Είναι η εποχή φαίνεται. Στο τέταρτο μήνυμα από φίλο/γνωστό “ρε Άλεξ, σκέφτομαι να πάρω laptop” αποφάσισα ότι είναι πιο οικονομικό να τα γράψω εδώ.
Η εξέλιξη των υπολογιστών έχει σταματήσει. Για να ακριβολογούμε η εξέλιξη της εμπειρίας μας έχει επιβραδυνθεί δραματικά. Μπορεί οι επεξεργαστές να συνεχίζουν να εξελίσσονται αλλά δεν τους ακολουθεί το λογισμικό. Ελάχιστα προγράμματα εκμεταλλεύονται τους πολλαπλούς επεξεργαστές. Η Intel προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβοηθήσει τους παραγωγούς λογισμικού αλλά ακόμα ελάχιστα software ξαναγράφονται από την αρχή με τις νέες γλώσσες ή έστω τα μπαλώματα στην C++ που περιέχουν εντολές για πολλαπλούς επεξεργαστές.
1. Πολύ πιθανώς λοιπόν να σας αρκεί το πιο φτηνό laptop που θα βρείτε σε προσφορά. Εκεί στα 400-500 ευρώ. Μια χαρά κάνουν για σχεδόν οτιδήποτε. Όταν σας λέει ο πωλητής ότι το άλλο είναι “καλύτερο για επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο” δεν εννοεί για τον άσχετο! Για απλά πράγματα και χωρίς απαιτήσεις βιαστικών, όλα κάνουν. Η διαφορά του φτηνού με τον υπερσύγχρονο πολλαπλών πυρήνων δεν μετριέται σε δευτερόλεπτα στις περισσότερες δουλειές.
2. Δυο πράγματα που θεωρώ σημαντικά: η οθόνη και το πληκτρολόγιο. Η οθόνη για όλους, το πληκτρολόγιο για όσους σκοπεύουν να γράφουν πολύ. (Αν δεν γράφετε σχεδόν καθόλου κοιτάξτε και τα tablets.) Εδώ πάλι, δεν χρειάζεστε εμένα ή κάποιον ειδικό. Δοκιμάστε τα! Είναι τελείως υποκειμενικό.
3. Από τα δυο παραπάνω θα καταλάβετε επίσης αν σας αρκεί ένα netbook. Αυτά έχουν συνήθως ακόμα μικρότερη ανάλυση οθόνης. Δηλαδή δεν χωράνε πράγματα και πρέπει να ανεβοκατεβαίνετε πιο συχνά για να δείτε τα δεδομένα. Και το πληκτρολόγιο είναι στριμωγμένο. (Αναλυτικά περί netbook εδώ.)
4. Ποιές μάρκες είναι καλές; Το ερώτημα είναι ανόητο πλέον γιατί ακόμα και επώνυμα έχουν τεράστιες διαφορές σε ποιότητα και εξαρτήματα. Τις λεπτομέρειες του θέματος τις αναπτύσσω εδώ.
5. Τεχνική υποστήριξη. Το παλιό καλό computer shop της γειτονιάς δεν πρέπει να πεθάνει. Όταν προσπαθήσετε να βγάλετε άκρη με κάποια αλυσίδα θα καταλάβετε γιατί. (Εδώ ένα δικό μου επεισόδιο με το Πλαίσιο.) Είναι κάτι σαν τον οικογενειακό γιατρό το πράγμα, ο “άνθρωπός σας” θα μπει ανάμεσα σε εσάς και το μπλέξιμο.
6. Τεχνολογικά κλειδώματα. Μερικές εταιρείες έχουν μανία να προσπαθούν να σε “κλείσουν” με διάφορους τρόπους ώστε να μην μπορείς να ψωνίσεις από αλλού. Σχεδόν πάντα αυτό συνεπάγεται ψηλότερη τιμή ή/και χασούρα χρόνου για να βγάλεις άκρη. Εδώ αναλυτικά για παράδειγμα γιατί θεωρώ την Apple, ακόμα και τώρα που μοιάζει πιο πολύ με PC σε hardware, κακή λύση για τους περισσότερους Έλληνες καταναλωτές.
7. Μήπως δεν χρειάζεστε τελικά καινούργιο υπολογιστή; Ένα παλιό laptop με Windows XP μπορεί να πηγαίνει πιο γρήγορα για γενική χρήση από καινούργιο! Λίγο ξεκαθάρισμα, έναν εξωτερικό δίσκο ίσως και καθαρίστε το πληκτρολόγιο καλά. Αν μπορείτε να βρείτε συμβατή μνήμη ακόμα καλύτερα. Μπορεί να βάλετε σε ένα laptop κάποιες δουλειές (πχ email, skype, browsing) και σε άλλο τις άλλες, μειώνοντας έτσι τον φόρτο στο καθένα.
(Αν έχετε αντιρρήσεις στα παραπάνω ή θέλετε να γράψετε σχόλιο “ναι, αλλά αν…” κάποια εξαίρεση, δεν είστε ο στόχος αυτού του άρθρου γιατί είστε κομπιουτεράκιας ή πιο ψαγμένος! Ξέρετε πολύ καλά τι θέλετε ή τι θέλετε να συζητήσετε…)