Πλησιάζουν γιορτές, να ανακεφαλαιώσω τα βασικά για να ξεσκίσετε οποιοδήποτε μεγάλο κοινό γεύμα.
- Ναι, έχει σημασία η σειρά που θα τα φας για να χωρέσουν περισσότερα. Κρέατα πρώτα, δεν παίρνουν χώρο.
- Μην φοβάστε κανένα κρέας αλλά προφανώς τα πιο υγρά και μαλακά, τύπου μπριζόλα μοσχαρίσια, κατεβαίνουν πιο άνετα και ευχάριστα.
- Ο κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά σε κάθε τροφή. Κάντε προπόνηση να βρείτε τα αδύνατα σημεία σας. Καλό παράδειγμα οι πατάτες, ειδικά ο πουρές, ανάλογα πόσο αφράτος είναι, μπορεί να φάτε αβέρτα και να μην πιάσει καθόλου χώρο τελικά.
- Σαλάτα – κίνδυνος θάνατος γενικά, σε καθυστερεί χωρίς λόγο, δεν προσθέτει τίποτα και μπερδεύει το στομάχι. Αν πηγαίνει γευστικά, βάλ’τε λίγο στη μπουκιά, στην ίδια πιρουνιά φάση.
- Η σαλάτα είναι σωτήρια αν φτάσετε στο στάδιο που ιδρώνετε και αγκομαχάτε. Πιθανώς το σώμα σας έχει τιγκάρει σε πρωτεΐνη και ζορίζεται το συκώτι να την διασπάσει. Παίξτε το υγιεινός τύπος για λίγο, ασχοληθείτε με τα σαλατικά που λογικά έχετε κρύψει σε διαφορετικό μπωλ έτσι κι αλλιώς στην αρχή του γεύματος.
Ο τρόπος επαναφοράς από αυτό το στάδιο είναι σαλάτα, βαθιές
ανάσες για να μειωθεί η πίεση στο γαστρικό σύστημα, ε, κάντε και λίγο κουβέντα με τους συγγενείς, αρχίστε να εκθειάζετε την μαγειρική τους μαζί με μικρές γουλιές ποτού μέχρι να πορωθείτε να ξαναρχίσετε την μάσα. Επίσης αυτό το μίνι time out είναι χρήσιμο για να κάνετε μια επισκόπηση του τραπεζιού και των αποθεμάτων φαγητών στα κοινά πιάτα και κατσαρόλες που βλέπετε στο τραπέζι ή εκεί κοντά. Γεμίστε τα πιάτα σιγά σιγά και διακριτικά για τον δεύτερο γύρο σας καθώς οι άλλοι που δεν πρόσεχαν δεν θα έχουν να φάνε ακόμα κι αν το θελήσουν μετά. Σταθείτε λίγο όρθιος. Μια γουλιά καφέ με τους άλλους που εγκατέλειψαν νωρίς ή ζητήστε από τον θείο σας που απειλεί την πιατέλα με το καλό γουρουνόπουλο να σας δείξει που έπαιζαν μικροί στον κήπο για να του σπάσετε τον ρυθμό.
Κάνα τέταρτο θα κάνει να περάσει αυτή η φάση, μπορείτε να δείχνετε σαν να το έχετε λήξει αλλά να ξέρετε ότι μετά από 15-20 λεπτά θα περάσει η μπόρα. Αν νιώθετε γευστική κούραση από κάποιο πιάτο ή κατηγορία φαγητών βρείτε μια έντονη γεύση αντίθετη για να το εξισορροπήσετε και μετά καθίστε στο τραπέζι όπου έχουν αρχίσει να λένε ιστορίες από τον πόλεμο ή πλακώνονται για πολιτικά ως τώρα. Συνεχίζουμε.
- Κόβετε σε μικρά κομμάτια το φαγητό, μασάτε όσο προλαβαίνετε, η δυσπεψία μπορεί να σας καταστρέψει την απόδοση.
- Μακριά από σάλτσες και τέτοια, μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς πλήρωση πρόωρα. Μόνη εξαίρεση κάτι γλυκές σάλτσες που βοηθάνε να ανεβάσεις επίπεδα ενέργειας αν σε πιάνει χλάπα και είσαι σε πειρασμό να εγκαταλείψεις.
- Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα τα ξερά φαγητά. Οτιδήποτε ξερό πρέπει στην ίδια πιρουνιά να το ταιριάξεις με κάτι πιο υγρό αλλιώς θα γίνει πρόβλημα όταν φτάσει στο στομάχι, μπορεί και πριν.
- Επίσης εξαίρεση τα επιδόρπια τα οποία πολλές φορές λουσμένα με υγρό χωράνε διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες.
- Προσοχή στην επιλογή υγρών. Η Κόκα Κόλα είναι παγίδα, νομίζεις ότι βοηθάει την χώνεψη αλλά ουσιαστικά συχνά ρίχνει αυλαία στο φαγοπότι σου με το ανθρακικό. Καλύτερα μικρές γουλιές αλκοόλ με μεγάλη φασαρία κάθε φορά ώστε οι άλλοι να χάνουν χρόνο με ευχές και να γίνουν ντίρλα – περισσότερο φαγητό για εσένα στο τέλος έτσι.
- Όταν πασάρεις φαγητά τσιμπάς κάτι από την πιατέλα που μεταφέρεις.
- Σε κάθε περίπτωση αν μπορείς να το κάνεις με τρόπο και να μην φανεί, τρως από το πιάτο στο κέντρο και όχι από το δικό σου πιάτο, ακόμα κι αν είναι γεμάτο το δικό σου πιάτο. Ειδικά αν είναι γεμάτο το δικό σου πιάτο – αποθήκη.
Να σημειώσω ότι οι πρωταθλητές στο φαγοπότι προσέχουμε πολλά πράγματα στο στάδιο της προετοιμασίας. ΠΡΙΝ το γεύμα δηλαδή:
- Δεν χρειάζεται τελετή εξαγνισμού αλλά μια βόλτα στον καθαρό αέρα πριν το φαγοπότι βοηθάει πάντα. Μερικοί πίνουν νερό για να ανοίξει το στομάχι. Δεν δουλεύει εκτός αν το κάνεις πολλές μέρες πριν και πίνεις τεράστιες ποσότητες νερού.
- Ρουχισμός είναι το Α και το Ω, μακριά από σφιχτά, στενά, άβολα ρούχα. Ο λαιμός και το στομάχι να είναι άνετα κυρίως. Και μακριά από λευκά ρούχα, θα έχουν σάλτσες και ζουμιά κάποια φαγητά, μην καθυστερούμε από φόβο πιτσιλίσματος.
- Τουαλέτα διακριτικά αλλά με επιμονή και άνεση όσο πιο κοντά στο γεύμα γίνεται χωρίς να γίνει θέμα συζήτησης. Τα συνδυάζουμε δηλαδή τα δυο πρώτα. Και ξεφορτωνόμαστε το νερό που ήπιαμε και λέμε ότι πήγαμε βόλτα όση ώρα περιμένουμε να αδειάσει καλά το σύστημα. Οι άλλοι θα χρειαστούν pit stop και εσείς θα τους αδειάζετε τα πιάτα μετά.
- Τεράστια σημασία έχει η θέση στο τραπέζι. Συνιστώ να κάνετε μια καλή βολιδοσκόπηση πριν το γεύμα. Οι κεντρικές θέσεις συνήθως έχουν το ατού αφού όλα τα φαγητά θα πρέπει να περνάνε από εσάς. Σε μερικά τραπέζια η άκρη επιτρέπει να κρύβεις ή να αποθηκεύεις φαγητά κοντά σου και να ελέγχεις την ροή.
- Ελέγξτε πόσο κοντά είναι οι καρέκλες και τι καρέκλες είναι. Μην είσαι πχ χαμηλά και δεν φτάνεις ή ζουμπηγμένος ανάμεσα σε δυο χοντρές θείες και να μην μπορείς να απλωθείς με άνεση.
- Να σκέφτεστε τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες. Ακόμα κι αν θέλεις να κυλήσεις στο πάτωμα και να κοιμηθείς, αντιστάσου στους Πέρσες! Βγες για λίγο περπάτημα να θυμηθείς γιατί λατρεύεις την Ελλάδα και τα φαγητά της και γυρνώντας τσίμπα από την κουζίνα ένα παϊδάκι. Μπορεί να σε εμπνεύσει για συνέχεια της μάχης.
(Ο Αλέκος Γκονζαλεζίδης έχει γράψει παρόμοιο πρακτικό οδηγό και για Μεξικάνικα φαγοπότια με διαφορετικά παραδείγματα.)