Δεν είχα βγει καν από το ντους αλλά ένιωθα το βλέμμα της πάνω μου. Συνέχισα να στεγνώνω τα πόδια μου. Την κοίταξα.
“Καλά το πας” μου είπε.
-Καλά πάω τι ακριβώς;
“Κάνεις καλό στέγνωμα”.
Σε κάποιο δικό της σύστημα αξιολόγησης μόλις πέρασα εξετάσεις επιτυχώς. Έτυχε να σκουπιζόμαστε με παρόμοιο τρόπο. Ίσως ήταν σημαντικό για αυτήν σε περίπτωση, που πάμε μαζί σα ζευγάρι στο Big Brother, δεν μπορώ να φανταστώ που αλλού θα χρησίμευε κάτι τέτοιο. Αλλά από κάτι τέτοια μικρά αλληλοκρινόμαστε καθημερινά. Ζητώ από όλους να αναθεωρήσουν μερικά από αυτά:
- Έχεις ταξιδέψει μόνος/η στο εξωτερικό; Δεν υπάρχει “σωστή” απάντηση, απλά αν απαντήσετε διαφορετικά, μάλλον δεν ταιριάζετε ως ζευγάρι. Είμαστε εμείς που τολμάμε, που την πατάμε, που έχουμε το ψώνιο και είστε κι οι άλλοι. Ας μην τα μπλέκουμε, δεν ταιριάζουμε.
- Καπνίζεις; Πολύ καλύτερος δείκτης από τα ζώδια. Είναι πολύπλοκο θέμα βέβαια γιατί διαφέρουν πολύ ως προς τον τρόπο και τον λόγο που καπνίζουν οι άνθρωποι. Αλλά ταιριάζουν στο γεγονός ότι δεν τους απασχολεί ουσιαστικά η υγεία τους. Ή στις δικαιολογίες. Παρομοίως οι μουτζαχεντίν ενάντια στο τσιγάρο έχουν δικιά τους γκάμα αντιδράσεων και χόμπι, όπως την φασαρία στην ταβέρνα και τις βαρύγδουπες δηλώσεις στα social media. Όταν λέμε “δεν αλλάζει ο άνθρωπος” δεν εννοούμε ότι δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο. Αλλά αν καπνίζει κάθε φορά που έχει προβλήματα, ε, προβλήματα πάντα θα έχει.
- Σου αρέσουν τα θρίλερ; Αυτό το συγκεκριμένο ομολογώ δεν το σκέφτηκα μόνος μου. Το διάβασα στο εξαιρετικό βιβλίο “Dataclysm” όπου ο ιδρυτής του OKcupid αποκαλύπτει στοιχεία από τους εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας του. Και στο οποίο βιβλίο τονίζει ότι τίποτα από όλα αυτά που νομίζουμε ότι μετράνε για να ταιριάξεις με κάποιον δεν ισχύουν. Ούτε ύψος, ούτε χρώμα δέρματος ή ματιών, όλα είναι τυχαία.
Στατιστικά μιλώντας δεν μπορούμε να κάνουμε σχέση 2-3 χρόνια με 2048 ανθρώπους για να έχουμε καλό στατιστικό δείγμα να κρίνουμε τέτοια πράγματα. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε ανόητες γενικεύσεις επειδή δεν έχουμε αρκετή εμπειρία. Ως άνθρωποι όλη μέρα φανταζόμαστε και κάνουμε εικασίες για διάφορες σχέσεις σε διάφορα επίπεδα. Και έτσι πολλές εσφαλμένες γενικεύσεις γίνονται εσωτερικοί κανόνες. Ουσιαστικά είναι προκαταλήψεις.
Αλλά έστω ότι ξεπεράσαμε όλα αυτά και φτάσαμε στη σχέση. Ιδού τα τέσσερα SOS κατά τη γνώμη μου στα οποία γίνονται συχνά παρεξηγήσεις:
- Εγωϊσμός. Αντίθετα με την δαιμονοποίησή του, ο εγωισμός είναι εντελώς απαραίτητος για να λειτουργεί ένας άνθρωπος και ακόμα περισσότερο για να συνυπάρξουν δυο. Απλά, όπως είπε ο πιο σοφός άνθρωπος που ξέρω κάποτε, πρέπει “να ταιριάζουν οι εγωισμοί μας”. Αυτό που θεωρώ εγώ φυσιολογικό να μην το θεωρείς εσύ εγωϊστικό και τουμπάλιν. Πολύ πολύ πιο επικίνδυνοι και πιθανώς ανίκανοι για σχέση είναι όσοι άνθρωποι το παίζουν αλτρουιστές και “εγώ όλο δίνω”.
- Νοικοκυροσύνη. Δεν είναι χαριτωμένο να έχεις λαμπίκο το σπίτι σου και ο άλλος να φέρεται σαν έφηβος. Ένα πολύ τακτοποιημένο σπίτι δείχνει ίσως ότι ο ιδιοκτήτης του δεν νιώθει ότι ελέγχει την ζωή του/της. Προσπαθεί να βάλει τάξη στα σουπλά της κουζίνας επειδή δεν νιώθει ότι καταφέρνει επαρκώς τα υπόλοιπα. Ένα υπερβολικά μπάχαλο σπίτι όμως δεν είναι η απάντηση σε τέτοιο πρόβλημα.
- “Άλλαξες. Παλιά….” Ναι, άλλαξα. Μαγκιά μου. Η μεγαλύτερη μαγκιά για έναν άνθρωπο είναι να καταφέρει να αλλάζει. Δείχνει ότι μαθαίνεις, εξελίσσεσαι, προσαρμόζεσαι. Όχι, δεν κάνω ό,τι έκανα στην αρχή της σχέσης. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν είμαστε πια στην αρχή της σχέσης!
- Όλο μιλάμε. Όλα τα υπεραναλύεις. Αδύνατον. Η καλή επικοινωνία είναι κάτι ξεκάθαρο. Δεν αφήνει σκιές ούτε αμφιβολίες. Μπορεί να μην είναι πάντα τα λόγια το καλύτερο μέσο, αλλά χωρίς επικοινωνία κάποιου είδους, πολύ επικοινωνία κάθε είδους, είναι αδύνατον να λειτουργήσει σχέση. “Σε ξύπνησα με το μήνυμα που έστειλα; Δεν πειράζει αγάπη μου, πες μου…”