Όσο βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας, είναι έξυπνο να κάνεις τις περισσότερες δυνατές αιτήσεις, ακόμη και σε δουλειές που δε σε ενδιαφέρουν τόσο, απλώς και μόνο για την εμπειρία σε συνεντεύξεις. Μπορείς ακόμη και σε «κυνηγό κεφαλών» (head hunter) να απευθυνθείς, αν πιστεύεις ότι οι σπουδές ή η εμπειρία σου είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.
Σε περίπτωση που σε έχουν καλέσει σε πολλές συνεντεύξεις, προγραμμάτισε τα ραντεβού -στο μέτρο του εφικτού-ως εξής: θα αρχίσεις από την πιο ασήμαντη και θα τελειώσεις με την πιο σημαντική.
Αν έχεις ήδη δουλειά αλλά θέλεις να αλλάξεις εταιρεία, μην κάνεις το λάθος να παραιτηθείς προτού λάβεις συγκεκριμένη προσφορά από το νέο εργοδότη. Έχεις πάντα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα με την ιδιότητα του επαγγελματία, παρά με την ιδιότητα του ανέργου.
Επίσης, να θυμάσαι ότι σε μια συνέντευξη δεν είσαι μόνο εσύ που δίνεις εξετάσεις στον υποψήφιο εργοδότη. Εξετάσεις δίνει και ο εργοδότης στον υποψήφιο εργαζόμενο, σ’ εσένα, οπότε κι εκείνος θέλει να κάνει καλή εντύπωση. Ακόμη κι αν δε σκοπεύει να σου προσφέρει τα πολλά χρήματα, θα έχει περίσσεια διάθεση να σου μιλήσει για τη νέα σου θέση, το περιβάλλον εργασίας, την παράλληλη εκπαίδευση, τις άπειρες προοπτικές, το διαρκές ενδιαφέρον του αντικειμένου, το άνετο πάρκινγκ κτλ. Μην αμφισβητήσεις τίποτε από τα λεγόμενά του όσο διαρκεί η συνέντευξη – φρόντισε μόνο κάποια άλλη στιγμή να επαληθεύσεις την ακρίβεια των πληροφοριών μέσω τρίτων. Όπως αυτός δε θα αμφισβητήσει αυτά που γράφεις στο βιογραφικό σου, έτσι κι εσύ δε θα αμφισβητήσεις αυτά που λέει για την εταιρεία του. Κι όπως εσύ παρουσιάζεις τον εαυτό σου με ένα περιποιημένο βιογραφικό (χωρίς να λες κατ’ ανάγκη ψέματα), έτσι κι αυτός θα σου παρουσιάσει μια λουστραρισμένη εταιρεία. Θεμιτό. Μετά το μήνα του μέλιτος, θα γνωριστείτε καλύτερα ούτως ή άλλως. Όλοι είμαστε φίλοι της αλήθειας. Άλλο πράγμα όμως η αλήθεια κι άλλο όλη η αλήθεια!
Πώς θα γίνεις πλούσιος (και σε χρόνο)