Πολλά από τα καινούργια “φρούτα” της κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άσχετα με την ελληνική πραγματικότητα. Ακόμα και το Twitter πολλοί το θεωρούν άχρηστο. Πόσο μάλλον τα κόλπα που έχουν να κάνουν με γεωγραφική θέση όπως το foursquare. Εδώ ο χάρτης των check ins:
ΗΠΑ, Βόρεια Ευρώπη και κάτι Γιαπωνέζοι δηλαδή. Και αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες που διαβάζουμε στον ειδικό τύπο δεν υποστηρίζουν καν Ελλάδα ακόμα σαν υποδομή. Μπας και έχουν δίκιο; Μήπως είναι μόνο για “αδελφές με iPhone” όπως πολύ εύγλωττα γενίκευσε ένας πελάτης; Από την άλλη όμως ήθελε να φαίνεται στα Google Maps…Γιατί;
Προφανώς οποιοσδήποτε έχει να κάνει με τον τουρισμό πρέπει να νοιάζεται. Οι ξένοι (ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων και μάρκας κινητού!) βασίζονται σε αυτές τις υπηρεσίες και στον σχεδιασμό του ταξιδιού και όταν είναι εδώ. Καθότι μάλιστα είναι σχεδόν άδεια ακόμα η Ελλάδα από σχετικά σημεία, όταν βάλεις ένα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ας αφήσουμε όμως τα προηγμένα σενάρια προωθητικών ενεργειών και να δούμε τα βασικά:
1. Χρησιμοποιήστε τα εσείς οι ίδιοι πρώτα! Αν δεν σας αρέσει το iPhone όλα υπάρχουν και στο Android όπου οι τιμές συσκευών είναι πολύ πιο προσιτές. Εγκαταστήστε τις εφαρμογές και ζήστε μαζί τους για λίγο καιρό.
2. Προσέξτε πως θα καταχωρήσετε την επιχείρηση! Σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο ή και αδύνατον να γίνουν αλλαγές μετά την αρχική καταχώρηση.
3. Προσέξτε ποιός θα καταχωρήσει την επιχείρηση. Έχω καταχωρήσει πολλές επιχειρήσεις και πάντα επιμένω να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο του λογαριασμού σε κάθε υπηρεσία. Είναι μπελάς αλλά είναι σωστό. Αλλιώς σας έχει από τα “τέτοια” μελλοντικά κάποιος καλοθελητής σήμερα…
4. Φορτώστε! Αν έχει πεδία για φωτογραφίες, βίντεο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, συμπληρώστε την! Μπορεί να σας φαίνεται λεπτομέρεια που ζητάει για τρόπους πληρωμής ή ώρες λειτουργίας αλλά για έναν απεγνωσμένο ταξιδιώτη ίσως είναι σωτήριες λεπτομέρειες…
5. Μην κάνετε ψεύτικες καταχωρήσεις! Ειδικά μην γράφετε σαν ικανοποιημένος πελάτης – φαίνεται από μακριά η απατεωνιά.
6. Όσο κι αν σας παρακαλάνε μερικές location based υπηρεσίες μην κάνετε νερόβραστες ψευτοπροσφορές. Όταν δείτε ότι έχει απήχηση και εφόσον εξοικειωθείτε με την ιδέα ασχοληθείτε ενεργά με πραγματικές προσφορές, σχετικές με τους χρήστες τέτοιων υπηρεσιών.
7. Παρακολουθήστε το στενά. Η επιχειρηματικότητα είναι μια σειρά από πειράματα. Όσο πιο καλά παρακολουθείτε στατιστικά αυτά τα πράγματα τόσο πιο χρήσιμα θα γίνουν κάποτε.
8. Μην πληρώσετε για “premium” καταχωρήσεις αν δεν είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι “μόνο” 250 δολάρια ή “μόλις” 50 για κάτι άλλο, αλλά δεν έχει νόημα να το κάνεις αν δεν ξέρεις τι είναι!
9. Όταν κοιτάτε στατιστικά, σκεφτείτε τι ακριβώς εκπροσωπούν. Εδώ πχ ένας πίνακας από τους μηχανικούς της FourSquare, (βασικά μια από τις πολλές τεχνικές ασκήσεις τους…) που δείχνει ότι πιο πολύ στον κόσμο βωμολοχούν οι κάτοικοι του Manchester. Δηλαδή από το υποσύνολο χρηστών του Foursquare…
Πάνω από όλα, ακόμα και για εταιρείες στις ΗΠΑ, αυτές οι τεχνολογίες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Θέλουν διαρκή παρακολούθηση και εξέλιξη και από εμάς που τις χρησιμοποιούμε. Να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε αρκετές φορές στα επόμενα χρόνια τις πλατφόρμες και άλλες παραμέτρους αυτού του εργαλείου.