Δεν ασχολούμαι με την πολιτική του πορεία, αν είναι “παιδί του κομματικού σωλήνα” ή αν τοποθετήθηκε βυσματικά. Δε με νοιάζουν αυτά. Ούτε το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία σε αυτό που κάνει. Εγώ κοιτάω το έργο του, το πολυδιαφημισμένο.
Αυτή είναι η περίληψη της μόνης αξιόπιστης συνολικής εκτίμησης του έργου του Κου Πιερακάκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για να ακριβολογούμε στη σελίδα 65, η Ελλάδα ακόμα χειρότερα στον τομέα του.
Αυτή η εικόνα θα έπρεπε να προβληματίσει όλους. Γιατί διαβάζοντας το πλήρες κείμενο της σοβαρής αυτής ανάλυσης που γίνεται κάθε χρόνο καταλαβαίνει ακόμα και αδαής ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω.
“Α, εμένα δεν με νοιάζει, βλέπω πόσο εύκολα μπορώ πλέον να….” απαντάνε οι φίλοι της κυβέρνησης. Αλλά δεν πάει έτσι. Γιατί αν είναι να πούμε “μπράβο” για κάποιο “άλμα” στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, το μεγαλύτερο βέβαια δεν έγινε επί Κυριάκου Πιερακάκη. Επίσης μετρημένα αντικειμενικά από την ΕΕ ήταν πολύ παλιότερα. Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ αν θέλετε να δώσετε εύσημα έτσι.
Επιπλέον υπάρχουν μερικά τεράστια και πολύ σοβαρά θέματα ως προς το έργο του συγκεκριμένου υπουργού:
- Πόσο ακριβώς κοστίζει; Δυστυχώς από ότι έχει δείξει δεν πιστεύει στην διαφάνεια. Που είναι η κοστολόγηση των έργων; Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Κάθε φορά που χαίρεστε που κάνετε “πανεύκολα” μια υπεύθυνη δήλωση online σας στέλνει ένα SMS επιβεβαίωσης. Για να εγκαταστήσετε το gov.gr wallet και να έχετε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό σας στέλνει τρία SMS επιβεβαίωσης. Κάθε φορά σε κάθε συσκευή που κάνετε install. Ποιός τα πληρώνει αυτά τα χιλιάδες SMS και πόσο βγαίνει ο λογαριασμός άραγε;
- Σε τι πλατφόρμες μας έχει δεσμεύσει; Είναι Amazon, Google, Oracle…τι είναι; Βλέπουμε αυτές οι εταιρείες να ανακοινώνουν γραφεία στην Ελλάδα και το πιο πιθανό είναι ότι ανοίγουν ακριβώς επειδή έχουν μεγάλο πελάτη τον Κο Πιερακάκη και εξασφαλισμένα συμβόλαια πολυετή. Με τι όρους, σε τι τεχνολογίες, με τι δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τα δεδομένα των Ελλήνων πολιτών;
- Γιατί δεν συνεργάζονται μεταξύ τους όλες αυτές οι πλατφόρμες και μας αναγκάζουν κάθε φορά να ξαναπερνάμε τα δεδομένα; Ουσιαστικά ο Κος Πιερακάκης έχει πασάρει δουλειά από τους δημόσιους υπάλληλους στους πολίτες! Και αυτό ταυτόχρονα με διορισμούς ρεκόρ κάτω και πάνω από το τραπέζι σε όλο τον δημόσιο τομέα. Που είναι οι οικονομίες που θα έπρεπε να βλέπουμε;
- Στέκουν νομικά; Όλοι ξέρετε κάποιους υπερήλικες που αφήνουν τα παιδιά τους, τον λογιστή τους ή την κυρία που τους προσέχει να αναλάβουν τα θέματα gov.gr. Αφού το κράτος τους αναγκάζει να έχουν ενεργό κινητό και να κάνουν απαραίτητες εργασίες έτσι, πλέον χιλιάδες Έλληνες μπορούν άνετα να γίνουν θύματα καλοθελητών γύρω τους.
Βγείτε επιτέλους από το μπαλόνι που ζείτε. Δείτε τι γίνεται στο εξωτερικό. Για να πιστεύει κάποιος ότι ο Κος Πιερακάκης “σκίζει” πρέπει να είναι όχι μόνο άσχετος από μηχανογράφηση, αλλά και από οτιδήποτε γίνεται σε άλλες χώρες στον ίδιο τομέα. Φέρνουν λοιπόν μεμονωμένα παραδείγματα όπως “οι Γερμανοί με τον COVID δεν έφτιαξαν τόσο γρήγορα πλατφόρμα…” και αντίστοιχα δείγμα ασχετίλας.
Είμαι γονιός, έζησα από πρώτο χέρι την εκπληκτική βλακεία της “πλατφόρμας” όπου κάθε 2-3 μέρες έπρεπε να ξανασυμπληρώνουμε από την αρχή όλα μας τα δεδομένα και όλα των παιδιών για να βγάλουμε πιστοποιητικό που (στην αρχή) έπρεπε να τυπώνουμε κιόλας να το πηγαίνουμε στο σχολείο. Κάτι αντίστοιχα βλακώδες έγινε και με τα μηνύματα εκτάκτου ανάγκης. Θυμάμαι να τα βελτιώνουμε από το…Twitter. Στην αρχή δεν είχαν κάν γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν γενικά και αόριστα. Με κάθε μήνυμα στέλναμε προτάσεις εμείς, κατέληξαν κάπως καλύτερα. Ως προς το περιεχόμενό τους τουλάχιστον γιατί παραμένουν φερετζές ευθυνοφοβίας.
Και εδώ λένε οι φίλοι του Κυρίου Πιερακάκη “μα δεν φταίει αυτός που ο δημόσιος τομέας δεν πηγαίνει με τους ρυθμούς του!” ή κάτι αντίστοιχο. Δείγμα απόλυτης ασχετοσύνης ως προς τέτοια έργα. Γιατί η ανάλυση αναγκών και τρόπου υλοποίησης είναι το Α και το Ω όπως ξέρει ακόμα και ένας φοιτητής μηχανογράφησης.
Ας πάρουμε το παράδειγμα του gov.gr wallet, η ψηφιακή μας ταυτότητα στο κινητό. Καταρχάς απαιτούνται τρία SMS για να ενεργοποιηθεί. Ποιός τα πληρώνει αυτά; Ύστερα δεν σκέφτηκε κανείς ότι για να ελέγχονται online κανονικά θα πρέπει όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί να έχουν κινητό με δεδομένα. Αυτά ποιος θα τα πληρώνει; Και πως θα ελέγχει ότι δεν χαζεύουν στο tik tok με τα δεδομένα αυτά; Και έστω το αφήνουμε αυτό προς χάρη της ψηφιοποίησης της Ελλάδας, έχετε παρατηρήσει ότι κανείς ποτέ δεν ελέγχει όταν δείχνετε ψηφιακή ταυτότητα ή δίπλωμα; Εγώ δείχνω πλέον φωτογραφία (screen shot) ούτε καν έχω την εφαρμογή. Ούτε η αστυνομία, ούτε το ΚΕΠ , ούτε πουθενά δεν έλεγξαν για γνησιότητα. Θα μπορούσα να είχα βάλει άνετα φωτογραφία της θείας μου στην εικόνα με ελάχιστη επεξεργασία και να κυκλοφορεί εκείνη αντίστοιχα ως εγώ. Είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, ο Κος Πιερακάκης ουσιαστικά ξεφτίλισε την έννοια της ταυτοποίησης συνολικά με αυτό που έκανε. Θέμα χρόνου να αρχίσουμε να βλέπουμε σε αίθουσες δικαστηρίων περιπτώσεις πλαστογραφίας τέτοιας.
Είναι πολύ κρίμα γιατί η μηχανογράφηση του Ελληνικού Δημοσίου πρέπει να είναι Νο1 στόχος όλων μας για να κινηθούμε στο μέλλον αποτελεσματικά. Αλλά δεν γίνεται χωρίς τις αντίστοιχες αλλαγές στην ουσία του κράτους. Ζητάει ο Στέφανος Μάνος από την Κα Κεραμέως τα δεδομένα βαθμών από τα Λύκεια της Ελλάδας. Ω ξεφτίλα! Από τη μια μιλάμε για open gov από την άλλη αυτή η κυβέρνηση είναι η λιγότερο διαφανής ως προς τα έξοδα και τους δημόσιους διαγωνισμούς. Βάζει σε διαβούλευση 2-3 ημερών σημαντικά και πολύπλοκα νομοσχέδια. Περνάει έργα σε κολλητούς με διάφορες δικαιολογίες. Καταστρέφει ολοσχερώς οποιαδήποτε προστασία του περιβάλλοντος με σημαία τις επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει το πιο αργό internet και τις πιο ακριβές τιμές, έχει από τα χειρότερα περιβάλλοντα για νέες επιχειρήσεις. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα λένε οι μετρήσεις τις ΕΕ. Τα λένε όσοι βλέπουν να μην αλλάζει το μπάχαλο στην φορολόγηση και οι αυθαιρεσίες κάθε κυβέρνησης, ακόμα και αναδρομικά (παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό.)
Με ψηφιακά φύκια και πλατφόρμες για μεταξωτές κορδέλες δεν αλλάζει η ουσία του δικομματικού ρουσφετολογικού κορμού των κομμάτων εξουσίας. Και ο Κος Πιερακάκης δεν είναι ο κούκος που θα φέρει την άνοιξη, βεγγαλικό για εντυπωσιασμό είναι. Για ξεκάρφωμα.
(Αυτό το άρθρο ήταν σε ένα μη φιλοκυβερνητικό site το οποίο βέβαια το έφαγε η μαρμάγκα, νομίζω 2021 το έγραψα περίπου.)