Είμαι από τους πιο cool μπαμπάδες σε θέματα social media. Προσπαθώ να μην τρομοκρατώ τα παιδιά μου χωρίς λόγο. Να έχουν άνεση και δημιουργικότητα όταν παίζουν με τα νέα μέσα. Τα προστατεύω από τα πάμπολλα ανόητα δημοσιεύματα που υπερβάλλουν σχετικά με υποτιθέμενους κινδύνους του διαδικτύου. Τα περισσότερα δεν είναι καν αλήθεια, τα άλλα μισά υπερβολές ή αναδημοσιεύσεις παλιότερες τρομολαγνικής αντίληψης. Άσχετοι ή και κακοπροαίρετοι δημοσιογράφοι απλά κυνηγάνε τα κλικ σας.
Αλλά σήμερα διάβασα αυτό. Απέρριψε πανεπιστήμιο υποψήφιους για κάτι που έγραψαν στο Facebook. Ωπα. Ήταν σε κλειστό γκρουπ. Λίγο ανησυχητικό. Και σε μηνύματα μεταξύ τους. Το χόντρυναν. Εν ολίγοις όπου και να το γράψεις, όσο ιδιωτικό κι αν νομίζεις ότι είναι, μπορεί να το βρεις μπροστά σου.
Έκαναν “πλάκα” και έχασαν την θέση τους στο πανεπιστήμιο. Ξεσκίστηκαν στο διάβασμα τόσα χρόνια με στόχο να μπούνε στο Harvard και τελικά έμειναν απέξω και έγιναν και ρεζίλι. Ο κανόνας παραμένει. Ούτε σε
κρυπτογραφημένο chat ούτε πουθενά μην γράφεις πράγματα που μπορεί να σου στοιχίσουν. Ναι, εσένα λέω, τον φίλο του γιού μου γράφει ότι “σας γαμήσαμε βαζελάκια” μετά από κάθε νίκη της ομάδας του στο Instagram. Ή την κοπέλα που έχει μανία να λέει “μαλάκες” τους πάντες στο Facebook της. Δεν αρκεί ότι είναι private οι κοινοποιήσεις σου. Ούτε που είναι κρυπτογραφημένα τα μηνύματα. Μπορεί όποιος το βλέπει να κάνει screen grab. Έχω ολόκληρη συλλογή με δαύτα. Από το “γαμιέται η ΧΨΩ” (όνομα μαθήματος που αντιπαθεί κάποιος) μέχρι το “είμαι τραγικός” ως λεζάντα σε φωτογραφία ελέγχου προόδου. Όλα αυτά μπορεί να τα βρείτε μπροστά σας.
Αλίμονο βέβαια αν ζούμε με βάση τα παρανοϊκά κριτήρια του καθενός. Κι αλίμονο αν δεν εκμεταλλευόμαστε όλα τα καλά των social media. Το κριτήριο κατά την γνώμη μου παραμένει η αποτελεσματική επικοινωνία. Πρέπει να μπορείς να προϋπολογίσεις τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις κάθε επικοινωνίας. Αν θες να εξηγήσεις σε κάποιον κάτι προσωπικό, τότε πολύ σπάνια η δημόσια οδός είναι η καλύτερη. Αν θες να βρίσεις κάποιον παρομοίως. Χίλιες φορές καλύτερα από κοντά. Αν θέλεις να ενοχλήσεις κάποιον που δεν σε πολυνοιάζει, ε, τότε τα social media μπορεί να είναι ότι καλύτερο. Έχω ειδικότητα, έλα να ανταλλάξουμε tips και να γελάσουμε μαζί. Αλλά μάθε πρώτα τις διαφορές, σκέψου το λίγο και μετά βάρα εκείνο το status.