Όσο ακούμε για τζάμπα wifi και για έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υπάρχει τρόπος να δείξουμε πόσο ψεύτες είναι οι κυβερνώντες σήμερα https://index.okfn.org/country. Ναι είμαστε κοντά στο τέλος στη λίστα χωρών που παρέχουν ανοιχτά δεδομένα σχετικά με τις δραστηριότητές της κυβέρνησης. Αντί να γκρινιάζουν για τους δημόσιους υπάλληλους που δεν ξέρουν να χειρίζονται email ή που αρνούνται να μηχανογραφηθούν και να αξιολογηθούν, κάποιοι θα μπορούσαν απλά να αλλάξουν format στα δεδομένα που επιτρέπουν να δούμε. Γιατί όπως έγραφα στο “πως καταλαβαίνουμε τι περικοπές πρέπει να γίνουν στην Παιδεία“, χωρίς σωστά δεδομένα, δεν μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις.
“Unfortunately, the General Accounting office has chosen to publish the related data in formats, which essentially prevents further use of this information by the public. The annual budget is published as unstructured PDF documents, while the internal breakdown formations change almost every year. This makes comparisons of actual spending with the budget , particularly difficult. Some experimental projects have been made using data scraping techniques , however, for a reliable and efficient solution the General Accounting Office should re-evaluate the data publishing policies applied.”
Το σχόλιο είναι στην κατηγορία που αναφέρεται στον προϋπολογισμό ειδικά. Δεν χρειάζεται να είσαι “τεχνοκράτης” για να κοιτάς νούμερα (εδώ πχ τα σοκαριστικά νούμερα σχετικά με τις εισαγωγές μας). Σχεδόν κανένα από τα δεδομένα δεν μπορεί να “διαβαστεί” εύκολα από άλλες μηχανές. Δηλαδή – προφανώς επίτηδες – τα παρέχουν μεν όσα παρέχουν αλλά σε δύσχρηστες μορφές. Επιπλέον πολλά από τα δεδομένα δεν είναι ελεύθερα για αναπαραγωγή. Έτσι για να μας κάνουν πιο δύσκολη την ζωή.
Δεν είναι θέμα ότι “μας φακελώνουν” ούτε ότι βγάζουν τα άπλυτά μας στην φόρα. Μιλάμε για συνολικά δεδομένα και μέσους όρους. Με ελάχιστη προσοχή είναι αδύνατον να βρεις τον έναν άνθρωπο αλλά όλοι μαζί διαμαρτύρονται πιο έντονα και πιο αληθινά από οποιαδήποτε πορεία στο Σύνταγμα. Ειδικά στην πολιτική, μακάρι να μας φακέλωναν καλύτερα! Δείτε για παράδειγμα πως στις ΗΠΑ ή την Αγγλία (οι πρώτες δυο στη λίστα διαφάνειας δεδομένων) δείχνουν προτάσεις για τον προϋπολογισμό.
Πολλοί λένε ότι χρειαζόμαστε “μάνατζερ” πρωθυπουργό. Εγώ θα προτιμούσα να έχει επιστημονική προσέγγιση. Αλλά με σωστά δεδομένα.