Βιωματικές δράσεις για το μάζεμα της ελιάς στο Πολιτιστικό Πάρκο
Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας της συγκομιδής του καρπού της ελιάς. Παρ’ όλο που η ελιά είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κατά κόρον και ποικιλοτρόπως στην καθημερινότητά μας, φαίνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι – ιδίως στα αστικά κέντρα – που δεν έχουν βιώσει από κοντά τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας της. Δεν έχουν δει τις μυλόπετρες και τις τσαντίλες, δεν γνωρίζουν τα μυστικά της σαπωνοποίησης και το τσάκισμα της ελιάς.
Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα επιδιώκει να μάθει στους μαθητές όλων των βαθμίδων η «Χρυσαλλίδα», η εταιρεία μελέτης, καταγραφής, διατήρησης και ανάπτυξης περιβαλλοντικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από βιωματικές δράσεις στον χώρο του Πολιτιστικού Πάρκου στο Λαύριο.
«Στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση της παράδοσης, η μεταλαμπάδευσή της από γενιά σε γενιά, ώστε να μην εκλείψει. Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα, το λάδι, οι ελιές τα φυσικά προϊόντα της» δηλώνουν εκπρόσωποι της «Χρυσαλλίδας».
Μέσα σε έναν χώρο 25.000 τετραγωνικών μέτρων του Πολιτιστικού Πάρκου μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, αλλά και οικογένειες θα είχαν τη δυνατότητα να μαζέψουν τον καρπό από τις ελιές με τα χτένια, να βιώσουν την τεχνική παραγωγής του λαδιού και να παρασκευάσουν το δικό τους χειροποίητο και φυσικό σαπούνι με αυθεντικά εργαλεία της οικιακής σαπωνοποίησης. Παράλληλα οι συμμετέχοντες χάραζαν και τσάκιζαν τις ελιές στα εργαστήρια βρώσιμης ελιάς, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές ωρίμανσης των ποικιλιών προκειμένου να είναι έτοιμες για κατανάλωση.
«Μαθητές όλων των ηλικιών με τραγούδια και αστεία μεταφέρουν τα λιόπανα και αφού τα στρώσουν κάτω από το αιώνιο δέντρο μαθαίνουν για μερικές τεχνικές συγκομιδής, όπως αυτές που συνηθίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εχοντας τα σακιά γεμάτα με τον ευλογημένο καρπό της ελιάς ξεκινούν για το παλιό ελαιοτριβείο. Με τα χέρια τους θα γυρίσουν τις μυλόπετρες, για να λιώσει ο καρπός. Με τον πολτό θα γεμίσουν τις τσαντίλες (τρίχινα σακιά), θα τις τοποθετήσουν στο πιεστήριο και, με τη βοήθεια του ζεστού νερού, θα τρέξει το ολόχρυσο λάδι» λένε οι υπεύθυνοι των δράσεων, υπογραμμίζοντας πως οι μαθητές συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείχνοντας ζήλο για την όλη διαδικασία.
«Στο Πάρκο διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες για μαθητές σχολείων και φοιτητές πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι το περιβάλλον, η υγεία, η διατροφή, η λαογραφία και ο ελληνικός πολιτισμός. Το πολιτιστικό πάρκο έχει αναδειχθεί ως δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος από μαθητές και σπουδαστές μετά την Ακρόπολη. Οι επισκέπτες υπολογίζονται σε περίπου 150.000 τον χρόνο» αναφέρουν οι διοργανωτές.
Οι βιωματικές αυτές δράσεις είχαν ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου και διήρκησαν ως και τις 6 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πάρκου, στο 16ο χιλιόμετρο προέκτασης της Αττικής οδού προς Λαύριο.
Εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής σχολείων και συλλόγων διεξάγονταν δύο προγράμματα καθημερινά διάρκειας μιας ώρας και 15 λεπτών, από τις 09.30 ως τις 10.45 και από τις 11.00 ως τις 12.15.
Η τιμή του εισιτηρίου ήταν στα 7 ευρώ, αν όμως η ομάδα των παιδιών ήταν κάτω των 20 ατόμων η τιμή ορίστηκε στα 8 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Πολιτιστικού Πάρκου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.politistikoparko.gr