1 Ξεκινάμε το πρωί με ένα αρκετά πυκνό και ενδιαφέρον άρθρο από τα “Νέα” με τίτλο “5 χαμένα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη”. Επέλεξα τον τίτλο επειδή ακριβώς δεν μπορεί να μπερδευτεί με κάτι άλλο εύκολα. (False positives)
2 Σχεδόν αμέσως το αναπαράγουν ιστοσελίδες που κάνουν ακριβώς τέτοια συγκέντρωση ειδήσεων (Palo εδώ και Pulse εδώ) δεν προσθέτουν σχολιασμό ούτε παρέχουν το πλήρες άρθρο. Τέτοιοι αναπαραγωγείς εκμεταλλεύονται ουσιαστικά τις αδυναμίες σε Search Engine Optimization κάποιων εφημερίδων (πχ η Ελευθεροτυπία ήταν κραυγαλέο παράδειγμα μέχρι πρόσφατα κακοστημένης ιστοσελίδας που δεν έβγαινε στο Google.)
3 Ακολουθούν ιστοσελίδες με λιγότερο αυτοματοποιημένους τρόπους αναπαραγωγής περιεχομένου οι οποίες πχ φιλοξενούν το RSS των “Νέων” για κινητά.
4 Στη συνέχεια έρχονται οι news aggregators με άποψη όπως το yeapIt και περίπου την ίδια ώρα (καθότι ελέγχουν ανά μισάωρο συνήθως και άσχετες ιστοσελίδες που απλά φιλοξενούν RSS feeds για να έχει κάτι πιο “φρέσκο” η ιστοσελίδα τους. Για παράδειγμα αν θέλετε να αγοράσετε στέγαστρα και υπόστεγα ή η Βίκυ Τοξότης. Και οι δυο φιλοξενούν το άρθρο για τα πέντε χαμένα χρόνια της Σαλονίκης ελπίζοντας ότι θα το βρούνε ενδιαφέρον οι αναγνώστες τους και επειδή αλλιώς ήταν στατικό το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους.
5 Επόμενοι στην…τροφική αλυσίδα των ειδήσεων είναι οι ραδιοφωνικοί σχολιαστές οι οποίοι έχουν πλέον ανοιχτό laptop μπροστά τους και μεταξύ τραγουδιών αναφέρουν ότι διαβάζουν στο διαδίκτυο. Ειδικά όσοι ανήκουν στο ίδιο media group με την εφημερίδα ξεκινάνε από συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή rss feeds.
6 Παίρνουν μπρος δειλά δειλά και κάποια blogs. Καθότι θέλει και λίγο χρόνο να προστεθεί και άποψη/σχολιασμός. Είναι ενδιαφέρον ότι άλλα blog κάνουν copy paste και βάζουν σαν πηγή του άρθρου το προηγούμενο blog αντί για το αρχικό!
7 Ακολουθεί το Twitter, Facebook και άλλα social media όπως το FriendFeed.
8 Κάποια πιο παλαιών αρχών ΜΜΕ που όμως έχουν ιστοσελίδες όπως η Εξπρές, βρίσκουν τρόπο, στον σχολιασμό των άλλων εφημερίδων, να αναφέρουν το άρθρο. Προφανώς χειρονακτικά και με επέμβαση συντάκτη. Συζητιέται το θέμα σε forum ως εξής: malista! / ESENA TH SE NOIAZEI EKEI MENEIS? /Εγώ μια χαρά περνάω πάντως /Αυτό που μας γ@μησε είναι τα έργα του μετρό, κατά τ΄άλλα όλα καλά. / Δεν άλλαξε η θεσσαλονίκη….εμείς αλλάξαμε….πουλήσαμε την ψυχή μας…. / στις συνοικίες πρόβληματα δεν υπάρχουν στο κεντρο μονο και σε κάποιους δρόμους λόγο του μετρό / καρφακι δε μου καιγεται…………..!!!! κοιταζω το χαλι και τις ομορφιες της δικιας μου πολης και κανω οτι μπορω για να γινει ποιοτικοτερη και καλλυτερη………….!!! / Den kserw ti lete alla egw opote erxomai 8ess pernaw poly kala!! yparxoun poly wraies gynaikes ekei!!!!!!! / Μια χαρά είναι η Θεσσαλονίκη..!! Λίγο με τα έργα του μετρό ταλαιπωρούνται αλλά μόλις τελειώσουν πιστεύω όλα θα είναι μέλι..! / Τι εχει αλλαξει;Απλα δεν εχει γινει τιποτα για να αναπτυχθει τιποτα απο τις υποδομες της πολης και οποιες υπαρχουν δεν συντηρουνται,ολες οι βιοτεχνιες και βιομηχανιες εκλεισαν,και στο κεντρο δεν μπορεις να περπατησει απο τους μεταναστες και τους αστεγους
9 Ανάλογα με το άρθρο, το μεσημέρι ή πιο συχνά το βράδυ, αναφέρεται η δημοσκόπηση και σε τηλεοπτικό δελτίο. (To Aino επιτρέπει βέβαια την εξαγωγή των σχετικών κλιπ – μόλις βρω τον ενδεδειγμένο τρόπο θα αρχίσω να τα ανεβάζω στο YouTube όπου βοηθάνε στην κατανόηση του θέματος.)
Προφανώς και υπάρχουν πιο πολύπλοκοι τρόποι ανάπτυξης ενός άρθρου τους οποίους θα αναλύσουμε στο μέλλον χρησιμοποιώντας την παραπάνω βάση σαν σημείο εκκίνησης.