Βγαίνω από το σουπερμάρκετ και με πλησιάζει ένας άνθρωπος βγάζοντας ταυτόχρονα από το μπουφάν του ένα κουτί. Με τόση ζέστη γιατί φοράει μπουφάν; Γιατί θέλει να με ενημερώσει για μια τρομερή προσφορά: το τελευταίο μοντέλο Sony Ericson κινητό τηλέφωνο. “Έλα, δες τι κάνει, έχει απ’όλα μεγάλε!” Πάω να φύγω. Επιμένει. Το βάζει μπρος να δω ότι δουλεύει. Δένω στο καθισματάκι του το τρίτο παιδί και ακόμα εκεί αυτός. “Ευκαιρία σου λέω!” Από 150 ευρώ που άρχισε (500 η λιανική) έχει φτάσει στα 100 τώρα. Καθώς ξεπαρκάρω πέφτει στα 50. “Για τα παιδιά σου να βλέπουν ταινίες!”
Η αγορά πλαστών τηλεφώνων είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα. Ενώ η επίσημη αγορά κινητών πέφτει πλέον στις περισσότερες χώρες, τα πλαστά συνεχίζουν την αύξηση πωλήσεών τους. Μόνο στην Κίνα υπολογίζονται στα 150 εκατομμύρια συσκευές. Το “υπολογίζονται” αναφέρεται σε μελέτη της iSuppli η οποία βέβαια μπορεί να είναι όσο διαστρεβλωμένη είναι και αυτές που κάνει η BSA για το λογισμικό…) Όπως και να έχει όμως το παραπάνω σενάριο μου τυχαίνει αρκετά συχνά για να πιστεύω ότι είναι θέμα.
Επειδή συνήθως τα πλαστά τηλέφωνα δεν λειτουργούν σωστά. Δεν έχουν υποστήριξη και τα ΙΜΕΙ των συσκευών είναι πλαστά. Το International Mobile Equipment Identity μπορεί να μην σας πολυνοιάζει αλλά η ποιότητα της συσκευής μετράει. Και δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν πιστοποίηση ασφάλειας ή ποιότητας. Κουμπιά φεύγουν, οθόνες χαλάνε και γενικά σου μένει συχνά στο χέρι. (Βέβαια οι πρώτοι χρήστες iPhone μέχρι και το 3G έχουν υποστεί εξίσου μεγάλα προβλήματα όπως ακόμα και στην ποιότητα λήψης σήματος με ” κανονικά” τηλέφωνα!) Εδώ μια εξαιρετική ανάλυση Έλληνα που έκανε βίδες ένα τέτοιο κινητό και φωτογράφισε τα ενδότερα. Μπορεί και να είναι ακριβώς σαν το αληθινό, φτιαγμένο από το ίδιο εργοστάσιο, πραγματική ευκαιρία. Αλλά μπορεί και όχι. Και βέβαια μπορεί να είναι και κλεμμένο.
Αν είναι κομπλέ με κουτιά και λοιπά εξαρτήματα βέβαια, δύσκολο να είναι κλεμμένο. Και αν αυτά που βλέπετε ότι κάνει στην μίνι επίδειξη στο πάρκινγκ (από μερικά μερικά καταστήματα καλύτερη βέβαια) σας αρκούν, ίσως αξίζει τα λεφτά του. Ειδικά αν θέλατε από καιρό να μπείτε στον κόσμο των “έξυπνων” κινητών και τσιγκουνευόσασταν. Όταν λέμε “πλαστό” εννοούμε ότι παρανόμως έχουν αντιγράψει την εμφάνιση και λειτουργικότητα κάποιας γνωστής μάρκας. Αν είστε οπαδοί της ελεύθερης διακίνησης πνευματικής ιδιοκτησίας, κατεβάζετε ταινίες και μουσική ήδη δηλαδή, μάλλον δεν κολλάτε εκεί. Οπότε ο μόνος ουσιαστικός ηθικός φραγμός είναι το γεγονός ότι δεν θα σας κόψει απόδειξη.
H προηγούμενη αναφορά στο iPhone δεν είναι τυχαία αφού οι ανόητες περιοριστικές τακτικές της Apple είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την έξαρση των πλαστών τηλεφώνων. (Δείτε εδώ ένα βίντεο που δείχνει μια μαϊμού iPhone 3G) Η επιτυχία του πρώτου iPhone σε συνδυασμό με την μη παρουσία της εταιρείας στις περισσότερες χώρες και τα ανόητα “κλειδώματα” που προσπάθησαν να περάσουν στα προγράμματα σύνδεσης ώθησαν τους Κινέζους να βάλουν μπρος με σοβαρά οικονομικά κίνητρα. Αφού η Apple πουλάει το iPhone με τουλάχιστον 48% περιθώριο κέρδους, πάει γυρεύοντας. Φτιάχνει με φτηνά υλικά κάτι που πουλάει ακριβά. Άρα μπορεί ένα Κινέζικο εργοστάσιο σαν την Haier, ZTE, Beyond Radio Technology ή Huawei να φτιάξει ένα iPhone με καλύτερη κάμερα, GPS ή άλλα εξαρτήματα και να βγάζει και κέρδος.
Το Android σαν λειτουργικό αλλάζει ακόμα περισσότερο την αγορά. Για όσους δεν το ξέρουν είναι λειτουργικό για κινητό το οποίο φτιάχνει η Google και διαθέτει ουσιαστικά τζάμπα. (Αντίθετα με την Microsoft που χρεώνει για το Windows Mobile ή την Symbian και την Apple που χρεώνουν ΚΑΙ δεν το δίνουν ελεύθερα σε όποιον το θέλει.) Αν πιάσει κάποια συσκευή με Android, ακαριαία μπορούν να βγούνε αντίγραφα με πολύ χαμηλό κόστος παντού νομιμότατα. Η αγορά τότε θα έχει διαλυθεί τελείως αφού το κινητό θα είναι απλά το σύνολο των εξαρτημάτων του. πχ Τσιπάκι επεξεργαστή – $8, GPS Sirf III – $6, Κάμερα 10Mpixel – $7 κοκ. Προσθέτεις και το κόστος συναρμολόγησης και αποστολής και είσαι έτοιμος. Ανυπομονώ για αυτή την ημέρα!
Πως μπορεί να αναγνωρίσουμε τηλέφωνο μαϊμού:
1. Κύρια ένδειξη είναι η μπαταρία η οποία ή έχει αυτοκόλλητο ή κινέζικους χαρακτήρες.
2. Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι άψογη ή ο ήχος όταν παίρνει μπρος παραμορφώνει περίεργα.
3. Η οθόνη δείχνει λίγο περίεργα. Ο τύπος θα σας πει ότι φταίει ο ήλιος που είναι έτσι ξεθωριασμένη…
4. Είναι πιο βαριά από ότι θα έπρεπε. (Πολύ πιο σπάνια είναι ελαφρότερα.)
Αν περάσει αυτά τα πρώτα τεστ και ψήνεστε να το πάρετε, δοκιμάστε επίσης:
1. Να βάλετε μπρος WiFi και Bluetooth να δείτε να δουλεύουν. (Συνήθως δεν κάνει καν προσπάθεια)
2. Ελέγξτε πως φορτίζει. Συχνά ακόμα και αν είναι πχ Nokia ή Ericson, έχει φορτιστή mini usb (τον παλιό)
3. Πάρτε μια φωτογραφία. Μπορεί να λέει 5 megapixel αλλά θα δείτε ότι τραβάει μόλις 640 επί 480 τελικά.
4. Πείτε στον πωλητή ότι θέλετε να ελέγξετε το ΙΜΕΙ της συσκευής. *# 06 # αν φτάσετε μέχρι εκεί…