Παραδοσιακά αρρώσταινα κάθε χρόνο τον Οκτώβρη. Όταν ήμουν στο Λύκειο πήγαινα στον παθολόγο της γειτονιάς ο οποίος ήταν ο κλασσικός στριμμένος και κάκιστος επικοινωνιακά Έλληνας γιατρός. Με ξεπέταγε με μια τυπική εξέταση και με ρώταγε:
“Αντέχει το στομάχι σου;”
“Ναι”, του έλεγα και μου έγραφε αντιβιοτικά για…άλογα σε δοσολογία. Τσαντιζόμουν, πήγαινα κάτω στο φαρμακείο απέναντι (γιατί φοβόμουν ότι κοιτούσε από το παράθυρο), έπαιρνα μόνο βιταμίνες και έφευγα. Ένιωθα καλύτερα σχεδόν αμέσως!
Στην πορεία έχω μαζέψει πολλά κόλπα και διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης κρυολογήματος ή συμπτωματικής αδιαθεσίας.
1. Απότομη αύξηση θερμοκρασίας με ρούχα και παπλώματα. Έχει και κάποια λογική εξήγηση αφού αν είναι ιός ή μικρόβιο, μπορεί να μην αντέχει σε ψηλότερες θερμοκρασίες. Βέβαια ουσιαστικά δύσκολα ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος και πολύ έτσι αλλά γενικά η εφίδρωση βοηθάει σε κάποιες περιπτώσεις. Παραλλαγή του φίλου μου του Αλέξανδρου είναι να πιείς πολύ βότκα και να χορέψεις μέχρι να ιδρώσεις σαν τρελός.
2. Ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα. Πολλοί ποδηλάτες κάνουν και παραλλαγή αυτού, βάζοντας το κεφάλι πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει αλλά είναι πιο άβολο. Ενδείκνεται μετά από εξωτερικό κρύο (πχ βόλτα που ήσουν ελαφρά ντυμένος και νιώθεις ότι “την άρπαξες”) για ψυχολογικούς λόγους. Δείτε επίσης εδώ μια χρήσιμη και φυσική μέθοδο για ξέπλυμα της ρινικής οδού από τα Ιμαλάια. Το μπάνιο όχι μόνο χαλαρώνει αλλά βοηθάει να ενυδατωθούν τα πνευμόνια. (Δέρμα είναι και αυτές οι μεμβράνες άλλωστε.) Συν τοις άλλοις κοιμάσαι καλύτερα μετά.
3. Ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Για placebo το κόβω αυτό αφού σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C δεν βοηθάνε μετά την ίωση αλλά μόνο στην πρόληψη. Αλλά πολλοί ορκίζονται ότι τους φτιάχνει αμέσως, οπότε το βάζω στα “ψυχολογικά”.
4. Καυτερά φαγητά. Σχεδόν ασυνείδητα κόβω και ρίχνω πχ σκόρδο στο φαγητό (ότι και αν είναι!) όταν νιώθω άσχημα κάποιο βράδυ. Έχει επίσης κάποια λογική βάση αφού για μικρόβιο στο στόμα τέτοιο πυρηνικό ολοκαύτωμα μπορεί να είναι ολέθριο. Βέβαια μπορεί να αρκεί και γαργάρα με αλατόνερο ή απλά να πλύνεις καλά τα δόντια σου για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
5. Τα σωστά ρούχα. Ναι, τα ρούχα σου αλλάζουν την ψυχολογία. Αν φοράς λίγο πιο ζεστά ρούχα από ότι θέλεις, νιώθεις άρρωστος. Αν οι κάλτσες σου είναι υπερβολικά λεπτές τα πόδια σου “μαζεύουν” κρύο. Γενικά καλύτερα ρούχα σε διαστρωματώσεις, ξεκινώνας από ένα απλό μπλουζάκι, αλλά και χοντρά ρούχα έξω ώστε να μπορείς να βγεις να χαρείς καθαρό, κρύο αέρα. Ειδικά όταν νιώθω λίγο άσχημα έχω πολύ μειωμένη ανοχή στα συνθετικά ρούχα για κάποιο λόγο.
6. Φρούτα. Δεν είναι μόνο ψυχολογικό. Πολλές φορές μερικά φρούτα, πχ τα σταφύλια, είναι εύπεπτα και ευχάριστη μορφή λήψης ενέργειας με ουσίες που προδιαθέτουν θετικά τον οργανισμό. (Πέρα από άλλες επιπτώσεις, δεν είμαι γιατρός ή διαιτολόγος και διαφωνώ με την έντονη έμφαση στην τροφή σαν θεραπεία.)
7. Άσκηση. Αντίθετα με αυτά που ακούγονται γενικά η άσκηση κάνει καλό σε κάθε είδους κρυολόγημα. Απλά όχι έντονη και αεροβική. Μια μικρή βόλτα έξω σου αλλάζει την διάθεση και σου επιτρέπει να κοιμηθείς καλύτερα. Πάντα.
8. Τσάγια, λεμόνι, μέλι και λοιπά μαντζούνια. Όταν είσαι άρρωστος αξίζει να το ευχαριστηθείς το διάλλειμα! Καναπές, ταινιούλα ή πλήρης ανοησία στην τηλεόραση, κουβέρτα και τσαγάκι ή ζεστό κακάο! Κλείστε τα τηλέφωνα ή πάρτα παλιούς φίλους να κλαφτείτε. Οι περισσότερες ιώσεις θα κάνουν τον κύκλο τους σε 48 ή 72 ώρες ότι και αν κάνουμε. (Γενικά αν κάτι τραβήξει μετά τις 3 μέρες μάλλον κάποιος πιο επαγγελματίας από εμένα πρέπει να το κοιτάξει!)
9. Βγάλε τις πιτζάμες, ντύσου καλά και βγες έξω. Και αυτό ανήκει στα placebo αλλά λειτουργεί. Πολλές φορές πας στην δουλειά, καταπιάνεσαι με τα εκεί θέματα και ξεχνάς το κρυολόγημα. Διφορούμενα τα πορίσματα για το αν πρέπει ή όχι να φοράς φακούς επαφής όταν έχεις κρυολογήσει. Προσωπικά έχω δει διαφορά (υπέρ του να νιώθεις καλύτερα) αλλά μελέτη του University of Alabama στο Birmingham School of Optometry εφιστά την προσοχή στην αυξημένη πιθανότητα να μεταφερθούν ιοί στους φακούς ή να ερεθιστούν. (Με φακούς μιας χρήσης δεν βλέπω το πρόβλημα.) Προφανώς η αφυδάτωση από το κρυολόγημα (και μερικά φάρμακα) δεν βοηθάει όσους έχουν ευαισθησία στην χρήση φακών επαφής.
10. Ύπνος. Πολύ ύπνος. Και όταν δεν σε παίρνει ο ύπνος άραγμα. Βοηθάει να έχεις ντοκιμαντέρ (ταινίες 90 λεπτών είναι πολύ κουραστικές συνήθως σε τέτοιες συνθήκες) ή audio books (ακόμα καλύτερα γιατί ξεκουράζονται τα μάτια και σε νανουρίζουν τα ακουστικά.) Κάτι ήξεραν οι Αρχαίοι και στα Ασκληπιεία κυρίως ύπνο και μπάνια έκαναν άλλωστε.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό (και δύσκολο), ειδικά τώρα που πουλάνε οι διάφορες γρίππες (των χοίρων, των πουλερικών και ότι μας έρθει του χρόνου για να αγοράσουμε εμβόλια) να μην σκεφτόμαστε ότι είναι παντού γεμάτα μικρόβια.
Ναι μεν να έχουμε καλές συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών ή τον βήχα με προστασία για να μην εξαπλώνονται, αλλά αν σκεφτόμαστε έτσι, νιώθουμε και άρρωστοι. Μια πιθανή λύση είναι να βλέπουμε σαν αισθησιακή, απολαυστική εμπειρία τις καλές συνήθειες που απαιτούνται, ειδικά όταν τις επικοινωνούμε με παιδιά. Αν φαντάζεστε παντού σαν δαίμονες, ιούς σαν τον Η1Ν1 γύρω σας, μην το κολλήσετε αυτό το βίτσιο και στα παιδιά!
ΒΑΘΜΟΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ: 30 – ΤΡΙΑΝΤΑ, γιατί πολύ δύναμη έχουμε δώσει στους γιατρούς!