Χθες είχε πλάκα γιατί έγραψα (την αλήθεια) ότι μου ήρθε στο Facebook μήνυμα τύπου “μην της απαντάς αυτηνής, είναι τρολ σίγουρα” και μετά σε συζήτηση μαζί της έμαθα ότι το ίδιο είχε μάθει και για εμένα! Ξεκολλήστε ρεεεεεε! Η εκτόξευση της κατηγορίας “τρολ” είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα επιχείρημα από κάτι άσχετο με την κουβέντα. Δεν έχει σημασία αν είμαι άντρας, γυναίκα, ρομπότ ή σκύλος. Κρίνετε (και αν θέλετε απαντάτε) στην ουσία όσων γράφω.
Έστω ότι έχω κάτσει για καφέ με δυο φίλους μου και συζητάμε. Κάποιος άσχετος έρχεται και κάθεται σε ελεύθερη καρέκλα μαζί μας. Αρχίζει να παρεμβαίνει στην συζήτηση. Η παρέα έχει επιλογές. Μπορεί να σηκωθεί και να φύγει, να συνεχίσει την κουβέντα μαζί με τη νέα γνωριμία ή να συνεχίσει την κουβέντα και να τον αγνοεί. Και οι τρείς είναι διαθέσιμες στον online κόσμο. Αλλά σκεφτείτε προσεκτικά πριν πάρετε απόφαση.
1. Πολλοί άνθρωποι είναι απλά σε κακή μέρα. Δεν έχουν κέφια ή έχουν πολλά κέφια για καζούρα. Ανθρώπινο είναι.
2. Μερικές φορές λέμε σωστά πράγματα αλλά με λάθος τρόπο. Επικεντρωθείτε στην ουσία του επιχειρήματος, όχι σε πιθανά παραπλανητικό παράδειγμα.
3. Δεν είναι όλοι εξίσου τεχνολογικά προηγμένοι, ούτε εξίσου γρήγοροι στην δαχτυλογράφηση, ούτε καταλαβαίνουν όλες τις συμβάσεις επικοινωνίας των Νέων Μέσων.
4. Ειδικά στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδεία σε θέματα συζήτησης, δεν υπάρχουν debating societies στα περισσότερα σχολεία, μεγαλώσαμε με γονείς που απλά φωνάζαν περισσότερο για να αποδείξουν ότι είχαν δίκιο.
5. Η καλή συζήτηση απαιτεί χρόνο, υπομονή και αποθέματα καλής θέλησης. Δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες και – αν γίνεται ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους – αποκλείεται όλοι να συγχρονιστούν σε αυτά τα απαραίτητα.
Αφήστε λοιπόν τις εξυπνάδες. Αν θέλετε να πείτε κάποιον τρολ, κοιτάξτε πρώτα καλά καλά την ποιότητα των δικών σας θέσεων και επιχειρημάτων. Φροντίστε να μιλάτε καθαρά, απλά, με επιχειρήματα ξεμπλεγμένα, με παράθεση επεξηγήσεων όπου χρειάζεται. Μάθετε πρώτα να σέβεστε τον εαυτό σας και αφήστε τα “είναι τρολ, μην απαντάς” για όσους δεν είναι τόσο συνειδητοποιημένοι όσο εσείς.
Comments are closed.