίλυση σταυρόλεξων, μαθηματικών ασκήσεων και κουίζ) αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες με καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια, διαχείριση των οικονομικών τους κ.α. Αντιστοίχως, μόνο το 49% εκείνων που δεν είχε υποβληθεί σε νοητικές συνεδρίες, εξακολουθούσε δέκα χρόνια μετά να είναι σε καλή πνευματική κατάσταση.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Δρ Ρεμποκ εμφανίστηκε έκπληκτος καθώς «δέκα χρόνια μετά την πνευματική εξάσκηση, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι θετικές επιπτώσεις διαρκούσαν ακόμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και άλλες μελέτες είχαν αναδείξει τη σημασία της νοητικής «εκγύμνασης» στην τρίτη ηλικία, αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα οφέλη μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη καθημερινή προσπάθεια.
Επιπλέον, η αμερικανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οι ηλικιωμένοι που πηγαίνουν συχνά στο θέατρο, επισκέπτονται μουσεία, διαβάζουν βιβλία, χορεύουν και παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή επιτραπέζια παιχνίδια, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ