(Μια καλή περίληψη των επιστημονικών ερευνών γύρω από την αποτελεσματικότητα του βελονισμού θα βρείτε εδώ – http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=5555.)
Τα νευρικά συστήματα στο σώμα μας ερεθίζονται εκούσια και ακούσια από ειδικές καταστάσεις.
Το έργο του νευρικού συστήματος είναι να μεταφέρει πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο και να τις κατευθύνει από το σώμα μας στο μυαλό, όπως επίσης να μεταφέρει οδηγίες από το μυαλό προς όλα τα μέρη του σώματος μας (βλ. εικόνα).
Οταν αποφασίζουμε συνειδητά να κάνουμε κάτι, η αντίδραση είναι εκούσια. Για παράδειγμα, πάνω στο τραπέζι βρίσκεται ένα μολύβι, τα μάτια μας πιάνουν την αντανάκλαση του φωτός πάνω στο μολύβι και η πληροφορία μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αποφασίζει να σηκώσει το μολύβι και στέλνει το μήνυμα στους κατάλληλους μυς του χεριού.
Η αντίδραση είναι ακούσια αν, για παράδειγμα, αγγίξουμε μια κατσαρόλα που καίει.
Οι ανιχνευτές θερμότητας του δέρματος στέλνουν ένα επείγον μήνυμα κινδύνου, που σε αυτή την περίπτωση συναγερμού, το παίρνει η σπονδυλική στήλη, και αυτή με τη σειρά της στέλνει ένα σήμα στους μυς του βραχίονα να απομακρύνουν το χέρι από τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή ξεκινά ένα μήνυμα προς τον εγκέφαλο, που συνειδητοποιεί τι συμβαίνει και προετοιμάζει το σώμα για περαιτέρω δράση. Η ακούσια ενέργεια λέγεται επίσης αντίδραση ή αντανακλαστική ενέργεια (βλ. εικ. 5).
Στο αυτόνομο (ακούσιο ή αυτόματο) νευρικό σύστημα υπάρχουν πολλές αντανακλαστικές ενέργειες και αυτές πραγματοποιούνται χωρίς να γνωρίζουμε συνειδητά την ύπαρξή τους, π.χ. η καρδιά συνεχίζει να χτυπάει χωρίς να χρειάζεται να της το λέμε συνέχεια και κατά τον ίδιο τρόπο το πεπτικό μας σύστημα συνεχίζει να εργάζεται χωρίς να παίρνει εντολές όλη την ώρα κατευθείαν από το συνειδητό εγκέφαλο, γεγονός που είναι μεγάλη τύχη για μας!
Το αυτόνομο νευρικό σύστημα χαρακτηρίζεται από μια αλυσίδα μικρών ενεργειακών κέντρων που περιέχουν μεγάλες μάζες νευρικών κυττάρων. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κέντρα στο σώμα, που ονομάζονται πλέγματα. Το πιο μεγάλο και πιο “δεκτικό” στη συνειδητοποίηση των αισθήσεων πλέγμα είναι το κοιλιακό (ή ηλιακό) πλέγμα και έχει
μοναδική σημασία επειδή είναι το κέντρο των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Από αυτό το κέντρο, κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να προέρχονται φυσικές οργανικές αισθήσεις και έντονες ενοχλήσεις.
Τα αντανακλαστικά που αναφέραμε πιο πάνω είναι γνωστά και κατανοητά στη δυτική κοινωνία και έχουν τη θέση τους στα ιατρικά συγγράμματα. Ομως, τα αντανακλαστικά που υπάρχουν στη ρεφλεξολογία δεν είναι τα ίδια με αυτά του νευρικού συστήματος. Από ιατρικής πλευράς πολύ λίγα είναι γνωστά γι1 αυτά – μέχρι τώρα είναι περισσότερο μια τέχνη παρά μια επιστήμη – και όπως και με τους μεσημβρινούς, δεν φαίνονται στις ακτινογραφίες ή τις νεκροψίες.
Το μόνο που ξέρουμε είναι πως το σύστημα αυτό λειτουργεί.
Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται ευρύτατα σε πολλά μέρη του κόσμου για διάγνωση και για θεραπεία. Η πείρα μάς έδειξε ότι, αντίθετα με τα νεύρα, αυτά τα αντανακλαστικά ενέργειας δεν διασχίζουν τη σπονδυλική στήλη, και αντιδρούν χωρίς να περνούν από τα συνδετικά νεύρα της σπονδυλικής στήλης, ακολουθώντας αντί για αυτό τις γραμμές των ζωνών ενέργειας του σώματος. Για παράδειγμα, στο αντανακλαστικό του αριστερού ματιού, που βρίσκεται στο αριστερό πόδι, θα αντιδράσει το αριστερό μάτι και όχι το δεξί, όπως θα περιμέναμε έχοντας μελετήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οπως τα όργανα που βρίσκονται στην ίδια ζώνη συχνά συνδέονται και επηρεάζονται μεταξύ τους, έτσι και το σχετικό αντανακλαστικό σημείο του ενός επηρεάζει το αντανακλαστικό σημείο του άλλου, με αποτέλεσμα όταν π.χ. υπάρχει ένα μπλοκάρισμα στα μάτια να παίρνουμε αντίδραση και από το αντανακλαστικό του νεφρού που βρίσκεται στην ίδια ζώνη.
Τελικά ο μόνος ορισμός που μπορούμε να δώσουμε για τη ρεφλεξολογία είναι ότι είναι μια αρχαία τεχνική από την Ανατολή που βασίζει τη διάγνωση και θεραπεία σε κάποια μυστηριώδη αλληλοσυνδεόμενα μονοπάτια ή ροές ενέργειας μέσα στο σώμα.
Aνατολή…ροές “ενέργειας” και πράγματα επαρκώς ασαφή για να μην βγάζει κανείς άκρη!