“Sitting on the fence” είναι έκφραση στα Αγγλικά που σημαίνει ότι δεν παίρνεις θέση. Πεθαίνει ας πούμε ένα νέο παλικάρι που δεν είχε εισιτήριο και δεν ορμάς να το σχολιάσεις στο Facebook… Προσφάτως, λόγω κρίσης, έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη η ένταση των διαξιφισμών για τέτοια θέματα για πολλούς λόγους:
1. Πότε είναι ΟΚ να πεις κάτι; Σκοτώνεται τώρα κάποιος. Μπορεί να είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, μπορεί κάποιος που έπεσε από ένα τραμ. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει για να μην είσαι “κακόγουστος καπηλευτής της μνήμης ενός συνανθρώπου σου;” Εξαρτάται. Αν γράφεις σε εφημερίδα, πρέπει να το αναφέρεις αμέσως συνήθως. Αν γράφεις σε blog, ακόμα κι αν νομίζεις ότι είσαι μικρός εκδότης, μερικοί άνθρωποι σου έχουν άλλα μέτρα και σταθμά ξαφνικά!
Σαφώς και το πιο ασφαλές είναι να περιμένεις. Να κόψεις κίνηση, να περιμένεις να φάνε τα μούτρα τους άλλοι με παρεξηγήσεις και να πάρεις ανάλογα γραμμή. Είναι ηθικό αυτό; Όχι βέβαια! Δεν έχεις δική σου άποψη; Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνος σου το θέμα και να εκφραστείς;
Η άποψή μου: γράψτε ότι σας έρθει, όποτε σας έρθει. Social Media είναι, στους φίλους σας απευθύνεστε. Ο χρονισμός του σχολίου αντανακλά τον χαρακτήρα σας και έχει άμεση σχέση με την σημασία των λέξεων.
2. Τι να πεις; Πολλές ειδήσεις, ειδικά σε μια κοινωνία με έντονη πόλωση, δεν γίνεται να αναφερθούν καν χωρίς να φανεί ότι παίρνεις θέση. “Γιατί έβαλες αυτόν τον τίτλο;” ή “γιατί δεν ανάφερες πιο πολλά στοιχεία για την άλλη άποψη;” κοκ. Ότι και να γράψεις ή να μην γράψεις, θα κατηγορηθείς από τους φανατικούς με αντίθετες απόψεις ή που θα ήθελαν να δούνε διαφορετική έμφαση. (Την δικιά τους!)
Η άποψή μου: Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Άλλο το αν έπρεπε να κλείσει ή όχι η ΕΡΤ άλλο ο τρόπος που έκλεισε. Ας κλείσουμε την κουβέντα για το ένα πριν πάμε στο άλλο!
3. Αν το συνδέσεις με μεγαλύτερα, πιο δομικά προβλήματα, αυτόματα το “πολιτικοποιείς”. Σαν να είναι πχ οι δημόσιες συγκοινωνίες ή η παραβατικότητα των νέων θέματα τα οποία μπορούν να μην είναι πολιτικά! “Ποιο είναι το θέμα μας τελικά παιδιά;” είναι ερώτημα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι είναι το ζητούμενο της συζήτησης!
Η άποψή μου: Κάντε ξεκάθαρη την θέση σας. πχ “δεν έχω σκοπό να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε αυτό το θέμα συμφωνώ μαζί τους ότι όλα τα μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι τζάμπα.”
4. Πόσο ανάλυση να κάνω πια; Μια σελίδα κατεβατό στο Facebook ίσως να μην διαβάζεται. Στα 50 σχόλια χάνουμε όλοι τον μπούσουλα. Το θέμα αρχίζει και γίνεται δαιδαλώδες. Αν κάτσει ο άλλος και γράψει κάτι εκτενές, πολλές φορές είναι αξιόλογο. Κρίμα να χαθεί, να μην το δούνε κι άλλοι, να μην υπάρχει online για να βοηθήσει και άλλους στην εξέλιξη της σκέψης τους. Δείτε το και εγωιστικά, θα σας χρειαστεί σχεδόν σίγουρα σε επόμενη συζήτηση στο μέλλον!
Η άποψή μου. Όταν έχετε κάτι πολύπλοκο να εξηγήσετε, καθίστε, σκεφτείτε το και γράψτε έτσι σε blog ή κάπου πιο άνετα την άποψή σας. Αυτό το άρθρο είναι μια τέτοια απάντηση σε online συζήτηση μάλιστα.
5. Μια συζήτηση δεν είναι ποτέ προσωπική. Εκτός αν έχετε κάτι να λύσετε ερωτικά ή φιλικά σε προσωπικό επίπεδο, υπό φυσιολογικές συνθήκες στα social media προσπαθούμε να κάνουμε αντικειμενική ανάλυση. Θέτουμε μια σκέψη προς ανάλυση. Σαν να καλούμε φίλους και γνωστούς στο σπίτι να μας πούνε αν είναι νόστιμο το φαγητό που φτιάξαμε. Δεν τους καλούμε για να τους ανακοινώσουμε ότι “αυτή η μπριζόλα είναι η καλύτερη στον κόσμο τελεία και παύλα!” Μάθετε να καταλαβαίνετε την διαφορά.
Άποψή μου: Πολλές φορές ένα προσωπικό μήνυμα, Skype ή τηλεφώνημα είναι καλύτερη λύση. Ειδικά όταν έχετε ένταση, ένας καφές με φίλο είναι μάλλον αυτό που θα σας κάνει περισσότερο καλό από ένας online διαξιφισμός.
Από τη μια πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι εξαιρετικά ανώριμο μέσο. Προσπαθείς να συνεννοηθείς με ένα δεκαπεντάχρονο που το παίζει στα δάχτυλα (ενώ ταυτόχρονα παίζει και με το κινητό και σε άλλο παράθυρο σφάζει κόσμο στο WoW) αλλά στο από κάτω σχόλιο απαντάει η θεία σου που είναι 70 χρονών και τώρα ξαφνικά όλη μέρα στο internet αλλά φέρεται στο μέσο σαν να απαντάει σε επιστολή στην “Εστία”.
Από την άλλη η κριτική ικανότητα, η υπομονή να ξεχωρίζουμε τα θέματα και τα επιχειρήματα και οι αγαθές προθέσεις είναι διαχρονικές αξίες. H κρίση έχει αυξήσει δραματικά τους online διαξιφισμούς αλλά δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό αν εφαρμόζουμε ελάχιστους κανόνες καλών τρόπων.
Αν το βρίσκετε εύκολο να βγάζετε συμπεράσματα για άλλους ανθρώπους από μια ανάρτησή τους στο Facebook μάλλον εσείς έχετε ανάγκη να ψαχτείτε πρώτα από όλα…