H ασύρματη σύνδεση (Wifi) μεταξύ των συσκευών σας (κινητό, laptop, tablet κλπ) και του router (αυτό το κουτί που σας έδωσε η εταιρεία) τυχαίνει να κόβεται. Αν αυτό γίνεται συχνά, τότε πρέπει να το ψάξουμε ως εξής:
H αιτία;
H ποιότητα της ασύρματης σύνδεσης επηρεάζεται από τα γύρω δομικά στοιχεία. Για παράδειγμα το πάχος των τοίχων και τυχόν ενισχυτικά μέσα σε αυτούς. Εξαρτάται και από τις ίδιες τις συσκευές και την τεχνολογία WiFi τους αλλά και από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην περιοχή όπως φούρνοι μικροκυμάτων, baby monitors, ασύρματα ηχεία και συσκευές Bluetooth. Δοκιμάστε τα εξής:
1 Εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση στο router
Δείτε στην ιστοσελίδα του παρόχου σας αν έχετε την τελευταία έκδοση λογισμικού. Μερικά το κάνουν εύκολα (πχ το 7490 της AVM το κάνει αυτόματα αν θέλετε. Άλλα σας βάζουν να κατεβάσετε αρχεία και να τα βάλετε μόνοι σας.)
2 Ελέγξτε ότι η συσκευή έχει πρόσφατες αναβαθμίσεις
Αν όλα πάνε καλά αλλά μόνο το κινητό “χάνει” κάθε τόσο το WiFi ή μόνο το laptop, μάλλον φταίει αυτό. Κάντε ότι αναβαθμίσεις μπορεί να γίνουν. Στους υπολογιστές υπάρχουν οι λεγόμενοι driver οι οποίοι μπορεί να μην είναι σωστοί.
3 Αφαιρέστε συσκευές USB 3.0
Για να μειώσουμε τους πιθανούς παράγοντες παρεμβολών, καλό είναι να αποσυνδέσουμε από το router τυχόν συσκευές αποθήκευσης. (Σκληροί δίσκοι, στικάκια USB.) Ειδικά αν είναι USB 3.0. Πολύ βολικό και γρήγορο για να μοιράζονται όλοι στο δίκτυο μουσική, φωτογραφίες και ταινίες αλλά μπορεί να χρειαστεί να δείτε αναλυτικά πως να μειώσετε παρεμβολές USB.
4 Ρυθμίστε την ισχύ μετάδοσης
Έξυπνα router όπως το AVM 7490 ρυθμίζουν αυτόματα πόσο δυνατό σήμα θα στέλνουν ανάλογα με την θέση και τις ανάγκες των συσκευών. Σε άλλες μάρκες πρέπει εσείς να του πείτε να μεταδίδει με το 25-50-75 ή το 100% της διαθέσιμης ισχύς. Αν έχετε στο σπίτι κάποιον που φοβάται τα μικροκύματα να του εξηγήσετε ότι δεν ισχύουν ούτε κατά διάνοια αυτές οι φοβίες σχετικά με το WiFi.
5 Ενεργοποιήστε την αυτόματη επιλογή καναλιού ή αλλάξτε κανάλι
Το WiFi στο router σας χρησιμοποιεί μια συχνότητα εκπομπής. Ανάλογα με τις συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο αυτή μπορεί να επηρεάζετε από το κτίριο ή άλλες συσκευές. Τα καλά router όπως το 7490 αλλάζουν αυτόματα κανάλι αν δούνε για παράδειγμα ότι ένας γείτονας χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια. (Πολύ συχνό σε πολυκατοικίες αυτό.) Σε άλλα πρέπει από μόνοι σας να διαλέξετε κανάλι.
6 Βρείτε τι προκαλεί παρεμβολές
Κλείστε όλες τις συσκευές που μπορεί να επηρεάζουν το WiFi. Ασύρματα τηλέφωνα, ξυπνητήρια, ραδιόφωνα, baby monitor, φούρνοι μικροκυμάτων και ότι άλλο σκεφτείτε. Αν λύθηκε το πρόβλημα τώρα ανοίγετε μια μια τις συσκευές μέχρι να βρείτε ποια φταίει.
7 Βρείτε την ιδανική θέση για το router σας
- Κατά προτίμηση βέβαια σε κεντρική θέση στο σπίτι.
- Όχι σε γωνίες ή “χωμένα” σημεία.
- Να είναι χωρίς εμπόδια γύρω γύρω. Για παράδειγμα όχι κολλητά σε ένα μεγάλο έπιπλο, ψυγείο ή καλοριφέρ.
- Όσο πιο ψηλά γίνεται, για παράδειγμα πάνω σε ράφι.
- Να μην υπάρχουν πολλά εμπόδια μεταξύ του router και των συσκευών με τα οποία συνδέεται. Ειδικά μεταλλικά αντικείμενα με νερό (ψυγείο πχ) μειώνουν σημαντικά το WiFi σήμα.
- Μακριά από οτιδήποτε μεταδίδει και αυτό συχνότητες. (Φούρνοι μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα ηχεία, συσκευές Bluetooth)
- Για τις δοκιμές σας φέρτε την προβληματική συσκευή κοντά στο router. Μόλις αποκλείσετε άλλα πιθανά προβλήματα μπορείτε πάλι να τις απομακρύνετε.
8 Αλλάξτε όνομα δικτύου (SSID)
Αν υπάρχουν στη γειτονιά σας δίκτυα με παρόμοια ονόματα (πχ netfaster, OTEχψω, HOL) μπορεί να μπερδεύεται ή να χάνει χρόνο η συσκευή όταν προσπαθεί να συνδεθεί. Κάντε το όνομα του δικτύου WiFi σας μοναδικό.
9 Ελέγξτε τι έγινε
Tα καλά router όπως το Fritz 7490 έχουν λεπτομερή καταγραφή συνδέσεων και αποσυνδέσεων. Οπότε μπορείτε να πάτε στο event log όπου θα δείτε μηνύματα όπως αυτά:
- “Wireless LAN registration failed ([…] GHz): Authorization failed.”
- “Deregistering wireless LAN device ([…] GHz): Device not responding. MAC address: […] (#0302).”
(Καθότι το 7490 είναι στημένο στην αρχή για ευκολία χρήσης, κάποια από αυτά θα τα δείτε μόνο αν ενεργοποιήσετε το advanced view .)
Αν μετά από όλα αυτά πάλι δεν πιάνει καλό WiFi καμία συσκευή στο σημείο που χρειάζεστε να πιάνει, δείτε εναλλακτικές λύσεις με repeater ή μέσω πρίζας.