…αναγκαστικά το ανεβάζεις στο δικό σου! Σκέφτηκα να απαντήσω στo άρθρο “ο ‘γαλαντόμος’ εργοδότης Κος Κούλογλου” επειδή μου φάνηκε υπερβολικό. Έγραψα λοιπόν από κάτω στα σχόλια:
“Δυσκολεύομαι λίγο να το καταλάβω το άρθρο. Εφόσον το μέσο (tvxs) δεν βγάζει λεφτά και μπαίνει μέσα, τι μισθούς ακριβώς θα έπρεπε να πληρώνει; Νομίζω αρκετές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες θα θεωρούσαν πολυτέλεια μια δουλειά που να πληρώνει έστω και 715 ευρώ αυτόν τον καιρό και μάλλον και στο άμεσο μέλλον.
Αν ο Κούλογλου επιδιδόταν σε εκβιασμούς (όπως άλλα blog) ή πολιτική πορνεία (όπως η τηλεοπτικοί σταθμοί) ίσως να μπορούσε να πληρώνει περισσότερα. Αλλά τότε αλλάζει η κυβέρνηση (βλέπε Alter) και πάλι γκρινιάζουν όλοι. Την πρώτη φορά που πήγα να δουλέψω σε διαφημιστική (στα high του χώρου, δεκαετία του ’90 στο Λονδίνο) ήθελαν όχι μόνο να είμαι εκεί σχεδόν όλο το 24ωρο χωρίς μισθό, αλλά να τους πληρώνω κιόλας! Ο χώρος των media το έχει γενικά αυτό το στυλ.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας απασχολήσει η σύνδεση της επιχείρησης με το κέρδος. Ακόμα και ως ‘αριστεροί’, ‘εναλλακτικοί’ ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε σαν ταμπέλα. Κάπως πρέπει να φτάνει το ψωμί στο τραπέζι. Το τι κερδίζει ο καθένας από την κάθε δουλειά σε χρήμα, εμπειρία ή επαφές το κανονίζει μόνος/η του. Σίγουρα όμως με άρθρα σαν αυτό πιο πάνω έχεις κάνει σίγουρη την μη πρόσληψή σου από άλλη εταιρεία. Καλή τύχη σαν ελεύθερος επαγγελματίας!”
Πάτησα “Δημοσίευση” και συνέχισα την δουλειά μου. Αλλά έτυχε να το ξαναδώ το άρθρο σαν δεύτερο πιο δημοφιλές στην πλατφόρμα WordPress σήμερα και είπα να δω τι έγινε στα σχόλια. Άφαντη η απάντησή μου. Αποφάσισα να κοιτάξω λίγο. Είδα μερικά πολύ χάλια δείγματα σαν αυτό για τα Ελληνικά Γράμματα. Μάλλον τα blog παίρνουν τον φυσικό τους ρόλο σαν προσωπική έκφραση πλέον…
Κύριε Χαλκίδη
Με λύπη παρατηρώ ότι, μέσα στη βιασύνη σας (ίσως και εμπάθεια, αλλά επιφυλάσσομαι), υποπέσατε σε πολλαπλά σφάλματα, θέλοντας να απαντήσετε σε αυτό το ποστ του Παραλληλογράφου: http://wp.me/p1pa1c-bFk
1. Αφού στείλατε και ξαναστείλατε το σχόλιό σας, στις 7:17 και 7:30 το πρωί και αυτό δεν ανέβηκε, σπεύσατε αμέσως στο συμπέρασμα ότι “δεν εγκρίνεται η άποψή σας” και γι’ αυτό λογοκριθήκατε. Οπότε, λίγα λεπτά αργότερα, και έχοντας καταλήξει στην απόφαση “ένοχοι” αναρτήσατε στο προσωπικό σας μπλογκ την απάντηση στη “λογοκρισία” των Παραλληλογράφων με αυτό το ποστ http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=5173. Δεν πήγε το μυαλό σας μάλλον ότι στις 7 τα χαράματα, ελάχιστοι μπλόγκερ θα ασχολούνταν με το σπορ της λογοκρισίας συγκεκριμένων “μη αρεστών σχολίων” στο μπλογκ τους και ότι ενδεχομένως κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Ούτε καν να αναζητήσετε ένα mail επικοινωνίας για να μάθετε την αλήθεια ή έστω να μας τα χώσετε (και) εκεί για τις χουντικές πρακτικές μας.
2. Αντιλαμβάνεστε την επώνυμη καταγγελία μίας πρώην υπαλλήλου του tvxs ως άρθρο των Παραλληλογράφων, πράγμα παράδοξο για έναν επαγγελματία της τεχνολογίας και γνώστη των new media. Για να λέμε την αλήθεια, ακόμη κι από Ίντερνετ να μη σκάμπαζε κανείς, θα έβλεπε εύκολα ότι πρόκειται για απλή αναδημοσίευση, χωρίς σχολιασμό από τον αναρτήσαντα την επιστολή και όχι αρθρογράφο βέβαια εν προκειμένω.
3. Από τα παραπάνω αυθαίρετα συμπεράσματα και σε λιγότερο από μισή ώρα, αυτό το ζεστό πρωινό του Αυγούστου, κάνατε τις βολικές αναγωγές σας για το σύνολο του μπλογκ και βγάλατε γενικό πόρισμα, βασιζόμενος και στη θέση του στη λίστα της WordPress που προφανώς δεν σας ικανοποιεί. Μην ανησυχείτε κύριε Χαλκίδη. Δεν πρόκειται να μολύνουμε με την απλυσιά της αναρχοκομμουνιστικής εργατικής τάξης την ελληνική μπλογκόσφαιρα. Υπάρχει η Ολυμπία και το Greek National Pride να δείχνουν το δρόμο της πρωτοπορίας (μη με κατηγορήσετε για λαϊκισμό, το δικό σας σκεπτικό χρησιμοποιώ για να απαντήσω αναλόγως).
Θέλω να πιστεύω ότι η βιασύνη σας οφείλεται στο πρωινό της ώρας και ενδεχομένως στην έλλειψη ικανής ποσότητας καφεϊνης στον οργανισμό (ίσως και νικοτίνης, καθώς δεν γνωρίζω αν καπνίζετε). Το σχόλιό σας που βρισκόταν στα spam (βλ. screenshot παρακάτω) επανήλθε, αμέσως μόλις ο υπεύθυνος για την ανάρτηση ξύπνησε, έριξε το απαραίτητο για το ξελαμπικάρισμα πρωινό χέσιμο, έβαλε την πρώτη γουλιά καφέ στο στόμα και άνοιξε το laptop του για να τσεκάρει τα προσωπικά του mails. Δυστυχώς, τα δικά μας οικονομικά δεν επαρκούν για 24ωρες βάρδιες, αν και όπως βλέπω από το σχόλιό σας δεν τίθεται θέμα γι’ αυτό: θα μπορούσαμε να βάλουμε την άνεργη πλέον κυρία Αλτίνου να “τρέχει” το μπλογκ τσάμπα και, γιατί όχι, να μας πληρώνει κι όλας.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι, κύριε Χαλκίδη, τόσο τυχεροί ώστε να κατέχουν επιχείρηση/θέση εργασίας κληρονομικώ δικαίω ή κάποιου είδους μονιμότητα, ώστε να έχουν και την πολυτέλεια να μοιράζουν συμβουλές για “αμισθί 24ωρες υπηρεσίες”, επειδή “βρε αδερφέ, έτσι είναι τα πράγματα εκεί έξω”. Κάποιοι προσπαθούν με κόπο και θυσίες για έναν (υπερβολικό) μισθό των 750 ευρώ, που μόνο εξασφαλισμένο δεν έχουν, κερδίζει δεν κερδίζει το αφεντικό. Αλλά ας αφήσουμε αυτές τις υπερβολικές είναι η αλήθεια απαιτήσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης (ειδικά στα ΜΜΕ). Στο κάτω-κάτω, ίσως θα έπρεπε να γνωρίζουμε και τη θέση του κυρίου Κούλογλου που είναι ο παραλήπτης της καταγγελίας Αλτίνου. Αλλά συγγνώμη. Γι’ αυτόν έχετε ήδη τις βεβαιότητές σας: “έτσι είναι ο χώρος των media” και “δεν έχει κέρδη”. Αθώος…
Ίσως θα έπρεπε να απαντήσω κι εγώ με ξεχωριστό ποστ όπως εσείς τόσο απλόχερα με φιλοδωρήσατε. Για την ώρα δεν το κάνω, αλλά έχω ήδη έτοιμο τον τίτλο “Όταν δε σε αφήνουν οι εμμονές σου να κάνεις σχόλιο σε ένα μπλογκ”
Eυχαριστώ για τη φιλοξενία
(Η απάντηση που άφησα και στα σχόλια του δικού σας Blog:)
Παιδιά ακόμα και αν ήθελα να απαντήσω δεν θα ήξερα από που να αρχίσω! Μερικές σκόρπιες απαντήσεις για όσους ενδιαφέρονται. (Όσοι έριξαν τα μπινιλίκια ή μου έβαλαν επαρκείς ταμπέλες ελπίζω να ξεσπάθωσαν αρκετά!)
1. Αφού ήταν πράγματι επειδή δεν ήταν online κάποιος admin έχω άδικο και απολογούμαι. Αφήνω στο δικό μου Blog το σχόλιο του Γαλαξιάρχη σαν δημόσια παραδοχή αυτού. Μπορείτε και να ρυθμίσετε το WordPress να ανεβαίνουν αυτόματα τα σχόλια αν θέλετε πάντως στον παραλληλογράφο.
2. Επί της ουσίας του άρθρου νομίζω ότι η βασική πρακτική διαφορά μας (όσο μπορώ να γενικεύσω το “εμείς”) είναι ότι πράγματι θεωρώ καλύτερη εταιρική δομή αυτή του συνεταιρισμού. Αν δεν νιώθουν συμμέτοχοι όλοι, είτε είναι Google ή TVXS, σε έναν κοινό σκοπό, δεν φτουράει το πράγμα. Φαντάζομαι ότι το στυλ διοίκησης του Κούλογλου θα ήταν το κλασσικό του Ελληνάρα one man show (πόσο μάλλον όταν είναι και τηλεπερσόνα) αλλά το πρόβλημα παραμένει. Κάποιος που δεν έχει ιδέα γιατί και αν χρειάζεται να είναι στην Διον.Αρεοπαγίτου η επιχείρηση θέλει να το παίξει διευθυντής; Ας κάνει δικιά του εταιρεία!
3. Η υπερβολική μου (αν ήταν) αντίδραση προκλήθηκε ακριβώς επειδή αυτή η γλώσσα των ατελείωτων δικαιωμάτων με έχει κουράσει, δεν μου “βγαίνει”. Όλοι έχουμε δικαιώματα αλλά λείπει κάποιος να πληρώσει τον λογαριασμό. Μήπως να πληρώσει το κράτος για να μην κλείσουν τα Ελληνικά Γράμματα; (Από τις μεγαλύτερες λαμογιές στον χώρο των εκδόσεων τόσα χρόνια…)
Το κλείνω στα τρία σημεία γιατί δύσκολα θα βγάλουμε άκρη φοβάμαι εδώ σε αυτό το format – σεντόνι σχολίων. Ονειρά γλυκά σε όλους με ευγενικούς εργοδότες, πάμπολλες παροχές και παχυλούς μισθούς…