Η εισαγωγή είναι από πρόσφατο άρθρο με τίτλο “Branding & Design: Το «κρυφό» χαρτί των brands, αποκαλύπτεται…” Είναι εμφανές ότι μπερδεύει την συσκευασία, την διαφήμιση και κάπου σε ένα νεφέλωμα που ελπίζουμε ότι θα βγει αργότερα…το branding!
“Σας έχει τύχει σε κάποια επίσκεψή σας στο σούπερ μάρκετ, το μάτι σας να ελκύεται όχι μόνον από την πιο χαμηλή τιμή, αλλά και από την εικόνα του προϊόντος που σας ενδιαφέρει; Σίγουρα. Ακόμη και στις μέρες μας όπου η τιμή είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την απόφαση αγοράς ενός προϊόντος, η εικόνα εξακολουθεί να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ίσως και μεγαλύτερο θα πουν κάποιοι, καθώς μέσα στη δίνη της οικονομικής ύφεσης, από το σύνολο των προϊόντων που ανταγωνίζονται σε επίπεδο τιμής, θα ξεχωρίσει εκείνο που «πείθει» και για την αξία του. Κι αυτό, είναι κάτι που μόνον το σωστό branding & design μπορεί να πετύχει.
H θεωρία λέει ότι, όπως ακριβώς σε περιόδους κρίσης οι μάρκες οι οποίες κόβουν τα διαφημιστικά τους budget πληγώνουν ανεπανόρθωτα την ουσία και τον λόγο ύπαρξης της μάρκας τους, έτσι ακριβώς συμβαίνει και σε επίπεδο branding & design. Οι επαγγελματίες του κλάδου, μας δίνουν τις απόψεις τους για τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στο νευραλγικό αυτό τομέα του Μάρκετινγκ και τις λύσεις που έχει να προτείνει το branding & design.”
Επιχείρημα σε επίπεδο “γιατί είναι φτιαγμένο από κασέρι το φεγγάρι; Επειδή το φεγγάρι είναι μάλλον φτιαγμένο από κασέρι!” Αλλά τι καλύτερο να περιμένουμε από άρθρα γραμμένα με την συνταγή “δώστε όλοι από κάνα χιλιάρικο για να σας βάλουμε“; O “συντάκτης” απλά κάνει μια συρραφή των απαντήσεών όσων πλήρωσαν.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε μια αναφορά σε εταιρεία που προφανώς δεν πλήρωσε για να περιληφθεί σε αυτό το αφιέρωμα γεμάτο σοφίες περί branding. Ενώ καταφέρνει να βγάλει κάποια σχέση, αρχίζει λέγοντας ότι είναι “σε αντίθεση με ότι συνηθίζεται στην ελληνική πραγματικότητα”. Τι ακριβώς είναι αντίθετο; Το να έχεις blog; Να γράφεις τις εμπειρίες σου;
Και συνεχίζει βάζοντας λάθος σύνδεσμο! Αντί να βάλει http://yalosbranding.com/?p=1590 , βάζει ένα κατεβατό αλαμπουρνέζικων. Και όλα αυτά σε δικτυακό τόπο υποτίθεται βαθιά μέσα σε ότι πιο καινούργιο στην επικοινωνία και το marketing. Τι ελπίδα έχουν τα πιο ντεμοντέ περιοδικά;