Τετάρτη 16 Μαρτίου και η μέρα είναι συνδεδεμένη με την επέτειο γέννησης της Καρολάιν Χέρσελ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1750 στο Αννόβερο, και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848. Ήταν γερμανίδα αστρονόμος, αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του αδερφού της, επίσης διάσημου αστρονόμου, Ουίλιαμ Χέρσελ. Μαζί ανακάλυψαν τον πλανήτη Ουρανό.
Η ιστορία της είναι ιδιαίτερη, καθώς όπως διαβάζουμε στις βιογραφικές της αναφορές, ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά και αρρώστησε με τύφο σε μικρή ηλικία, παραμένοντας μικρόσωμη, καθώς σταμάτησε η ανάπτυξή της. Ο πατέρας της ήταν επιστήμονας, κι εκείνη παρακολουθούσε κρυφά από την μητέρα της φυσική και μαθηματικά κοντά του, λόγω του ότι η μητέρα ήταν αρνητική στη μόρφωση της κόρης της. Πηγαίνοντας με τον αδελφό της στην Αγγλία, ασχολήθηκε με την έρευνα .
Τα δύο αδέρφια κατασκεύασαν ολοένα μεγαλύτερα τηλεσκόπια και ανακάλυψαν αρκετούς κομήτες, η Καρολάιν έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε χρήματα για επιστημονική έρευνα. (Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙΙΙ της ενέκρινε ετήσιο εισόδημα 50 λιρών -6000 λίρες με τα σημερινά δεδομένα-). Όταν ο αδερφός της παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα οι σχέσεις των αδερφών διαταράχτηκαν όμως αυτό βγήκε σε καλό στην Καρολάιν η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, έκανε αστρονομικές ανακαλύψεις μόνη της και απέκτησε προσωπική φήμη και υπόσταση ως αστρονόμος.
Ο αδερφός της πέθανε το 1822 και εκείνη επέστρεψε στο Αννόβερο σε μεγάλο πένθος, συνεχίζοντας ωστόσο τις αστρονομικές έρευνες κι ανακαλύψεις. Το 1828 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της “Astronomical Society”, το 1835 έγινε τιμώμενο μέλος της Royal Astronomical Society, το 1846 τιμήθηκε και από τον βασιλιά της Πρωσίας για τις ανακαλύψεις της. Πέθανε το 1848 στα 98 της χρόνια.
Ο Ουρανός, λοιπόν, που σαν ιδεόγραμμα φέρει κατά μία εκδοχή το Η με τον κύκλο στο κάτω μέρος, από το όνομα των Χέρσελ, βρίσκεται στην μοίρα έξαρσης του Ήλιου. Παραμένει στο σημείο αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η αίσθηση που μας δίνει, είναι της απρόβλεπτης εύνοιας, των δώρων που έρχονται δίχως να τα περιμένουμε, σαν να τα στέλνει ο «από μηχανής θεός».
Ο συνδυασμός ευνοεί ανακαλύψεις, φαεινές ιδέες, αποκαλύψεις, απρόοπτες συναντήσεις και προσπάθεια για υλικά κέρδη.
Χρειάζεται όμως να αποφύγουμε την προσκόλληση στην ύλη και την έπαρση της γνώσης, όμως και την διάθεση να κυριαρχήσουμε απέναντι στους αδυνάτους. Η αλλαγή και η επανάσταση πρέπει να εμπνέεται από ιδεώδη και υψηλές αξίες.
Σε ένα περισσότερο μεταφυσικό επίπεδο, ο Ουρανός στην συγκεκριμένη ζωδιακή μοίρα, βοηθά να αναπτύξουμε ταλέντα ψυχικά, όπως την διόραση, να έχουμε επιτυχημένη εσωτερική αναζήτηση και διεύρυνση της συνειδητότητας.
Η εξισορρόπηση της υπερβολής του Ουρανού στην συγκεκριμένη μοίρα, μπορεί να έρθει από το τετράγωνο του Δία προς τον Κρόνο, που ήδη αναφέραμε σε σχετικό άρθρο.
Είναι λοιπόν μία ενδιαφέρουσα περίοδος για τον αναζητητή και τον ερευνητή, με επιμονή στο έργο τους, αλλά και αποφυγή του δογματισμού.