H φιλολογία γύρω από το θέμα πάει σύννεφο. Έναντι αδράς αμοιβής, ειδικοί των social media αναλαμβάνουν να σου κάνουν ανάλυση σαν να είναι από αυτούς τους κομπογιαννίτες που πας και κρατάς δυο ηλεκτρόδια και σου λένε τι να φας. Μετά σου παρουσιάζουν κάτι τέτοια γραφήματα:
Είναι προφανές ότι η ώρα που είναι όλοι online έχει και μειονεκτήματα. Αλλά – ακόμα πιο σημαντικό – δεν μας λέει τίποτα για τα επιμέρους στοιχεία. Δείτε για παράδειγμα πόσο διαφέρουν οι αναφορές σε κάποια θέματα (έχω ομαδοποιήσει έννοιες, αλλιώς ήταν πολύ λίγα.)
Αλλά ούτε αυτό μας τα λέει όλα. Ανάλογα με το κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε, υπάρχουν και πιο σημαντικές διαφορές. Δηλαδή ότι άντρες και γυναίκες αναφέρονται σε διαφορετικό βαθμό σε αυτά τα θέματα.
Και είμαστε ακόμα στη αρχή του παιχνιδιού! Γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ανάλογα με την συσκευή. Αλλιώς συμπεριφέρεται μια γυναίκα που κοιτάει στα γρήγορα “τι έγινε” στο Facebook το πρωί πριν την δουλειά στο iPad, αλλιώς στο iPhone αλλιώς από laptop. Και – σημαντικό – οι πιο πολλές τέτοιες “έρευνες” βασίζονται στις ΗΠΑ και στο Twitter. Για Ελλάδα και Facebook, μόνο όσοι έχουμε πρόσβαση σε πολλά προφίλ και διαχειριζόμαστε πολλές σελίδες έχουμε ουσιαστικά τρόπο να βγάλουμε άκρη. Και αυτό, δυστυχώς, ειδικά στο Facebook απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία!
Οπότε το πράγμα γίνεται και πάλι απλό: ξεχάστε τέτοια τεχνικά και επικεντρωθείτε στο ζουμί. Το καλό περιεχόμενο αργά ή γρήγορα βρίσκει τον δρόμο του…