Την πρώτη φορά που πήγα σε μεγάλη διαφημιστική ήταν η χρυσή δεκαετία του ’80. “Χρυσή” γιατί τα budget ήταν τρελά, κάναμε διαφημίσεις σε αφίσες, στους δρόμους ή και στην τηλεόραση σαν να μην έτρεχε τίποτα. Όλα εντυπωσιακά, χλιδή όσο δεν πάει και ένα σωρό παρατρεχάμενοι μας φρόντιζαν σαν να ήταν οίκος ανοχής. Δεν έχω πάει ακόμα σε μπουρδέλο αλλά κάπως έτσι πρέπει να είναι τα πολύ κυριλέ. Πας να ζητήσεις κάτι και πετάγονται δυο να σου το φέρουν. Θυμάμαι ότι είχα πάει ως συμβουλάτορας σε δημιουργικά θέματα και είχα εξαρχής την αίσθηση ότι αυτά δεν τους απασχολούσαν καθόλου. Έλεγαν όλο “ναι” και “όπως νομίζετε” και “θα τα βρούμε αυτά, δεν είναι σημαντικά”.
Επειδή βέβαια τα λεφτά τα έβγαζαν μετά την συνάντηση με το δημιουργικό. Τα εύκολα, τα πολλά λεφτά, αυτά που έρχονταν χωρίς κόπο, ήταν στο media buying. Ίσα ίσα που οι μικροαλλαγές που ζητούσα εγώ ο ψείρας στην ίδια την διαφήμιση που τους χάλαγε την σούπα. Ήθελαν απλά να παίζει η ίδια διαφήμιση στην ίδια εφημερίδα και αυτοί να τα ‘κονομάνε από το ποσοστό τους. Λογικό. Για αυτούς. Εξού και για τόσα χρόνια δεν είχαμε μετρήσεις τηλεθέασης της προκοπής. Μόνος μου φώναζα. Κανείς δεν ήθελε να αρχίσουν οι πελάτες να ρωτάνε και να βελτιστοποιούν την τοποθέτηση του μηνύματος. Ήθελαν απλά το ποσοστάκι τους. Την ποσοστάρα τους.
Ε, τελείωσαν υποτίθεται εκείνες οι εποχές, ήρθαν τα New media τα ψηφιακά. Αυτά με τις άπειρες επιλογές και πληροφορίες. Που ξέρεις με πιο χέρι την τίναξε ο πελάτης σου και αν πιο πριν είχε σκεφτεί το κίτρινο χρώμα ή τα μάνγκο. Είναι όμως τόσο πολύπλοκο τώρα το πεδίο που τελικά τα παράσιτα των media επανήλθαν σχεδόν απαράλλαχτα. Ιδού ένα παράδειγμα:
Με κίτρινο όσοι έφτασαν στην ιστοσελίδα από αναζητήσεις. Να έγραψαν στο Google “πότε πέφτει Τσικνοπέμπτη” και να μας βρήκαν. Με πράσινο όσοι ήρθαν απευθείας, “φυτευτοί”, μας ξέρουν. Με ροζ όσοι είναι από email. Και με κόκκινο…social. H νέα μαύρη τρύπα. Γιατί η παραπάνω εικόνα βέβαια δεν είναι καθόλου τυπική. Για να γίνει έτσι μια ιστοσελίδα σχεδόν σίγουρα πληρώνει facebook ads για να φέρει κόσμο. Δεν είναι όμως η ιστοσελίδα η δικιά μας. Όχι! Είναι ένα “ενημερωτικό portal”. Αυτό είναι το κερατιάτικο πλέον, έμμεσα. Δεν τα κάνουμε πλακάκια με τις εφημερίδες και τα κανάλια για να παίρνουμε το ποσοστό μας, βάζουμε δεκάδες τέτοια ψευτοportal στη μέση για ξεκάρφωμα. Copy-paste, οτιδήποτε περιεχόμενο, αντιγράφουμε τα trending, δεν μας νοιάζει. Η κίνηση έρχεται πληρωμένη, δείχνουμε ότι έρχεται κόσμος.
Μετά πάμε στον πελάτη και του λέμε ότι ξέρουμε το ιδανικό site για να διαφημίσει. Κερατιάτικο 2.0