Στο Ντιβάνι μου εκτυλίσσονται οι ψυχοθεραπείες γνωστών και αγαπημένων stars. Ρώτησαν, έμαθαν και επέλεξαν λοιπόν εμένα για να τους βοηθήσω και να τους κάνω να γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Τους έταξα απόλυτη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα σε όσα μου εξομολογηθούν. Φοβούνται βλέπετε για το image και την καριέρα τους! Προφανώς δεν κατάλαβαν πως όποιος ξαπλώνει σε αυτό το ντιβάνι, σπάνια έρχεται ξανά σε επαφή με τον έξω κόσμο. Ελάτε μαζί μου…
Σήμερα στο Ντιβάνι του Αχιλλέα, o υποψήφιος για Oscar A’ Ανδρικού ρόλου για το ”The Imitation Game”, Benedict Cumberbatch.
–Καλωσορίσατε κύριε Cumberbatch. Ξαπλώστε παρακαλώ στο ντιβάνι.
Μετά απο 10 ώρες πτήση Λονδίνο-Λος Αντζελες, νοιώθω ότι το ιδιαίτερο πρόσωπο μου έχει γίνει κανονικό και έχω αγχωθεί. Που θα βρω πλαστικό χειρούργο τώρα τελευταία στιγμή πριν την απονομή των Oscar;
–Μα τι λες τώρα Benedict; Αυτό είναι το τόσο επείγον θέμα που επέμενες να σε δω άμεσα;
Μα που να καταλάβεις εσύ; Προς το παρόν φέρε μου το five o’clock tea μου, διότι είμαι πολύ παραδοσιακός Άγγλος. Και να σου υπενθυμίσω αγαπητέ μου, ότι το 2013 ψηφίστηκα απο το Empire magazine Νο1 στους ”100 sexiest Movie Stars”.
Τι δεν καταλαβαίνεις; Αυτό το ιδιαίτερο πρόσωπο με έκανε και ξεχώρισα. Και τώρα μετά την τραγική αυτή πτήση, το πρόσωπο μου άλλαξε και είμαι σίγουρος ότι θα χάσω το Oscar αν εμφανιστώ διαφορετικός.
–Πιστεύω ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Το πρόσωπο σου δεν έχει αλλάξει, μάλλον έχεις πολύ άγχος για την απονομή και θέλεις πολύ να πάρεις το Oscar. Σε διαβεβαιώ, είσαι ολόιδιος με πριν.
Ξέρεις πως λέγονται οι θηλυκές fans μου; Cumberbitches. Αν και αυτές με έβλεπαν έτσι θα με παρατούσαν. Το θέμα μου είναι όμως τώρα που ήρθα για την Απονομή των Oscar εδώ στο Λος Αντζελες, δεν θα με αναγνωρίσουν ούτε στην απονομή.
Κοίτα με! Ορίστε, δεν βλέπεις; Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα. Τώρα μοιάζω ξαφνικά με τον Leonardo DiCaprio και ξέρεις τι συμβαίνει με αυτόν και την Ακαδημία. Δεν του δίνουν ποτέ το Oscar! Θα το δώσουν σε κάποιον που του μοιάζει; Οχι βέβαια! Λοιπόν γρήγορα, δώσε μου το τηλέφωνο του πλαστικού χειρουργού σου. Εσύ δηλαδή πως διατηρείσαι ίδιος; Αυτός που πήγα εχθές μου είπε πως πρέπει να πάω σε ψυχολόγο, πως δεν έχω τίποτα απ’ότι πιστεύω. Είναι άσχετος ο άνθρωπος. Του εξήγησα πως σε αυτή την πτήση, κάποια στιγμή πέσαμε σε χρονοδίνη και όταν βγήκαμε όλοι είμασταν διαφορετικοί. Ο διπλανός μου απέκτησε το πρόσωπο της Sophia Loren. Αλλά εκείνος δεν είναι star, δεν είναι Νο 1 sexy movie star, δεν είναι υποψήφιος για Oscar! Θα χάσω το Oscar καταλαβαίνεις;
–Benedict ηρέμησε! Επαναλαμβάνω, το πρόσωπο σου είναι ίδιο. Έχεις άγχος για τα Oscar, αλλά και πάλι θα το χάσεις να ξέρεις, αλλά δεν θα είναι λόγω της υποτιθέμενης μεταμόρφωσης σου.
Τι υπονοείς; Οτι δεν ήμουν καλός στο ”Παιχνίδι της Μίμησης”; Πως δεν είμαι ο καλύτερος της πεντάδας; Μα τι λες; Θα χάσω απο τον Michael Keaton; Και εσύ άσχετος τελικά. Σαν τον πλαστικό χειρουργό. Τι ήθελα και ήρθα! Χάνω τον χρόνο μου. Και τι απαίσιο τσάι.
–Λοιπόν πάρε αυτόν τον γαλλικό καθρέφτη, κοίτα μέσα και πες μου! Τι βλέπεις;
Μα τον Leonardo DiCaprio φυσικά! Μέχρι και τα μαλλιά ίδια είναι. Ααααα… είναι και μαγικός ο καθρέφτης; Βλέπω την ώρα της απονομής… κάτσε… ανακοινώνουν τον νικητή… καλέ, εγώ θα κερδίσω τελικά. Τσάμπα ανησυχώ;
–Λοιπόν; Πείστηκες πως δεν έχεις μεταμορφωθεί;
Ναι ιατρέ μου. Είσαι υπέροχος!
–Όμως το Oscar δεν θα το κερδίσεις! Πρέπει να πειστείς και γι’αυτό!
Τι παιχνίδια είναι αυτά που παίζεις μαζί μου; Και τι είναι αυτό το ντιβάνι που αποτελειώνει όλους τους stars πλέον; Δεν θα πάρω Oscar; Και γιατί ήρθα εδώ; Ποιός είμαι; Τι είναι εδώ; Πότε είναι τα Oscar; Σαμπούκα σε κέρασα; Αχ τι ωραίο τσαγάκι… Να σηκωθώ ή να κοιμηθώ εδώ;
–Κοιμήσου Benedict Cumberbatch! Θα σε ξυπνήσω εγώ στις 22 Φεβρουάριου για να πας φρέσκος στην Απονομή των Oscar. Θα φροντίσω δε, να πας τόσο cool που να μην σε νοιάζει όταν θα ανοίξουν τον φάκελο και θα ακούσεις άλλο όνομα. Απλά θα χειροκροτήσεις!
Ιατρικό Πόρισμα: Περσόνα και Απoπρωσοποίηση. Σύμφωνα με τον Κάρλ Γιούνγκ, η περσόνα αφορά περισσότερο ένα είδος “συμβιβασμού” που κάνει το άτομο μεταξύ των απαιτήσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος και των εσωτερικών ψυχικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων του. Δημιουργείται, έτσι, ένα είδος επίπλαστης προσωπικότητας ή μάσκας που “φορά” προκειμένου να αντεπεξέλθει στις σχέσεις του με τους άλλους και τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Άτομα που έχουν βιώσει την αίσθηση της αποπροσωποποίησης περιγράφουν ότι αισθάνθηκαν σαν να ήταν «διασπασμένα» από το σώμα τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι αισθήσεις του σώματος, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές τους σαν να μην ανήκαν στους ίδιους, αλλά σε ένα «τρίτο πρόσωπο». Η αίσθηση του περιβάλλοντος γύρω τους ήταν θολή και ασαφής. Η αίσθηση της αποπροσωποποίησης επέρχεται σε στιγμές έντονου άγχους το οποίο επιδεινώνει περαιτέρω τα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατή η ανάκληση στη μνήμη αυτών που είδαν ή βίωσαν όσο ένιωθαν σαν ένα «τρίτο πρόσωπο».
Αχιλλέας Βασιλείου