” ΧΑΙΡΕΤΕ,ΜΕΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ του ΧΨΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΗΛ.ποδηλατο να πηγαινω καθημερινα στην εργασια μου που ειναι σε μια αποσταση 18χιλιομετρων θα το κανω για οικονομια αλλα και για αθληση τουλαχιστων 6 μηνες ανα ετος.ψάχνω κυρίως για καινουρια με μεγαλη μπαταρία ωστε να βγάζει τετοιες αποστάσεις και απο την μικρη ερευνα αγορας στη θεσ/νίκη ειδα οτι τα μοντελα με μεγαλες ρόδες και αλουμινενια εχουν τετοιες μπαταρίες 36βολτες. τα σπαστα με μικρες ροδες ειναι με 24βολτες .Τι λες για αυτό; Δεν εχει χειρόγκαζο,σε ποιες περιπτωσεις χρειάζεται το χειρόγκαζο,ξέρεις?????? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”
Το χειρόγκαζο είναι ένας διακόπτης στο τιμόνι με τον οποίο ενεργοποιούμε την ηλεκτρική υποβοήθηση. Συνήθως το βρίσκουμε σε λύσης που είναι μετατροπή (κιτ) και πιο πρόσφατα σε κάποια ηλεκτρικά ποδήλατα υψηλών επιδόσεων τα οποία το παίζουν…μοτοσυκλέτες. Γενικά δεν συμφέρει επειδή:
1. Κουράζεται το χέρι σου σε μακρινές αποστάσεις. Πιάνεσαι! Αν είναι να κάνεις 18 χιλιόμετρα καθημερινά, μιλάμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ποδήλατο με το χέρι αγκυλωμένο στην ίδια θέση. (Εξαρτάται και από την διαδρομή και πόσο γκάζι πατάς.)
2. Έχει το καλό ότι μπορείς να πατήσεις το γκάζι στο ξεκίνημα (πχ σε φανάρι) για έξτρα ώθηση αλλά αυτό χαλάει πολύ μπαταρία και – σε πιο φτηνά controller – μπορεί και να σε οδηγήσει σε επισκευή των κυκλωμάτων πιο νωρίς αν το παρακάνεις συχνά.
Η εναλλακτική είναι ο βαθμός υποβοήθησης να ορίζεται από το πετάλι. Προσοχή όμως! Τα πιο φτηνά ηλεκτρικά ποδήλατα ανιχνεύουν μόνο την ταχύτητα περιστροφής του πεταλιού. Δηλαδή εφόσον γυρνάς το πετάλι με κάποια ελάχιστη ταχύτητα, δίνουν γκάζι. (Και συχνά όλο το γκάζι γιατί δεν έχουν και ηλεκτρονικά για να κάνουν διαφοροποιήσεις.) Τα καλύτερα ηλεκτρικά ποδήλατα ανιχνεύουν και την πίεση που ασκείται στο πετάλι ώστε να δίνουν ώθηση μόνο όταν χρειάζεται. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι έτσι τα φτηνά σου δίνουν την αίσθηση ότι είναι “πιο γκαζιάρικα“. Αλλά είναι και επικίνδυνο γιατί αν εκεί που κινείσαι προσεκτικά μέσα στην κίνηση, ξαφνικά παίρνει μπρος η υποβοήθηση και σε σπρώχνει στην μέση της διασταύρωσης που ίσως δεν ήθελες να είσαι!
Για το άλλο σου ερώτημα σχετικά με το πόσα volt διάβασε εδώ παλιότερη ανάλυση. Όχι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τα μικρά ή σπαστά ποδήλατα με 24volt, απλά τυχαίνει συχνά. Το συγκεκριμένο ποδήλατο – Future Eco Milano που με ρωτάς δεν το ξέρω καθόλου.
Σχετικά με το θέμα του γκαζιού, βρήκα αυτό που αφορά τα μελλοντικά ασύρματα φρένα: http://www.wired.com/gadgetlab/tag/saarland-university/
Καλησπέρα. Μένω επαρχία και πήγα σήμερα να ψάξω για ηλεκτρικό. Ο τύπος που πήγα μου είπε πως έχει μόνο ένα για 700 ευρώ “χωρίς υποβοήθηση” και μπορεί να παραγγείλει καινούρια με μπαταρία Panasonic που είναι σούπερ εγγύηση και το φτηνότερο κοστίζει 1700 ευρώ και πάνω. Πήγα και σε άλλο μαγαζί να ρωτήσω και είχε παρόμοιο ποδήλατο. Ρώτησα λοιπόν αν γίνεται να πάρω ένα ποδήλατο της επιλογής μου και να του βάλει ο ίδιος ηλεκτρικό κιτ, μου είπε πως είναι αδύνατο.
Καταρχήν να ρωτήσω αν ξέρεις τι στο καλό εννοούσε “χωρίς υποβοήθηση”? Χειρόγκαζο σκέτο; Δεν μπόρεσα να το δοκιμάσω. Σκέφτομαι να πάω Θεσ/νίκη να ψάξω και εκεί αλλά διστάζω γιατί αν το ποδήλατο χρειαστεί αρκετές φορές service, επισκευές κλπ δεν θα ήθελα να ξοδέψω ώρες και βενζίνη για να το κάνω μιας και εδώ δε φαίνεται να ξέρουν και πολλά οι μαγαζάτορες. Καμιά συμβουλή;
Χωρίς υποβοήθηση δεν είναι ηλεκτρικό ποδήλατο!
Αλλά αν είναι να κάνουμε γλωσσολογική ανάλυση, το χειρόγκαζο δεν είναι υποβοήθηση αφού δεν κάνεις εσύ καμιά προσπάθεια ώστε να σε βοηθάει! Δεν βγάζεις άκρη με τέτοιους έμπορους που ούτε να επικοινωνήσουν δεν ξέρουν, μάλλον επειδή δεν έχουν ιδέα για το θέμα τελικά.
Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να διαλέξεις κάτι που θέλεις και να πας στο τοπικό κατάστημα να το παραγγείλεις από εκεί. Έτσι θα αναγκαστεί μεσοπρόθεσμα να μάθει πέντε πράγματα παραπάνω για να μπορεί να σου παρέχει υποστήριξη τοπικά. Εκτός και αν είναι σπαστό ποδήλατο. Αλλιώς κάθε φορά που παθαίνει κάτι θα έχεις ταξίδι μέχρι Σαλονίκη με το αυτοκίνητο για να το μεταφέρεις για φτιάξιμο!