Ακόμα και διάσημοι συγγραφείς επηρεάζονται πλέον από την αναζήτηση στο Google. Δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι κάνουν την έρευνα για τα βιβλία τους με αυτό. Ούτε στα προηγμένα θέματα neuroplasticity και πως μας επηρεάζει την σκέψη. Στο απλό γεγονός ότι πλέον γράφουν το υλικό ώστε να είναι “φιλικό” προς το Google! Μερικοί μάλιστα συγγράφουν δυναμικά με την βοήθεια των blog τους. Εξαιρετικό (και διασκεδαστικό) παράδειγμα το http://dilbert.com/blog/ . Ο συγγραφέας έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει, να κάνει πειράματα και να πάρει ιδέες.
Το πείραμα είναι βασικός μηχανισμός μάθησης. Είτε θέλω να βρω σε ποιό ράφι να βάλω τα βιβλία για να πουλήσουν περισσότερο ή για να εξετάσω πόσο λιγότερα μαθαίνω αν υπάρχουν πολλά multimedia ερεθίσματα σε ένα website. Το πρόβλημα με το Google είναι ότι σου υπαγορεύει την λογική του. Γιατί μόλις αρχίσεις και βλέπεις αποτελέσματα Google Analytics, το μυαλό σου έχει αλλάξει για πάντα στον τρόπο που βαθμολογηθεί πιθανά αποτελέσματα. (Πρακτικός οδηγός στα Google Analytics για αρχάριους είναι εδώ.)
Καλό πρόσφατο παράδειγμα το www.ilektriko.info
Είναι ένα blog με θέμα το ηλεκτρικό ποδήλατο που ξεκίνησα λίγο πριν τις γιορτές. Βαρέθηκα να με σταματάνε στον δρόμο και να με ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια. Είπα να τα μαντρώσω κάπου. Δεν είμαι ο πιο ειδικός. Απλά ανέβασα 5-6 πράγματα που ξέρω εκ πείρας. Αλλά τότε άρχισε. Ακόμα και μια “κακή” μέρα από κίνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο μου δίνει μια τέτοια λίστα.
31 άνθρωποι έψαχναν κάτι σχετικό στο Google και ήρθαν σε εμένα! Και μάλιστα έκατσαν αρκετή ώρα και διάβασαν κι άλλα άρθρα. (Επίσης χρήσιμα στοιχεία – μια ολόκληρη ώρα λέει αυτός εδώ ο ευγενικός κύριος στο σχόλιό του.) Πως να μην επηρεαστώ; Βλέπω ότι απασχολεί κάποιον το θέμα της ασφάλειας στην βροχή. Πάρε λοιπόν ένα άρθρο με αντίστοιχο τίτλο. Είναι έντιμο γιατί αν κάποιος κάνει μια αντίστοιχη αναζήτηση θα του βγει πάνω πάνω. Και θα λάβει την απάντηση, δεν του πουλάω…βιάγκρα! Το ίδιο και ο κύριος που ψάχνει να αγοράσει ποδήλατο από το Praktiker. Ακόμα και αυτός που ψάχνει σπαστό ποδήλατο για χοντρούς! Δεν υπήρχε τρόπος να το μαντέψω όταν έβαζα την λεζάντα στην φωτογραφία όμως.
Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν παντρέψεις επιχειρηματικό συμφέρον. Το συγκεκριμένο blog δεν έχει ακόμα (χορηγός κανείς;) αλλά μου δίνει πάμπολλες πληροφορίες για είδη που έχουν απήχηση. Μια μέρα είδα πολλές αναζητήσεις για “reecharge”. “Μώρε τι’ν τουτ;” σκέφτηκα. Αξεσουάρ για φόρτιση κινητού ή GPS. Το οποίο όμως δεν έχει ελληνική παρουσία στο διαδίκτυο ακόμα παρά μόνο σε έναν κατάλογο – pdf με όλη την γκάμα της εταιρείας. Η οποία ποτέ δεν θα ήξερε ότι ξαφνικά πολλοί στην Ελλάδα το ψάχνουν αν δεν τους το έλεγα. Και με μετρήσιμες αποδείξεις.
Σταματάω εδώ τα παραδείγματα. Γιατί ήδη έχετε αρχίσει και εσείς να σκέφτεστε διαφορετικά. Και θα γράφετε διαφορετικά. Ποιά λέξη, ποιός τίτλος, ποιά πρώτη παράγραφος, ποιές λέξεις κλειδιά θα μου φέρουν περισσότερους αναγνώστες;
(Μαζεμένα τα αρνητικά για το Google σε επιχειρηματικό επίπεδο εδώ – λίγο παλιά άρθρα μου αλλά ισχύουν ακόμα σχεδόν όλα. Εδώ η κριτική μου στην θεωρία της μακριάς ουράς)