1. Να έχουμε καλά φουσκωμένα τα λάστιχα. Κάνει τεράστια διαφορά στις τριβές και στην κατανάλωση. Πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο στο ποδήλατο φαίνεται η διαφορά. Ειδικά με ηλεκτρικό ποδήλατο όπου οι αποστάσεις και η μέση ωριαία ταχύτητα είναι μεγαλύτερα νούμερα. Επηρεάζεται και το κράτημα και η συμπεριφορά του. Αν δεν έχετε ενισχυμένα λάστιχα (τα περισσότερα σπαστά έχουν τέτοια – πρακτικά δεν σκάνε ποτέ) σας μειώνει και την πιθανότητα να σας σκάσει. Αν δεν είστε σίγουροι για την πίεση…βάλ’τε παραπάνω!
2. Να φορτίσουμε την μπαταρία. Σχεδόν όλες οι μπαταρίες “προτιμούν” να είναι φορτισμένες. Όχι μόνο δεν είναι καλό να τις αφήνουμε να αδειάσουν τελείως, ανάλογα με την τεχνολογία τους μπορεί και να τις κάνουμε μόνιμη ζημιά. (Ένας καλός controller θα την προστατεύσει.)
3. Να λαδώσουμε ότι λαδώνεται! Δεν είναι μόνο ότι δεν ακούγονται τα εκνευριστικά κριτς-κροτς (σε επηρεάζει και ψυχολογικά στον ανήφορο!) αλλά ότι αυξάνονται δραματικά και οι τριβές, δηλαδή και η αντίσταση στο πετάλι.
Καλό είναι που μας θυμίζεις ότι όλα χρειάζονται συντήρηση γιατί το ξεχνάμε. Ιδίως μετά από βροχή θέλουν τα πάντα λάδωμα και καλό θα ήταν να γρασάρουμε και κανένα ρουλεμάν. Επίσης το γράσο κρατάει και μακριά το νερό της βροχής.
πλακα πλακα και γω πρεπει να κανω ενα γενικο service γιατι εχω να κανω εδω και 4 χρονια απο τοτε που το χα παρει το ποδηλατο. και ηδη ακουγονται κατι κριτς κρατς. επισης αυτο που εχω να πω ειναι οτι αλαξα τα λαστιχα σε δρομου απο τρακτερωτα που ηταν απο τη μανα του και ειδα απιστευτη διαφορα και σε καταναλωση στη μπαταρια και στην αποδοση. οσοι εχετε ακομα λαστιχα mountain βγαλτε τα αμεσως