Ακούγεται σαν την συνηθισμένη τεχνολογοτρομολαγνεία στην οποία αντιδρώ έντονα. Αλλά είναι αλήθεια. Χιλιάδες Έλληνες και ξένοι χρήστες σβήνουν τους λογαριασμούς τους. Πως το ξέρω; Γιατί διατηρώ πολλούς λογαριασμούς στο Facebook για διάφορες δουλειές. Και έχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιάδες “φίλους”. Χάρη σε ένα πρόσθετο στον Chrome (υπάρχει και για άλλους browser) με ενημερώνει όποτε κάποιος αρνηθεί αίτημα φιλίας ή αν με βγάλει από “φίλο”. (Τα εισαγωγικά αναφέρονται στο γεγονός ότι είναι όλα για επαγγελματική χρήση οπότε δεν είμαστε αληθινοί φίλοι βέβαια!)
Τον τελευταίο μήνα γίνεται χαμός. Στην αρχή ανησύχησα. Κάνω κάτι λάθος; Μήπως έκανα υπερβολικά συχνά posts; Η επιλογή των YouTube βίντεο του άλλου χρήστη μήπως τελικά δεν ήταν σωστή; Δεν έπαιξα καλά την virtual persona; Πως γίνεται μετά από έναν χρόνο που πάνε σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί (ΟΚ με τα πειράματα πέφτεις και έξω καμιά φορά…) τόσο καλά, ξαφνικά να χάνουν φίλους όλοι ανεξαιρέτως;
Δεν αναφέρομαι στον ντόρο που έγινε τον Μάιο με το Quit Facebook day, αν και οι σαράντα σχεδόν χιλιάδες που μαζεύτηκαν εκεί είναι εντυπωσιακό νούμερο. Ούτε στα αυξανόμενα ρεύματα διαμαρτυρίας για τους όρους του Facebook που αριθμούν σε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη όπως αυτό. (Εξαιρετική και οπτικά ενδιαφέρουσα η ανάλυση στους NY times)
Το φαινόμενα συνεχίστηκε έντονα και δεν άντεξα να μην ψάξω τους λόγους καθότι το είχα παρατηρήσει (σε μικρότερο βαθμό) και το προηγούμενο καλοκαίρι. Είχε γίνει θέμα online το γεγονός ότι στο Google search όταν αρχίζεις να πληκτρολογείς “how do i” σου προτείνει πρώτο πρώτο το “delete my facebook account” και δεν το αποκλείω καθόλου να είναι βαλτό εκεί από τους υπερσατανάδες της Google. Επίσης ζήσαμε στην Ελλάδα το δράμα της άδικης καταστροφής ενός ταλαντούχου νέου ανθρώπου από μια φωτογραφία του στο Facebook την οποία τελείως παράνομα έβαλε πρωτοσέλιδο το “Πρώτο Θέμα”.
Κάνω ότι μπορώ και εγώ με τα άρθρα μου για να καταλάβουν όλοι ότι αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο δύσκολα εξαφανίζονται και δύσκολα κρύβονται από αφεντικά, δημοσιογράφους, μανάδες και οποιονδήποτε άλλο. Υπάρχουν λοιπόν δυο κατηγορίες αλλαγών το καλοκαίρι:
1. Άνθρωποι που σβήνουν ολόκληρο το προφίλ τους. Δυστυχώς ποτέ δεν θα μάθουμε επίσημα νούμερα από το Facebook. Κρίνοντας από το δικό μου δίκτυο (περίπου 280 χιλιάδες την τελευταία φορά που τους έκανα σούμα) μιλάμε για απώλεια περίπου 1-2% και σε ελληνικούς λογαριασμούς και σε ξένους (αγγλικούς και αμερικανικούς κυρίως). Λίγοι από αυτούς ξαναρχίζουν άλλη ύπαρξη στο Facebook αλλά οι περισσότεροι το κλείνουν για πάντα.
2. Πιο διεδομένο το καλοκαίρι που έχουν όλοι χρόνο στο γραφείο, στο σπίτι ή στις διακοπές είναι το “ξεκαθάρισμα”. Αυτό γίνεται είτε με σύστημα, δηλαδή “σήμερα θα ξεκαθαρίσω από τις επαφές μου τους άσχετους”/”αυτούς που δεν ξέρω πραγματικά” ή επειδή κάποιοι έχουν ξαφνικά πολύ χρόνο και κάνουν υπερβολικά πολλές ενημερώσεις. (=”σιχτίρ και εσύ και οι ανόητες σου ενημερώσεις”=σε σβήνω από ‘φίλο’) Επέρχεται και ένα είδους ηλεκτρονικής κόπωσης το οποίο έχω παρατηρήσει και στις επαφές των κινητών, πάλι το καλοκαίρι. Σαν να μας βαραίνουν οι πολλές ψευτοεπαφές και μόνο που είναι εκεί!
Σε αυτή την τάση βοηθάει και το πρόβλημα των φωτογραφιών από τις διακοπές. Λίγο πριν ανεβάσεις εκείνη την φωτογραφία που κάνεις βλακείες στην πισίνα μισόγυμνος περνάει από το μυαλό σου η σκέψη “βρε, ποιοί είναι αυτοί που θα τις δούνε τελικά;”…
Δυστυχώς το Facebook, όπως και η Google, δημοσιοποιούν πολύ επιλεκτικά πληροφορίες. Δεν θα φανεί στο σύνολο των χρηστών η πτώση ακόμα γιατί έχει ταυτόχρονα και πολλούς νέους χρήστες, ειδικά σε αναπτυσσόμενες αγορές. Όπως άλλωστε και οι περισσότεροι δικοί μου στο Facebook συνολικά συνεχίζουν να αυξάνουν τους “φίλους” τους παρά τις απώλειες. Αλλά υπάρχει ένα ρεύμα το οποίο θα φανεί σύντομα, ειδικά αν αρχίσουν να παίρνουν μπρος εναλλακτικές προτάσεις κοινωνικής δικτύωσης.